cukru najlepiej brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być w miarę gęste. Nakładać dużą łyżką na posmarowaną masłem patelnię o grubym spodzie i smażyć z każdej strony
zielonacukinkaczasu w pobliskiej piekarni, stanowiła najlepszy przysmak w leniwy poranek . Aby dobrze zacząć dzień, wystarczył jeszcze tylko kubek gorącego mleka lub kakao i odrobina masła, lub dobrej domowej konfitury . Jednak ostatnio zamarzyła mi się chałka upleciona własnoręcznie i gdy tylko ujrzałem ją u Sosny , wiedziałem od razu, że muszę ją upiec. :) Wyszła znakomita: delikatna , puchata , pachnąca wanilią
Food Squaremące placuszki wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone placuszki serowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli podajemy je z konfiturą. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajminut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można podawać z cukrem pudrem, dowolną konfiturą, nutellą lub musem z jabłek. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także:' Koszt porcji dla 4 osób
Smakowy Rajoprzeć, i kupuję najczęściej, jak mogę (co niestety zdarza się rzadko, bo ciężko je dostać). Tym razem udało mi się nabyć kilka kilogramów, przygotowałam więc ciasto, a z reszty konfiturę, o której opowiem Wam niebawem. Jeśli o babkę chodzi, znalazłam ją u Klaudyny , i nie potrafiłam się jej oprzeć. Pomarańcze są bowiem w cieście, w syropie, którym rzeczone ciasto nasączamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeźródłem witamin i mikroelementów. Niestety żywot ich jest bardzo krótki. Co zatem zrobić aby przetrwały dłużej w naszej kuchni ? Sposobów jest sporo, można je przerabiać na musy, dżemy czy konfitury. Można robić nalewki czy soki. Można także mrozić owoce. Ja dziś proponuję owoce suszyć i choć teraz nie sezon na wiśnie i czereśnie to za chwilę jednak znajdą się
Moje Małe Czarowaniewielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszymy w piekarniku przez około 2 godziny. Maliny : Maliny smażymy, aż powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy
Zapiski Młodej Żonywzględu na metrykę i liczbę posiadanych zębów! I trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem, bez większych problemów. Polecam na śniadanko z masełkiem i konfiturą. Jeśli nie macie czasu na poranne zarobienie drożdżowego ciasta, spokojnie można je przygotować wieczorem, a rano, siup i do piekarnika! SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 40 g masła
zabawa smakiemBardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, tak dziś mam dla Was pancakes z dżemem. Prosta wersja na słodkie śniadanie, jak nie z konfiturą to z serkiem, a nawet takie same "suche" smakują pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to - piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka
pink envelopemutantów, a najlepszy konQbek na świecie zrobił obiad- smażony camembert z kuleczkami ziemniaczanymi i pyszną żurawiną- robioną z naszej własnej, zdeptanej kiedyś przez konia, żurawiny. I przepisem na tę konfiturę chcę się dziś podzielić, bo jest zacny. OSTRA ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW Zdjęcia biurkowo-podlampkowe, stąd jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała nasza w tym roku
les mirabellesMARCEPANEM, MALINAMI I RÓŻANĄ KRUSZONKĄ Na kruszonkę 50g masła 100g cukru 1/4 szklanki grubo posiekanych i podprażonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka konfitury z płatków róż Na muffiny 40g masła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka
les mirabellestemu robiłam pączki wrocławskie podczas postu. W tym roku lepiej wymierzyłam. Jeszcze w sezonie na pączka usmażyłam złociste pączki z konfiturą z płatków róży. Przepis na nie znajdziecie w zeszłorocznym poście . To co się zmieniło to nadzienie- tym razem róża a nie śliwki z cynamonem, i tłuszcz do smażenia. Zniechęcona wonią rozgrzanego smalcu, użyłam oleju roślinnego. Własnoręcznie smażone pączki
les mirabellesnajprawdopodobniej dojrzeją jak nas nie będzie. Nie są trwałe, więc pewnie zdążą opaść zanim wrócimy. Bardzo mi szkoda naszych niby-mirabelek, bo w tym roku obrodziły pięknie (ech, konfitura...) a możliwe, ze nas ominą. Do friandów użyłam czerwonych śliweczek, które były bardziej dojrzałe. Moje friandy łatwo pomylić z muffinami, bo specjalnych jajowatych foremek do tych ciastek nie mam. Ale zwykła
les mirabelleswszystko przez metalowe sitko- zrobiłam to dlatego, że skórki mirabelek są bardzo kwaśne nawet w tak dojrzałych owocach jak teraz. Po przetarciu nie trafimy niespodziewanie na kwaśniejszą skórkę- smak konfitury robi się bardziej jednolity. Na dodatek kolor mirabelek pozostaje pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już
les mirabellesblasze i lekko spłaszczamy palcem. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu można jeszcze lekko przypłaszczyć ciastka, bo są miękkie (uwaga, gorące!). Po ostygnięciu, w zagłębienie na wierzchu ciastka umieszczamy odrobinę konfitury różanej. I serwujemy pyszne, lekkie, marcepanowo-orzechowe cudeńka. A dom pachnie jak uliczki Erice
les mirabelles