kapustą - 19268 przepisów (strona:694/1285)

Filety z mintaja smażone 212

folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili.   Składniki: 12 porcji filetów(...)smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe układam w naczyniu, solę lekko z obu stron, przykrywam naczynie pokrywką, ryby odpoczywają. Podaję z ziemniakami, surówką z kapusty lub ulubionymi warzywami strączkowymi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 124

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki

JejKuchnia
Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz) 144

powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy(...)Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. 2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem

Szefowa kuchni
Chroń jedzenie i oszczędzaj 193

tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata   ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek FoodSaver

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z kapusty włoskiej na wędzonym kurczaku 129

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokrótce…mega pyszna ;) Składniki 2 wędzone udka z kurczaka 2 młode marchewki 1 seler (młody) 3 ziemniaki (młode) 1/4 główki kapusty włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone jarzyny, pokrojone ziemniaki(...)gotujemy do momentu kiedy będą al dente. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną kapustę, gotujemy do jej miękkości na małym ogniu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 100

Lekka, smaczna i pożywna. Aromat podkręca ocet jabłkowy od Jamar , który nie jest tak intensywny jak zwykły, 10%. Idealnie komponuje się z olejem ryżowym i ziołami. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1/2 strąka papryki czerwonej 1 pomidor 2 łyżki octu jabłkowego od Jamar 4-5 łyżek oleju ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki suszonego oregano(...)czerwonej papryki 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ocet, oliwę i przyprawy dokładnie łączymy. Kapustę siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większej miski, polewamy sosem i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 156

kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz 500-600 g świeżych pomidorów ok. 150 ml śmietany 200 g makaronu opcjonalnie: suszony lubczyk Przygotowanie: Mięso umyć, przełożyć do garnka(...)zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka. Wrzucić liść i ziele. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso, bulion przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zagotować. Dusić około 15 minut, lekko przestudzić, potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru. Zagotować

Zasmakuj Kuchni
Zupa gulaszowa z młodą kapustą 134

Przepyszna, bardzo sycąca, gęsta zupa z kurczakiem, pomidorami i młodą kapustą. Cebulę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną

Bullio
Smakowity ferment 112

odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się lekkostrawne. Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei(...)przekazywanie impulsów nerwowych reguluje pracę jelit, serca, ciśnienia, układu nerwowego i  obniża stres.   Proces fermentacji rozkłada węglowodany, przez co  jedzenie staje się  lekkostrawne.  Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei

Anioły w kuchni
Letni obiad wegetariański V, Toruń & Malbork 195

zdjęciu: pure ziemniaczane z ulubionym mlekiem, sałata zielona w musztardowym sosie winegret, surówka (seler, jabłko, chrzan, żurawina, biała kapusta, oliwa), bardzo smaczny kotlet kalafiorowy ( podpatrzony u Jadłonomii ), sos beszamelowy i kiełki rzeżuchy. Fotorelacja z Torunia (w drodze z Rzeszowa do Gdańska) starówka i wokół kto czytał Przekrój , to pewnie rozpoznaje pomnik piernikarki zawody strażackie toruński smok krzywa wieża restauracja wegetariańska(...)Ciasna na Podmurnej 17, bardzo smacznie kofta twarogowo-jaglana z sosem pomidorowym pierogi soczewicowe z chutneyem z modrej kapusty Zamek w Malborku o 5.20 :) (w drodze powrotnej)     Vegetarian summer dinner V In the photo: mash potatoes with favourite milk, lettuce in mustard vinagraitte, raw vegetable salad (celeriac, apples, horseradish, cranberries, white cabbage, olive oil), very tasty cauliflower cutlet

Qlinarnie i Qlinarnie
Miszkulancja 96

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miły podarunek od Smaker <3 czytamy, testujemy, przede wszystkim smakujemy ;) Składniki 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1/2 główki kapusty włoskiej 500 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku 1 l mleka 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa i boczek kroimy w kostkę. Zalewamy 500 ml wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 30 min. Następnie, dodajemy pokrojone na większe kawałki, liście kapusty, po 15 min pokrojone we „frytki”   ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie, wlewamy mleko, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 227

większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli i ostrej papryczki (opcjonalnie) dressing jogurtowy: 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego, spora garść listków kolendry, skórka(...)pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy

Even Better Food
Surówki, szaszłyki i sweterek 152

jadły przez najbliższy miesiąc. Oprócz tradycyjnych kotletów schabowych i mielonych (przepis na mielone znajdziecie tu i tu ) zaczęłam wypróbowywać opublikowane wcześniej przepisy - zrobiłam  słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty ,  surówkę coleslaw z kapusty pekińskiej , pieczonego kurczaka i  szaszłyki w miodzie .  Te ostatnie były trochę oszukane, bo robiłam je na patelni grillowej a nie na grillu. Zamieniłam

blog.moje-pasje.info
Wegański rosołek 92

gotuję, gdy planuję zrobić selerybę , bo seler ugotowany w tym rosołku ma bogatszy smak. Składniki: 2 selery 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki 1/5 główki białej kapusty 3 arkusze nori 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 owoce jałowca 5 łyżek sosu sojowego sól i pieprz do smaku woda Wykonanie: Warzywa (oprócz selera) obieramy, myjemy i kroimy(...)niewielkie kawałki, kapustę drobno szatkujemy nożem. Wkładamy tak przygotowane składniki do dużego garnka, dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i arkusze nori rozerwane na większe paski. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie, obieramy selera, myjemy, przecinamy na połówki i kroimy na około półcentymetrowe

Lamarida.pl
Zupa gołąbkowa na kaszance 114

zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki(...)obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen