Kiedy podałam obiad na stół usłyszałam komentarz: "Ale czad!" No to spróbujcie sami. Na cztery porcje: 1/2 niewielkiej czerwonej kapusty poszatkowanej czerwona cebula 200- 250 g małych brązowych pieczarek portobello lub innych grzybów 3/4 szklanki zielonej soczewicy 2 łyżki sosu sojowego a najlepiej Tamari sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu balsamicznego kremowego olej rzepakowy ok 2 łyżek Soczewicę(...)pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam tymiankiem bo nie miałam natki ale zagrało
AZgotuj!oraz sałatek. Dołożymy szybko przyrządzonego kurczaka, warzywa konserwowe, choć możesz równie dobrze użyć na przykład świeżej papryki, ser, łatwy sos i gotowe. Pomysły na obiady. Przepisy Schab w kapuście kiszonej Tarta z kurczakiem Młoda kapusta zasmażana Kotlety drobiowe Tortilla z kurczakiem gyros Pyszna zapiekanka inspirowana sałątka gyros. Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros - składniki: 500 g piersi z kurczaka
MamaOskarkaSprawdzony przepis na cepeliny, które podacie jako samodzielne danie z okrasą z cebuli i np. boczku, kiełbasy lub wędliny. Cepeliny można faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także kiszoną kapustą lub nadzieniem grzybowym. W treści pomysły na kilka moich domowych i niezawodnych farszy. W moim rodzinnym domu popularne były pyzy z twarogiem na słodko lub z dużą ilością pieprzu i szczypioru. Obie(...)innym tłuszczem np. masłem lub smalcem albo przygotować pół na pół, np. z połączenia masła i oleju. Okrasą polewam cepeliny, podaję jako samodzielne danie. Można dodać surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniWspierajmy naszą odporność poprzez ćwiczenia fizyczne i dietę. U mnie micha pełna antyoksydantów, dobrych tłuszczów i witamin. 1/4 główki czerwonej kapusty 1/2 jabłka 1 mała czerwona cebula 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju lnianego 1 łyżeczka nasion lnu 2 łyżeczki nasion słonecznika kilka orzechów włoskich suszone żurawiny ( kilka sztuk(...)sól i pieprz do smaku świeże oregano Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą wymieszać. Na patelni podprażyć nasiona. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą i pieprzem
AZgotuj!Uwielbiam tradycyjne gołąbki - mięso i ryż zawinięte w kapustę, a do tego sos pomidorowy. Mogłabym je jeść na okrągło! Jednak ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków
Prosto z Kotłagramów ryżu białego, pojedyncza pierś z kurczaka, mała cebula, ząbek czosnku, około 1,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała garść mrożonego zielonego groszku (nie z puszki), mała marchewka, kawałek kapusty pekińskiej (3-4 cm fragment główki), płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy, papryczka chilli (ilość według upodobań), sos sojowy, ewentualnie sól, olej, 1 jajko. Jak zrobić ryż smażony z kurczakiem? Ryż ugotuj(...)pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odłóż. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą widelca. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, kapustę w małe kawałki, chilli w plasterki, groszek rozmroź, jajo wbij do szklanki i roztrzep. W woku lub na głębokiej patelni z cienkim dnem dobrze rozgrzej olej (około 3-4 łyżek
Kulinarna Polskastanowią tradycyjne danie z biednych, górskich regionów. A polane roztopioną słoniną i skwarkami były nie lada rarytasem. Na Słowacji haluszki podaje się także np. z kiełbasą, jagnięciną czy kapustą. “Včera som si kúpila do zásoby bryndzu. Mala som doma aj oravskú slaninku. Tak som sa rozhodla spraviť bryndzové halušky. Lenže neboli doma zemiaky. Požiadala som manžela(...)dosypuj mąkę w zależności od potrzeb – to zależy od gatunku ziemniaków. Na Słowacji halušky podaje się na wiele sposobów, nie tylko z bryndzą, ale również z boczkiem, kiełbasą lub kapustą. smakowitehistorie.com Artykuł Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comstanowią tradycyjne danie z biednych, górskich regionów. A polane roztopioną słoniną i skwarkami były nie lada rarytasem. Na Słowacji haluszki podaje się także np. z kiełbasą, jagnięcina czy kapustą. Včera som si kúpila do zásoby bryndzu. Mala som doma aj oravskú slaninku. Tak som sa rozhodla spraviť bryndzové halušky. Lenže neboli doma zemiaky. Požiadala som manžela(...)albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na Słowacji halušky podaje się na wiele sposobów, nie tylko z bryndzą. Podaje się je również z boczkiem, kiełbasą lub kapustą. smakowitehistorie.com Artykuł Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.commąki (380 ml lub około 1 1/3 szklanki) 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju roślinnego Szczypta soli Nadzienie: 1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek Kawałek czerwonej kapusty Pęczek rzodkiewek Szklanka pieczonego mięsa 4 łyżeczki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj nadzienie. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki w plasterki
Niedzielny kucharzWszyscy dobrze znają, jak sądzę surówkę Colesław-dziś przygotowała ją z dodatkiem mango. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchewka 1/4 mango 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól,pieprz sok z cytryny WYKONANIE: kapustę cienko szatkujemy, dodajemy marchew startą na drobnych oczkach tarki, majonez blendujemy z 1/8 mango,dodajemy jogurt,sok z cytryny,sól,pieprz, dokładnie
Kuchnia Beatylubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe . Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą. Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków(...)gotujemy kolejne partie kopytek. . Za każdym razem po wypłynięciu klusek zmniejszamy ogień, gdyż woda może wykipieć, a kluski rozpaść. Kopytka ze szpinakiem polewamy podsmażoną cebulką albo podajemy z podsmażaną kapustą. Polecam są pyszne. The post Kopytka ze szpinakiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogłam uwierzyć że taki kolor można uzyskać również bez sztucznych dodatków. Trochę jak niewierny Tomasz, nie uwierzyłam, dopóki nie spróbowałam sama pomalować jajka w wywarze z czerwonej kapusty. To działa! A skoro zadziałało, to posunęłam się jeszcze dalej i spróbowałam mieszać barwniki, żeby uzyskać inne kolory i odcienie. Dlatego chcę podzielić się z Wami moimi sposobami na zrobienie kolorowych(...)pomarańczowo/ceglasty kolor, do ciepłego wywaru włożyć ugotowane jajka i pozostawić na kilka/kilkanaście minut, co jakiś czas sprawdzając, czy kolor jest odpowiedni. Niebieskie/granatowe jajka: pół niedużej główki czerwonej kapusty poszatkować z grubsza, wrzucić do gotującej się wody (1 litr), gotować 10 minut, dodać łyżkę octu, ostudzić. Ugotowane jajka włożyć do wywaru, pozostawić na kilka/kilkanaście godzin (ja zostawiam
Obiad gotowySkładniki: włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 mała główka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram, kostki rosołowe 3 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda(...)szklanka, koperek suszony 1/2 opakowania Włoszczyznę obrać i w rozdrobnić w rozdrabniaczu na grubsze kawałki, wsypać do garnka. Kapustę małą główkę pokroić dość drobno, wsypać do garnka. Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut. Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą
W Mojej Kuchni Lubięwięc zamiast kupować gotowe barwniki warto spróbować pobawić się z naturalnymi barwnikami? Wystarczy wykorzystać produkty, która mamy w kuchni (np. curry) lub np. przygotowujemy akurat na obiad (np. czerwona kapusta), żeby móc naturalnie zabarwić jajka. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli macie dzieci - dla nich to z pewnością będzie coś nowego i ciekawego 😉 Poza tym takie naturalne pisanki świetnie wpisują się też(...)której wcześniej gotowane były buraki. Kolor pomarańczowy - łupiny po cebuli zalej wodą, ugotuj w tym jajko. Kolor fioletowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowana była czerwona kapusta. Kolor niebieski - rozmroź jagody, ugotuj w wodzie, po czym owoce odcedź, a w wodzie po jagodach ugotuj jajka. Kolor zielony - pietruszkę zblenduj z wodą i ugotuj w tym w tym jajko
Z notatnika dietetykakiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam Amatorom kiszonek polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki liść laurowy kilka ziaren ziela
Lamarida.pl