SKŁADNIKI 600g kapusty 1,8l bulionu 300g kalafiora 170g marchwi 300g ziemniaków sól pieprz 1 łyżka koperku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki lubczyku WYKONANIE: .Do bulionu wrzucić kapustę poszatkowaną , chwilkę gotować, dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, a na końcu różyczki kalafiora. Całość gotować do miękkości. Na samym końcu dodać przyprawy
Dziś Ja gotujepanią z wózkiem w połowie wypełnionym rzeczonym owocem. Tym razem pomyślałem tak: SUV, crossover, czy ewentualnie uterenowione kombi? A następnie: czy zostawiła chociaż jedno? Zostawiła! Składniki: 1/4 małej kapusty czerwonej 1 dojrzałe mango 1/4 czerwonej cebuli sok i otarta skórka z 1 limonki sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1/2 papryczki jalapeno (lub zielonego(...)chili) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Kapustę i cebulę bardzo cienko posiekać. Wymieszać w dużej misce z solą i odstawić na 15 minut. Wymieszać z sokiem i skórką limonki, sokiem z pomarańczy i oliwą. Pozostawić na kolejne 15 minut. Wymieszać delikatnie z obranym i pokrojonym w większą kostkę mango, posiekaną ostrą papryczką i natką. Jeżeli mango
zadanie-gotowaniesame. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy
Martyna Cookswhile making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions(...)herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie
Martyna Cooksobiad, można podać ją na różne sposoby, dziś zrobiłem z kurczakiem, czyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt naturalny • 1-2 ząbki czosnku • łyżka majonezu • szczypta soli i cukru Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKAodrobina soku z cytryny. Składniki 1 szklanka ugotowanego makaronu wstążki lub rurki Lubella 2 plastry szynki Prosciutto 1/2 papryki czerwonej szpiczastej-ma bardziej słodki smak garść drobno pokrojonej kapusty pekińskiej pół mango łyżeczka nasion chia 1 żółty pomidor śliwkowy kilka winogron mała figa pestki granata sok z cytryny Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste. Na dnie słoika układamy makaron(...)Kolejne warstwy stanowić będą pokrojone warzywa-papryka, mango, kapusta pekińska, szynka, winogrona, figa. Całość posypujemy nasionami chia i pestkami granatu. Ta sałatka nie wymaga soli bo szynka już odpowiednia słona. Mamy w niej rożne smaki i faktury. Jedynie można dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Zapisz
Kasia i jej kobiecy światpierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw. Pierogi z kaszą gryczaną i serem Składniki farsz(...)kaszą gryczaną i serem podajemy polane skwarkami, lub zrumienioną cebulką z boczkiem. Pierogi z kaszą gryczaną i serem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów na pierogi: Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi Ruskie – przepis Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuprzy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 20 dag żółtego sera 2 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób(...)garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed
Pobite gary Barbarybrzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz Gotować umyte, oczyszczone żołądki około 45 minut w osolonej wodzie. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa, poszatkowaną kapustę
Karola gotujeMarynata: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) 1 łyżka musztardy, u mnie Develey świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Dodatkowo: pyzy lub ziemniaki modra kapusta Wykonanie: Udka z kaczki naciąć i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane suszone owoce. Składniki do marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć(...)pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut już bez przykrycia. Po tym czasie przygotować sos dodając zaklepkę. Gotowe podawać z ciepłymi pyzami lub ziemniakami oraz modrą kapustą. Smacznego
TrufelkowoPyszne jednogarnkowe, sycące danie nie tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę(...)jabłko obrać i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, przyprawić do smaku i dusić około 20 minut. Naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć przygotowaną potrawę, oprószyć mieloną papryką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, włożyć potrawę i zapiec przez 20 minut. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna Kuchniaewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule(...)ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron
Poezja smakuSkładniki: włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożona, woda 4 litry, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, masło 1/4 kostki, kapusta biała 1 mała główka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i zagotować dodać pokrojoną drobno kapustę, gotować z 15 minut
W Mojej Kuchni Lubięinternecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej
Czerwień i błękitróżne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :) Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1 świeży ogórek 30dag sera żółtego Sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2łyżki śmietany 12% Pół pęczka posiekanego kopru Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich(...)przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem żeby się zaparzył. Tuńczyka odcedzam z sosu i kroję go na średnie kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkuje . Paprykę myję , osuszam i usuwam gniazdo nasienne. Kroję w średnią kostkę. Ogórka myję , obieram i kroję w średnią kostkę. Wszystkie te składniki wrzucam do jednej miski i doprawiam solą i pieprzem. Przygotowuję sos: Majonez, śmietanę
Domowa Kuchnia u Mamy