kapustą - 19268 przepisów (strona:685/1285)

Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 185

przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam

wyjątkowa kucnia
Sałatka z kapustą pekińska 135

kolację lub szybki obiad. Niewiele składników oraz szybkość przygotowania sprawiła ,że na stałe wtargnęła do mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno

la cuchara
Barszcz ukraiński z wkładką 117

wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany  do zup 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki  oraz  pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć

Gosia gotuje
Koreańska pikantna zupa z makaronem 141

smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu 4 łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania) olej(...)ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy i przekrawamy na pół poprzecznie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż cebula się zeszkli

Lamarida.pl
Bułki na kapuście – poliźniki 132

Staropolski przepis na smaczne bułeczki na śniadanie. Składniki: Mleko 2 szklanki Cukier 2 łyżki Drożdże 2 dag Mąka krupczatka 35 dag Jajko 1 szt. Kilka listków kapusty białej Szczypta soli Cukier waniliowy Masło Wykonanie: Drożdże utrzeć z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, wlać mleko, resztę cukru i sól(...)Wymieszać z rozczynem, wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć liście kapusty, na nich nałożyć łyżką ciasto, rozłożyć równomiernie i przykryć drugim liściem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut. Po upieczeniu usunąć liście i skropić bułeczki  roztopionym masłem wymieszany z cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 205

wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery

Kulinarne przygody Gatity
Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej) 202

Jest idealny na rozgrzewkę i na prawdę doskonale smakuje. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz gdański 107

Kuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką(...)marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 125

zioła pozapraszały.  Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 1 szt. pak choi (kapusta chińska), ok.1 l bulionu, 4 - 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ½  łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska(...)polędwiczki  na mniejsze kawałki. Do ugotowanych pieczarek dodajemy pieprz ziołowy, kozieradkę, polędwiczki i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (to jest bardzo krótko, kilka min). Na samym końcu dodajemy kapustę, groszek, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tylko doprowadzamy do zagotowania, nie trzeba więcej gotować, wystarczy przykryć pokrywa na 3 min, a warzywa będą

Moniki Smakołyki
Schab zapiekany... 203

Dobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg, smalec 70-100 g, obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka obranych i pokrojonych marchewek, sól 1 płaska łyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso(...)odkrojonej części robimy np.szybki gulasz jak do placka po cygańsku....  Osuszony schab solimy z każdej strony, czekamy 2-3 minuty i wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy

chleba naszego
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 137

miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron chow mein z kurczakiem 175

więc pamiętajcie aby go kupić :) Składniki (na 2 porcje) pojedyncza pierś z kurczaka 120 g makaronu chow mein 8-10 sztuk grzybów shiitake pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1/3 kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 jajko szczypta cukru papryczka chili sól pieprz odrobina soku z cytryny Makaron chow mein z kurczakiem – przepis Filet z kurczaka kroimy w paseczki(...)samej patelni smażamy drobno posiekany czosnek i szczypiorek oraz grzyby. Dodajemy jajko, makaron i całość razem smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno kapustę, papryczkę chili i usmażone wcześniej mięso. Całość smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzu posypane odrobiną szczypiorku. Smacznego! Post Makaron chow mein z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze pierogi ruskie 203

polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi

mojewypiekiinietylko
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 207

sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu Mała papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego Łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) Pęczek natki

Niedzielny kucharz
Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 191

przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery

Kulinarne przygody Gatity