szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię palił, zmniejszamy gaz, można tez dodać kawałek ziemniaka :) Glazura 1,5 szklanki cukru pudru rozpuszczamy z 3-4 łyżkami gorącej wody. Nadzienie. Oczywiście takie jaki lubimy najbardziej- dżem, konfiturę różaną, budyń czy tez nadzienie z ajerkoniaku. Moje mają nadzienie truskawkowe I morelowe- ulubione mojej rodzinki. Polecam I życzę smacznego
Smaki Edytypełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem
Buniabaje w kuchnizostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzysmaki. Anielskie Przysmaki Kto jeszcze nie zna , ale i wszystkich którzy są tam częstymi gośćmi. Znajdziemy tam same dobroci. A teraz przy tych jesiennych pogodach wszelkie miody , syropy czy konfitury będą jak znalazł. Liczę na Wasze dobre serduszka ! Tutaj znajdziecie wszystkie te wspaniałości. Tutaj znajdziecie FB Anielskich Przysmaków. * moja wygrana w konkursie Pudliszki - bilety do kina * studnia koło żarskiego ratusza
Magiczne Życie MartyCześć :) Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :) Ostatnio była to konfitura morelowa , teraz padło na marchewkę :) Jest pyszna! :) Polecam! Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :) Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :) Racuchy zjedliśmy z miodem, konfiturą truskawkową i morelową oraz kawą z mlekiem :) Polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpewnie było spotkanie Geek Girls Carrots ! Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek. Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi
Pora coś zjeśćbyć kimś więcej? Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.” Przepis pochodzi z powyższej książki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćstraganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę , konfiturę oraz część zamroziłam w całości. Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas! Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa
Pora coś zjeśćdodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne. Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół. Zapraszam! Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćoprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam podać z puree ziemniaczano-selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie. Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem nasze podniebienie odczuwa inne doznania. Przepis przygotowałam na konkurs "Gotuj i bloguj po małopolsku
Pora coś zjeśćDzień dobry! Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa). Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych dokupionych. Będę szczera
Pora coś zjeśćdrugim razem z niczym. Będę szukać dalej, nie poddam się! Ostatecznie zamówię w sklepie z jadalnymi kwiatami o ile się pojawią w ofercie. Plany są duże bo i konfiturę, galaretkę, nalewkę, syrop i kandyzowane kwiaty bym zrobiła. Zobaczymy jak to będzie :-). Już się doczekać nie mogę sezonu różanego, aby róże łatwiej było odszukać! Zapraszam po przepis. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćmacane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu. Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą truskawki :-) )! Z racji tego, że prawie w ogóle nie podajemy przepisów na chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione "na oko" przez
Pora coś zjeść