konfitura - 2028 przepisów (strona:105/136)

Sorbet truskawkowy 166

truskawki i cukier. Znów miksuję i odstawiam na kilka minut do zmrożenia. Jeszcze cieszymy się smakiem świeżych truskawek ale kiedy sezon na truskawki minie dodajemy po prostu kilka łyżek konfitury

prawdziwe jedzenie
Powidła śliwkowe bez cukru 159

ogień i smażymy powidła przez mniej więcej 1,5 godziny , wyłączamy gaz i odstawiamy śliwki do wystudzenia, ja zostawiłam na całą noc. Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie, możemy konfiturę dosłodzić. Wystudzone śliwki ponownie smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby powidła się nie przypaliły, smażymy aż sok odparuje a powidła uzyskają gęstą konsystencję, ja dodatkowo zmiksowałam powidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem 218

własny TU ) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe!  Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy, tym razem z konfitura jagodową jako przybraniem

Grunt to przepis!
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 177

relaksowaliśmy się w różny sposób;), zajadając przy tym smacznym domowe jedzenie. Obok rolady z lemon curd i malinami, którą przygotowała Monika, chyba największą, chociaż zaskakującą w smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem . W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1165

nadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche rogaliki z truskawkami 389

Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryna Bielska Bielmar 4 łyzki cukru + do posypania truskawek szczypta soli truskawki opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wcześniej wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 173

arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 182

ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 209

jakości. Porzeczki to sezonowy owoc, który najbardziej mi smakuje prosto z krzaczka, ale ze względu na ich nadmiar na działce postanowiłam ich trochę przerobić. W tym roku zrobiłam sporo konfitur: truskawkowo-rabarbarowa , frużeliny: jagodowa , więc słodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 155

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek . Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 193

paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z malinami i cukrem 180

Nadziewamy ciasteczka tym co lubimy. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryny szczypta soli cukier trzcinowy opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 243

Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczkowy mix 164

jakie mamy dodatki, czy foremki. Składniki podstawowe: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crumpets, czyli angielskie racuchy 183

drugiej strony na patelni jeszcze przez ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy je z patelni. Czynność powtarzamy, ża do wyczerpania ciasta. Podajemy ciepłe Crumpets od razu z masłem i np. konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej. Smacznego! The post Crumpets, czyli angielskie racuchy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię