Składniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą
W Mojej Kuchni Lubięsmaczny i robi się prawie sam. Składniki: 2 puszki ciecierzycy Bonduelle (gotowana na parze) 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie korzenie pietruszki Mały kawałeczek selera Kawałeczek pora Kawałeczek kapusty (został mi z tacki z „włoszczyzny”) 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki prażonego sezamu Do smaku wg uznania: sól, pieprz, kmin rzymski mielony Białka(...)łyżek startego sera (ja użyłam Grana Padano) Kilka listków mięty Kubeczek jogurtu greckiego Masło do posmarowania foremki Bezglutenowa bułka tarta Przygotowanie: Kukurydzę odsączyłam. Marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Cieciorkę wraz z warzywami zmiskowałam. Dodałam kolendrę, sezam i przyprawy i dokładnie wymieszałam. Poczekałam aż masa wystygła i dodałam ubite na sztywno białka. Delikatnie ponownie
Kate's KitchenSkładniki: woda 3 litry, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, zupa kalafiorowa mrożonka 1 opakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny(...)wywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować dodać pokrojoną w kostki cukinię, wsypać kucharka, gotować wszystko z 15 minut na średnim ogniu makaron świderki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlak zupę przyprawić pieprzem mielonym, podawać z makaronem, śmietaną, posypać natką pietruszki - zupa jest sycąca, smaczna.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprosta, błyskawiczna wręcz i przepyszna surówka do obiadu. Dodatek musztardy nadaje jej wyrazistego charakteru. Spróbujcie. 1 główka młodej kapusty 2 marchewki pęczek szczypiorku 2 czubate łyżki musztardy stołowej sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę ścieramy na tarce na największych oczkach lub jeśli jest luźna szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Szczypiorek również kroimy drobno. Wszystkie
Krokusowy Domskładników aa tu proszę.. brak ryży spowodował improwizację ;) Efekt końcowy - dla mnie bomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6 kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy
BezglutenowaIzabelagrzybami. Może dlatego, że ich zbieranie nie należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę mnie przeraża :) Ale suszone grzyby czynią kapustę wyśmienitą. Pierogi lub łazanki z kapustą i grzybami mogłabym jeść w nieskończoność. A kurki… a kurki to jeszcze nowe smaki dla mnie. W mojej kuchni są obecne dopiero
KucharzycaSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/4 główki, ziemniaki 7 sztuk, papryka 3 sztuki/kolorowe, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta - ile potrzeba kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać
W Mojej Kuchni Lubięrozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej śmietana Mięso włożyć do garnka i wlać(...)zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek
O kuchni z uczuciemPamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni. Czytaj więcej
U Fiolkiprzygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam
wyjątkowa kucniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała kapusta pekińska, duża pierś kurczaka, 3/4 opakowania kukurydzy, 4 średnie ogórki konserwowe, duża cebula, sos sałatkowy grecki Prymat czosnkowo-ziołowy, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka oleju, przyprawa kebab-gyros. *Możecie użyć też sosu czosnkowego domowej roboty. :) Przygotowanie: Kurczaka kroję(...)kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju z dodatkiem przyprawy (mięso ma być soczyste), osączam na ręczniku papierowym. Kapustę siekam, cebulę i ogórki kroję w małą kostkę, kukurydzę osączam na sicie. Przygotowuję sos z majonezu i sosu greckiego. Wszystkie składniki sałatki łączę z przygotowanym sosem
JejKuchniaKapuśniak na diecie dr Dąbrowskiej jest nie tylko zupą rozgrzewającą, ale też orzeźwiającą. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać(...)pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut
To co kochamdoskonały. Polecam wszystkim. Robimy domowy paprykarz. SKŁADNIKI 2 kg. filetów rybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj) 4 merchewki 1/2selera 1 pietruszka 3 cebule 1 por 1/4 średniej kapusty 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej(...)łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy 2 razy przez maszynkę . Pietruszkę, kapustę i seler ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę, pora w paski. Wszystko łączymy z rybą dodajemy sypkie przyprawy i mieszamy. Można spróbować, jeśli smak nam nie odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy. Cała filozofia
W kuchennym oknie EwyMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy – ręką wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ponownie wyrabiamy. Z umytych liści sałaty rzymskiej ścinamy grubszy nerw (jak przy kapuście). Zagotowujemy w czajniku wodę, wrzątek wlewamy do miski – wkładamy liście na kilka minut (dosłownie). Wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody (najlepiej z lodem) do zahartowania, aby nie straciły swojej pięknej
mojewypiekiinietylkokwaśna i miło chrupiąca. Zawiera bogaty zestaw warzyw, które doskonale sprawdzają się w sałatkach. Idealna na zimę, szczególnie na szybki obiad po pracy. Składniki: 2,5- 3 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg ogórków - najlepiej długich lub gładkich, gruntowych 1/2 kg cebuli białej 1/2 kg papryki - może być kolorowa 1 pęczek natki pietruszki ok. 6 ząbków czosnku(...)łyżki soli kamiennej Zalewa: 150 ml oleju roślinnego 175 ml szkl. octu jabłkowego 200 g cukru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam na tarce z regulowanym ostrzem. Marchewkę obrać
Ze smakiem bez glutenu