kapustą - 19268 przepisów (strona:701/1285)

Sałatka makaronowa z łososiem i fasolą 148

uczucia ciężkości, za to długo jesteśmy najedzeni. Składniki: (2 - 3 porcje) 200 g makaronu pełnoziarnistego 200 - 250 g łososia wędzonego na zimno 1 puszka drobnej czerwonej fasoli 4 liście kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 50 - 100 g serka sałatkowego (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente wg opisu(...)opakowaniu i wystudzić. Łososia pokroić na mniejsze kawałeczki. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Z fasoli odsączyć na sitku płyn. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Serek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli dodajemy do sałatki serek, to uważać z solą, gdyż serki sałatkowe są dość słone

Kuchcik gotuje
Barszcz ukraiński - moja wersja 150

buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól(...)się zagotuje dodajemy mięso. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, następnie kroimy, marchew i pietruszkę kroimy w słupki, a seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h.   W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy i smażymy

Gotuj z Mąką
Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem 164

rodzinie ale także  mamie, która wraca do zdrowia po długiej chorobie.  Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem Składniki na 4 porcje 1 marchewka 1/8 selera 3 liście białej kapusty solidna garść szpinaku 2 jabłka 1 pomarańcza 2 kiwi pół cytryny Wszystkie warzywa umyć. Owoce porządnie wyszorować. Obrać marchewkę, seler, kiwi, cytrynę i pomarańczę. Jabłka przekroić na cztery części(...)usunąć gniazda nasienne. Z marchewki, selera, kapusty, jabłek, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej. O otrzymanego soku dodać pokrojone w kostkę owoce kiwi i szpinak. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Biały barszcz na kiszonej kapuście 159

Blueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie … Przeczytaj cały artykuł Post Biały barszcz na kiszonej kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sałatka wiosenna 143

inne objawy zakwaszenia organizmu to jedz jak najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem(...)kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Short: Odkwaszanie organizmu 128

Wiele używek, a także nie neutralne pożywienie jak mięso, węglowodany, a w tym głównie cukier zakwaszają organizm. Często wiele osób utożsamia również rzeczy kwaśne jak ogórki kiszone, kapusta kiszona z produktami zakwaszającymi organizm. Bardzo mylna skojarzenie. Sok z kapusty kiszonej (np. filiżanka) może zneutralizować zakwaszenie organizmu wynikające z wypicia filiżanki kawy.     Wszelkie kiszone dodatki nie tylko mają funkcje

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 176

bardzo małej ilości.       Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie. Proces ogryzania takiej porcji to ok. 25 minut - sprawdziłem, policzyłem, zmierzyłem... - skrzydełka nie wiele krócej. Po ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji to ok. 230g(...)się, że to za dużo... !      Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z pomiidorem w śmietanie. 186

piękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska - 2 pomidory - kilka rzodkiewek - 0,5 czerwonej cebuli - zielona cebulka lub szczypiorek - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mleka - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki w plasterki

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka 116

Składniki:     -pól główki małej słodkiej kapusty -jedna duża marchewka -jedno jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -olej słonecznikowy -sól -pieprz Ścieramy kapustę na tarce o dużych oczkach, marchewkę i jabłko na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, cukier, odrobinę pieprzu, polewamy łyżką oleju i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy surówkę na jakieś pół

Kulinarne przemyslenia
Surówka z kapusty pekińskiej 90

Prosta, szybka, smaczna, no i świeża ;) Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 duży pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki 50 ml oliwy z awokado 30 ml miodu spadziowego 10 ml octu ryżowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Z pomidora usuwamy miąższ, kroimy

R'n'G Kitchen
Najlepszy domowy rosół 190

wszystko. Lata praktyki i setki litrów ugotowanego rosołu pokazują jednak, że za każdym razem odkrywam w tej magicznej zupie coś nowego. Szczypta przypraw, dodanie innego mięsa albo dorzucenie liścia kapusty potrafi tak zmienić smak bulionu, że ta sama znana i lubiana zupa nabiera innego posmaku, by z każdą kolejną łyżką podbijać nasze podniebienia.  Po części z tęsknoty za babciną(...)najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 goździk sól do smaku

Obiad gotowy
Sałatka gyrosowa 102

większości naszych domowych imprez. Znika najszybciej. Niby nic nadzwyczajnego a zawsze się przyjmuje niezależnie od okoliczności spotkania. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej ketchup majonez przyprawa do gyrosa szczypta vegety olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Wykładamy usmażone mięso na dno salaterki(...)sosu wykonanego z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek majonezu. Na sos układamy odsączoną kukurydzę, na nią pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki pozostałą część sosu. Sos przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Posypujemy ją szczyptą vegety. Niektórzy do sałatki gyros dodają jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę, ja tego nie robię. Dzięki temu sałatka dłużej utrzymuje świeżość.   Artykuł Sałatka gyrosowa pochodzi

MojaQchnia.pl
Surówka na szybko z Pancettą 147

szybką w przygotowaniu surówkę, doskonale się nadaje do obiadów , czy na kolację jako dodatek do mięsa , ale to już według państwa upodobań do czego ją dodamy . Składniki  1 kapusta lodowa  1 ogórek zielony  100 dag pancetta  15 sztuk małych pomidorków  2 łyżki balsamico  szczypta soli  pieprz do smaku  2 łyżeczki oliwy(...)szczypta cukru  starta skórka z cytryny  Wykonanie  Na wstępnie kapustę lodową kroję bardzo cienko , następnie ogórka myję i kroję w kostkę , pomidorki kroję na połówki , pancette pokrojoną w kostkę przesmażam na odrobinie oliwy i dodaję do naszej sałaty , na końcu doprawiam do smaku solą pieprzem , oraz cukrem i ścieram odrobinę skórki z cytryny , następnie bardzo dokładnie mieszamy

Mój Smak
Surówka z włoskiej kapusty 105

Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam migdałowego) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy(...)Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Pora pokroić w paseczki, a ogórki w kostkę. Natkę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.   Schłodzić kilkanaście minut

Czerwień i błękit
Zupa z ciecierzycą 107

szybko . Jeśli ktoś woli zupę z ciecierzycą ale w wersji bardziej kalorycznej to zachęcam do spojrzenia tutaj . Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki mleka kokosowego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz kurkuma curry gałka muszkatołowa(...)liście. Zagotowujemy. cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do wody. Dokładamy marchew z groszkiem. Gotujemy przez ok. 5 minut. Kapustę pekińską siekamy nożem. Dokładamy do zupy. Dodajemy ciecierzycę. Zabielamy mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, wyraźny smak. źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary