ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa smaku każdego rodzaju pierogów. My tego przepisu używamy zarówno gdy robimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się je zagniata, cienko(...)mrożenia. Takie rozmrożone i wrzucone na kilku minut do wrzątku smakują jak świeżo zrobione. Pierogi ruskie obok tych z owocami- np. jagodami i słodką śmietanką oraz tych z kapustą i grzybami to moje ulubione dania obiadowe. A Wy które pierogi lubicie najbardziej? Artykuł Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem pochodzi z serwisu
Arbuziakisera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliProsta, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 50 ml oleju sezamowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki 1 ząbek czosnku cukier sól, pieprz Przygotowanie M Kapustę szatkujemy. Groszek i kukurydzę
R'n'G Kitchenindyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej 1 liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej(...)szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym
R'n'G Kitchenłyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę 300 g młodej kapusty, posiekanej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szkl. wody po pół łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu szczypta chili sól do smaku 1 szkl. mrożonego groszku W dużym(...)garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund. Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy. Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek, mieszamy i gotujemy dalsze 2 minuty. Pysznie smakuje i na ciepło i na zimno
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki mąka pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi
Gaździnka warzyimbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek(...)rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz
Niedzielny kucharzWyjątkowo pyszna zupa kapuściana , którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie. Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o: - ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki - kiełbasę
AniaGotuje.plimbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek(...)rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz
Niedzielny kucharzzupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka 2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy
Szefowa kuchniKotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej(...)mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Do tak przyrządzonych kotletów polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemminut PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami, który wykonamy w zaledwie w kwadrans! Klopsiki duszone w młodej kapuście PRZEPIS TUTAJ Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł(...)makaronem i utopione w sosie serowym to bardzo szybkie i smaczne danie, które wykonamy w jednym garnku. Takim obiadem z pewnością naje się cała rodzina! Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską PRZEPIS TUTAJ Smaczne, tanie, łatwe i szybkie danie, idealne rozwiązanie na lunch, kolacje albo jako przekąska na przyjęcie. Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł na obiad
Blog z Apetytemcytryny do skropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy(...)lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem
Szkrab Je SamPyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania. Składniki 7 młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1/2 główki kapusty młodej 1/4 brokułu 1 por 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki kurkumy koperek sól, pieprz Przygotowanie M W garnku gotujemy(...)wody. Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę
R'n'G Kitchenmięsa. Może być ona dla Was bazą do dodania podsmażonych skwarek, kiełbaski czy innego rodzaju mięsa. Ja lubię taką postną - z dużą ilością koperku. Składniki: - 2 główki młodej kapusty - duży pęczek koperku - 1,5 łyżki masła - 3-4 łyżki soku z cytryny - 1,5-2 łyżki płaskie cukru - 0,5-3/4 szklanki wody - sól, pieprz Kapustę kroimy
CookYourself