tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się dokładnie wymieszają polać wierzch piernika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk
Słodko-Słony Świat Ilonychyba żadne nie ma w sobie ponad półtora kilograma owoców.. Przed samymi świętami można je pięknie udekorować marcepanem, lukrem królewskim lub po prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata
maniapieczeniabitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy po podgrzaniu stają się bardzo wodniste. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, że masa nie będzie chciała gęstnieć, dodaj 1/2 opakowania galaretki morelowej lub brzoskwiniowej. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCiasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy placek konfiturą z "czarnej porzeczki Lodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części. Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą
kgwjanczewokoniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką. WYKONANIE Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Cały tort posmarować również kremem
Passions hobbies lifepuszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy wyjątek, którego nie jadam. To jagodowy jogurt. Jagodowy jogurt dziwnie pachnie apteką
bistro mamarogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpowodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego możemy używać jak konfitury - do chleba lub na tosty. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać
W kuchni wieczoremPrzyznam, że bardzo lubię pasztety. Można je jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne
W kuchni wieczorempomysłu czym dokładnie, ale coś wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko
Słodkie Przyjemnościmąki (typ 650)* 6 żółtek* 60 g drożdży* 120 g masła lub margaryny* 1 szklanka (250 ml) mleka* 150 g cukru* 2 łyżki spirytusu* marmolada, dżem lub konfitura* cukier puder* 1 litr oleju do smażenialukier gotowany* 1 szklanka cukru kryształu* 1/2 szklanki wody* 1/2 łyżki (7,5 ml) octu* ewentualnie rum, sok z cytryny lub pomarańczySposób wykonaniaW kubku rozmieszać drożdże
Mix smakuglazurowane w miodzie Gordona RamsayaNa miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyakiMiejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnikaNa miejscu 9 znajduje się przepis na Łatwą konfiturę z jabłekOstatnie 10 miejsce w tym zestawieniu zajmuje przepis na pyszną Polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowo-pomarańczowymJeszcze raz wszystkiego najlepszego w 2015 roku
karmelowy