żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku(...)rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą
Gotujemy i jemySkładniki : mała główka białej kapusty ok. 40- 50 dag ok. 30 dag pokrojonej dyni ( u mnie piżmowa) spora garść suszonej żurawiny sól, olej Przygotowanie : Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka na olej, dodać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodać pokrojoną w dość drobną kostkę dynię, wymieszać Gdy składniki będą miękkie
Proste Potrawysmażenia sól do smaku *** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab-gyros olej do smażenia Sałatka: ok 250g kapusty pekińskiej 2-3 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli Sos: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól(...)się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu *** *** W czasie smażenia frytek przygotowujemy sałatkę, ser, sos i mięso. Sałatka: kapustę pekińską kroimy niezbyt drobno, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki
Blog z Apetytemburakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek. Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin Składniki: ćwiartka kapusty 2 marchewki pomidor pół cytryny Przygotowanie Kapustę i marchew kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Pomidora i obraną ze skórki cytrynę w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce
e-PrzepisyKulinarneCzytelników nienawidzących tych małych kapustek – odczarujcie brukselkę dając jej drugie życie – dojrzałe i naprawdę smaczne! Tych, którzy tak jak ja są w #teambrukselka, namawiać na wypróbowanie przepisu nie muszę! Kapusta warzywna brukselska , popularnie nazywana brukselką, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. To co jemy to główki liściowe – małe, zbite i mocno zielone minikapustki. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy
Karo in the Kitchenporcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czosnek(...)możemy przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez 3 minuty pastę. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy aby powstała jajecznica. Dorzucamy mrożoną lub świeżą, ugotowaną fasolkę szparagową i kapustę/szpinak. Podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż i smażymy przez 3-4 minuty. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażamy jajko
Czarnawisienkazamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu 2 małe ogórki konserwowe 1 duża cebula 2 płaskie(...)wykładamy na warstwę ketchupu. Na to wykładamy warstwę kukurydzy. Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu). Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania). Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkipropozycja obiadowa to pieczone udka kurczaka w słodko-kwaśnym, cytrynowym sosie z dodatkiem miodu i imbiru. Ja podaję je z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, oraz z sałatką z białej kapusty. Pospolite dość udka z kurczaka w niepospolitym, lekko orientalnym wydaniu. Pieczone udka z kurczaka w sosie cytrynowym 6 udek z kurczaka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka przyprawy „5 smaków” sól(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Upieczonego kurczaka polać ciepłym sosem i podawać od razu z ryżem i sałatką z kapusty
Smaczny zeszytWarto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek pora 2 marchewki pietruszka kawałek selera 5 małych buraków kawałek kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego(...)family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pęczek koperku 4 łyżki śmietany Przygotowanie: Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być
Smaczny zeszytPierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami. Składniki na farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków
Monka gotujeAromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom. Zobacz przepis Zaoiekanka z kapusty ryżu i indyka Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Zobacz przepis Zapieknaka tartiflette Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana
Niedzielny kucharzmamy cały obiad za jednym zamachem. Żeberka przygotowane w ten sposób są bardzo kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Super obiad. Składniki: ok 1 kg żeberek 1/3 główki kapusty 3 pomidory 1 cebula 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 łyżki ulubionych ziół świeżych lub suszonych (u mnie tymianek, majeranek, pietruszka) Przyprawy: sól, pieprz *** Żeberka myjemy, kroimy(...)mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz pieprzem *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki *** *** Marchew obieramy i kroimy w grube krążki, cukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w duże plastry, cebule tniemy w piórka, świeże zioła (jeżeli ich używamy) grubo siekamy *** *** Do warzyw i ziół dodajemy przyprawione mięso i wszystko umieszczamy w foliowym rękawie
Blog z Apetytemryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę(...)bulgur. Nasze menu (przepisy będziemy dodawać codziennie): Najprostszy kebab z sałatą i warzywami Zobacz przepis Shawarma z kaszą bulgur Zobacz przepis Nuggetsy z frytkami z ziemniaków i surówką z kapusty Nuggetsy z pieczonymi warzywami i sałatą . Panierowane, pieczone ryby z frytkami Wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę, w czasie kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad, na który były pieczone ryby z warzywami
Niedzielny kucharzpuszka krojonego ananasa, 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy), 150 g sera żółtego, 150 g szynki konserwowej, 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, na wierzch: kapusta pekińska. I kolejna na moim blogu sałatka warstwowa. Uwielbiam je :) W takich sałatkach całą tajemnicą sukcesu, są odpowiednio dobrane składniki. W tej sałatce, składniki są dla mnie dobrane po prostu(...)pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę. Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem. Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską. Źródło z niewielkimi zmianami: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchninaturalna, rozgrzewająca i aromatyczna, po prostu pyszna. Genialny przepis na zupkę chińską bez chemii. Przepis na domową zupkę chińską Składniki: około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, ząbek czosnku, ćwierć główki kapusty pekińskiej, średnia marchewka, 2 suszone grzyby mun, pojedyncza pierś z kurczaka, świeża papryczka chilli, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej(...)odrobiną soli na pastę – na przykład desce za pomocą widelca. W średnim ganku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć czosnek z imbirem i smaż około minuty, dodaj grubo pokrojoną kapustę pekińską i marchewkę pokrojoną w cienkie płatki za pomocą obieraczki do jarzyn oraz pokrojone grzyby, które wcześniej należy namoczyć w gorącej wodzie przez około kwadrans. Trzymaj na ogniu jeszcze około
Kulinarna Polska