konfitura - 2028 przepisów (strona:96/136)

Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 327

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej.Pleśniak z powidłami i śliwkami

Mania Gotowania
Marmolada z pomarańczy - maszyna do chleba 143

pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać z cukrem i kardamonem . Przełożyć do maszyny do chleba , ustawić na program marmolada. Jeżeli po skończonym programie konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego

Stare Gary
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 188

postaci śnieżynek od razu wprowadza w świąteczny nastrój. Dominosteine tradycyjnie przygotowuje się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech i Austrii. Oryginalnie przekłada się tam lebkuchen (tamtejszy rodzaj piernika) konfiturą morelową i kroi w sześcienną kostkę. Jednak uważam, że moja spolszczona wersja w formie prawdziwego domino jeszcze lepiej wpisuje się w polską świąteczną tradycję. :)Piernik:220 g mąki pszennej

Food Square
Chalka waniliowa 118

ofiara.W kuchni biala make stosuje tylko jako niewielki dodatek.Dla chalki robie wyjatek.To jedyny moj wypiek w calosci z bialej maki.Nic nie zastapi kawalka swiezutkiej,jeszcze cieplej chalki z domowa konfitura lub samym maselkiem.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upieklam wiele chalek,ale ten jest superprzepisem.Sprobujcie,a bedzie i Waszym ulubionym !Skladniki na 2 chalki:500 g maki pszennej1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 143

cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 176

jogurtu z pelnego mleka225 g jagodSkladniki na krem:150 g twarozku1/2 bio-cytryny3 lyzki cukru1 paczuszka cukru wanilowego150 g smietany kremowki1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do smietany)3 lyzki konfitury jagodowej1 lyzka cukru pudruWykonanie:Wlaczyc piekarnik i nastawic na 190 ° C.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem 180

zdazy wystygnac.Skladniki:ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) okolo 150-180 g lub mrozone platy400 g moreli80 g masy marcepanowej2 lyzki mleka2 lyzki cukru trzcinowego60 g konfitury morelowej-2 lyzkiWykonanie:Piekarnik nastawic na 200 ° C.Gdy dysponujemy mrozonymi platami,rozlozyc je na blacie by sie rozmrozily.Potem poskladac jeden na drugi,docisnac brzegi by sie dobrze zlepily i wywalkowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 144

maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)70 g zmielonego siemienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 145

nastawic piekarnik na 200°C.Chalke posmarowac zoltkiem rozmaconym z mlekiem i posypac cukrem.Piec w 200°C 25-30 minut,az sie ladnie przyrumieni.Swietna na sniadanie lub podwieczorek z domowa konfitura,dzemem lub samym maslem.Osobiscie taka lubie najbardziej.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 160

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem aroniowo - jabłkowy 165

daja jej kolor.100 g owoców aronii to 1-2 g polifenoli,w tym 0,5 g antocyjanow.Swieże owoce aronii nie każdemu smakują,ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze.Przygotowałam z  aronii dżem z dodatkiem jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 175

Uwagi:w wersji szwedzkiej kotleciki podaje się koniecznie w towarzystwie żurawiny.W światecznym wydaniu żurawina występuje z bitą śmietaną.200 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać konfiturę żurawiną ze słoiczka.Podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe 150

wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki:1 kg mąki pszennej3 jajka2 żółtka1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mleka12 g drożdży w proszku1 kostka margarynydodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.2. Zaczyn przelać

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 144

może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno

UgotujmyTo.pl
Murzynek kokosowy z wiśniami 177

wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm

UgotujmyTo.pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję