kapustą - 19268 przepisów (strona:674/1285)

ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 85

Przepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam.  SKŁADNIKI :  300 g kapusty białej  300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g  1 woreczek ryżu(...)ziarnkach  4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE :   Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Corn dogi piwne z dipem 289

startego 4 parówki  dip: 1 łyżka śmietany gęstej do zup 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz pozostałe: 1 łyżka mąki pszennej 0,7 litra oleju Sałatka: kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki. Ciasto: Do miski wsypuję mąki, dodaję proszek do pieczenia, jajko,paprykę(...)parówkami. Nie smażę więcej niż po jednej bo będą się przyklejać. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dip: Składniki dipu mieszam i doprawiam. Sałatka: Składniki sałatki kroję, układam na kapuście pekińskiej, polewam oliwą, posypuje koperkiem suszonym i natką pietruszki

wesoła kuchnia
Tradycyjny barszcz ukraiński 119

drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę  2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki -  białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą(...)czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smażyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekanego pomidora i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać kapustę i fasolę i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawać mięsem z wywaru, z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem

Cztery Fajery
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 101

grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą -zrazy wołowe

Moja Książka Kucharska
Barszcz ukraiński 142

natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU ) przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu(...)selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić

Rodzinka w kuchni
Kapuśniak rybny z warzywami 99

czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego

R'n'G Kitchen
Surówka z selera i kiszonej kapusty. 98

jego cennych właściwościach i polecał selera do leczenia wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób(...)wykonania :   S elera umyj dokładnie, obierz cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z kaszanką 91

Mięsopusty, zapusty, Nie chcą państwo kapusty, Wolą sarny, jelenie I żubrowe pieczenie. Mięsopusty, zapusty, Nie chcą panie kapusty, Pięknie za stołem siądą kuropatwy jeść będą. A kuropatwy zjadłszy, Do taneczka powstawszy, Do tańca małmazują i tak sobie popijają. „Kiermasz wieśniacki”, tekst z początku XVII wieku »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 143

prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę.  Jak zrobić pyszny, domowy gulasz wieprzowy. Tradycyjny, prosty i wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy(...)dodać mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku. Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami . Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną. smacznego :) Gulasz wieprzowy z papryką  Przepis zaktualizowany

Moja Książka Kucharska
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy 149

kwaśnego jabłka pokrojonego na cienkie plasterki lub w kostkę 80 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego w kostkę mała garść (20 g) orzechów włoskich, grubo pokrojonych 60 g czerwonej kapusty pokrojonej na paseczki ponadto: 2  duże słoiki o pojemności ok. 0,7 l z pokrywką Przygotowanie sałatki w słoiku z soczewicą: W jednym ze słoików umieść wszystkie składniki sosu(...)umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: miks Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa, marchewka, zielona soczewica, jabłko, ser z niebieską pleśnią, orzechy włoskie, czerwona kapusta. Powtórz dla drugiego słoika.  Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać sałatkę, odwróć słoik do góry dnem, wstrząśnij, następnie ostrożnie przełóż zawartość słoika na talerz. Drugą sałatkę możesz

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 117

piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa kapustne , takie jak brukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry(...)czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda wołowina i owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie

codojedzenia
kuskus z duszonymi warzywami 107

warzywami - składniki: 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 zielona papryka, 3 średnie marchewki (ok. 300 g), 1 duża rzodkiew lodowa lub agata (ok. 300 g), ćwiartka małej kapusty (ok. 300 g), 1 cukinia (ok. 300 g), 1 bakłażan (ok. 300 g), 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki, 3 łyżki oliwy, 2 szkl. rosołu, 2 łyżeczki nasion(...)podsmażaj je przez chwilę, często mieszając. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, w paseczki paprykę, marchew pokrojoną wzdłuż na plasterki (np. obieraczką do warzyw lub mandoliną), rzodkiew w plasterki i kapustę w paseczki. Podsmażaj razem chwilę, a następnie wlej rosół i gotuj przez 15 minut. Bakłażan i cukinię pokrój w pół lub ćwierć plasterki, pomidory w kostkę i dodaj

Eksperyment sobotni
Sałatka gyros 121

osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa(...)cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny. Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 116

Składniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie biała) trzy ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła ziele angielskie i liść laurowy 1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy(...)Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

Na moim talerzu
Krupnik na gęsinie 85

marnujcie produktów! Składniki 2 kości z udek gęsi z mięsem 2 skrzydełka z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler 1 por 1/8 główki kapusty włoskiej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku 50 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz Przygotowanie Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka(...)wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem

R'n'G Kitchen