kapustą - 19268 przepisów (strona:673/1285)

Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 164

ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu) sól, pieprz(...)się nie przypalił. 4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy. 5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę). 6. Dorzucamy pokrojony drobno por. 7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej. 8. Teraz czas na pomidory. 9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego. 10. I odsączona biała fasola. 11. Teraz czas na zalanie wszystkiego bulionem

Kawa z mlekiem
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 196

Majonez Kielecki – 4 łyżki * biała cebula – 3 szt * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * papryczka chili * pieprz czarny świeżo mielony * papryka ostra wędzona * sól COLESŁAW: * biała kapusta – 1 mała główka * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * Majonez Kielecki – 6-7 łyżek * mleko – 0,5 szkl * cukier puder – 4 łyżeczki(...)zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty. Przepis powstał we współpracy z marką WSP „SPOŁEM” KIELCE

Ostra na Słodko
Prosta sałatka makaronowa z zupek VIFON 442

sałatkę z zupek ten jest chyba najprostszy. Polecam. 3 opakowania zupek Vifon Złoty kurczak łagodny lub Krabowa ostra 330 ml wrzącej wody 30 dag szynki konserwowej 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy konserwowej 5-6 łyżek majonezu dekoracyjnego WINIARY           Przygotować zupki według opisu na opakowanie zmniejszając jedynie ilość wody do około(...)Chodzi o to, aby cała woda została wchłonięta przez makaron. Odstawić do wystudzenia. Kapustę poszatkować, szynkę pokroić w drobne, cienkie paseczki. Gdy makaron całkowicie wystygnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby sałatka się "przegryzła

Praktyczna pl
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 324

bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela angielskiego

Poezja Smaków - blog kulinarny
ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY 178

ziela angielskiego i goździków sól pieprz *smak rosołu możemy wzbogacić gotując w nim także :  kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości) i gotujemy(...)koperek lub natkę pietruszki - sałatę pokrojoną w paski - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu  - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 188

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. Pierogi wyszły pyszne, poezja smaku :) Pierogi zostały podane na porcelanie firmy Ambition. hashtag #myAmbition Ciasto 1/2kg mąki 1-2 jaka 120 ml szl ciepłej wody Sól Nadzienie 20dag mięsa ½ kg kapusty kiszonej 5 dag grzybów 1 nieduża cebulka Sól Pieprz Wykonanie Mąkę przesiać, dodać

Kulinarne pyszności Molki
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 195

Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie...      Na początku(...)lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane masłem z podsmażoną cebulką. Linki do innych pierogów: Pierogi z kapustą Pierogi z jagodami Smacznego :)  Zapraszamy na YouTube: www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Pamiętaj :) Kliknij: Subskrybuj

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z kapusty pekińskiej 290

Prosty i szybki przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. To moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem. Taka surówka pasuje do większości polskich obiadów. Surówkę szykuję dodatkowo z majonezem i rodzynkami. Jest bardzo delikatna i uniwersalna w smaku.  Z ostrzejszych surówek polecam zaś surówkę Colesław lub surówkę z ogórków

AniaGotuje.pl
Zupa Kapuściana z Dodatkiem Puree z Dyni 125

SKŁADNIKI: 1,8l bulionu 500g kapusty białej 2 marchewki 2 duże ziemniaki 3 łyżki puree z dyni 1 cebula łyżka masła sól pieprz 1 łyżka koperku WYKONANIE: 1.Cebulę pokroić w kostkę, zaszklić na maśle. 2.Kapustę posiekać dodać do cebuli, zalać bulionem, i gotować aż kapusta delikatnie zmięknie. 3.Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, marchewkę w talarki, dodać do bulionu

Dziś Ja gotuje
Grule faszerowane jajkami 129

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z makaronem gwiazdki 169

Składniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić

Olga Piecze i Gotuje
Surówka z kiszonej kapusty 541

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę.  Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby

AniaGotuje.pl
Spaghetti chili con carne 137

słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy  sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne ulubione Warzywa ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę(...)bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami czerwonej kapusty lub dowolnymi innymi. Można też podać nasze spaghetti z tartym twardym serem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 216

tapioki 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 żółtko szczypta kurkumy 2 gęsie udka pół gęsiego korpusu 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 por 2 liście kapusty garść suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) świeżo zmielony pieprz sól woda Wykonanie: Makaron można zrobić dzień wcześniej i zostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito(...)pietruszkę, seler, cebulę (w łupinie rozciętą na pół) i por. Pieczemy kolejne 20 minut. Przypieczoną gęś i warzywa układamy na dnie garnka, dodajemy gęsi korpus, suszone grzyby i liście kapusty. Zalewamy wodą, tak aby zakrywała składniki (około 5 cm powyżej nich). Gotujemy 3 i pół - 4 godziny na minimalnym ogniu (najlepiej jeśli wywar ma parę stopni poniżej temperatury wrzenia

Quinoa Raz!
FIT KURCZAK Z CURRY I KALAFIOREM 163

DODATKOWO : 1/4 część kalafiora 1 marchew 1 szklanka ryżu basmati surówka z kapusty pekińskiej(...)polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy sezamem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C. Na talerz nakładamy porcję ryżu, na to kurczak z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli