jedną podstawową zaletę wytapiają tłuszcz. Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu... Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery
Kulinarne przygody Gatityżeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa(...)starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie
nietylkopasta.plFAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry(...)filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki lub lubczyku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatityŁyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę bok choy (pak choi) – przekrój ją na połówki i przez kilka minut grilluj na suchej patelni. Krok 4 Rozgrzej rosół
Niedzielny kucharzłyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus, plastry pomidora(...)termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek. Do każdej dodajcie po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Mięso po upieczeniu zostawcie na 5 minut aby odpoczęło. Obkrawajcie mięso ostrym
nietylkopasta.plŁyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę bok choy (pak choi) – przekrój ją na połówki i przez kilka minut grilluj na suchej patelni. Krok 4 Rozgrzej rosół
Niedzielny kucharzdobry i nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju sałatek. W sałatce wyczuć można delikatnie chrupiący makaron, bo nigdy nie zdąży zmięknąć. Składniki: 2 zupki chińskie 2 piersi kurczaka mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 duży świeży ogórek pieprz sól 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć(...)patelni. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Kapustę drobno poszatkować, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron połamać i dodać do reszty składników. Doprawić przyprawami z zupek chińskich oraz solą i pieprzem. Dodać majonez i dobrze wymieszać
Pysznie & PięknieWszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie. 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego(...)wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni
Jadło i czytadłoZapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską
Kuchnia z widokiem na ogródurozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek". Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach. Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie(...)suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju
Proste Potrawykażdą okazję. Przy okazji przepis na ketchup kliknij link i wszystko wiesz: Ketchup domowy Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka groszku papryka zielona papryka czerwona 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 200g sera żółtego majonez pieprz sól Przygotowanie: Fasolę i groszek odcedzamy z zalewy. Papryki kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy: kminek, cząber Przygotowanie: Z mąki, jajka i mleko przygotuj ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedź i drobno pokrój. Dodaj do ciasta. Posól, dopieprz, dosypujemy zioła. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, nakładając
Oka w rosole czyli KaFka gotuje