kapustą - 19268 przepisów (strona:657/1285)

Roladki schabowe 164

folią spożywczą. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot. Dodając zasmażkę do sosu, pamiętaj aby była ostudzona. Roladki ze schabu doskonale smakują z: Surówka z ogórków kiszonych Modro kapusta Marchewka z groszkiem Buraczki zasmażane Surówka z czerwonej kapusty Zrobiłeś ten przepis? Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis Wypróbowałeś przepis na roladki schabowe? Koniecznie podziel się w komentarzach

ugotuj-przepis.pl
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 88

leśnych robiono kompoty lub soki na zimę. Tworzono też wyroby o właściwościach leczniczych np. sok z malin lub syrop z cebuli na przeziębienie. Wiele osób może też pamiętać kiszenie kapusty. Układano ją w specjalnych beczkach lub w garnkach z marchewką, solą i kminkiem, a następnie ubijano tłuczkiem i odstawiano do piwnicy lub na strych. Sceny ubijania kapusty za pomocą nóg

ProstePesto.pl
Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo 102

następnie gotować przez około 30-40 minut. Można też kupić sorgo wstępnie poddane obróbce termicznej, wtedy nie wymaga ono wstępnego moczenia. 6-8 dużych liści włoskiej kapusty 500 g pieczarek 100 g sorgo 1 mniejsza cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka olej sos 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczka czosnku mielonego(...)łyżeczki garam masala Liście kapusty oczyszczamy, gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą aby zakończyć proces gotowania. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek z cebulką i podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie

Kucharzyca
Zupa minestrone z młodą kapustą 82

ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Dlatego ja przygotowałam swoją własną wersję w oparciu o młodą kapustę. Z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i makaronu. Pyszna, letnia, świeża zupa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki bez zawijania 125

smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania to trochę inna wersja tradycyjnych gołąbków. Zachęcam do wypróbowania tego przysmaku. Przepis jest bardzo czytelny, więc do działa! - gołąbki z kapustą w kotletach - łopatka wieprzowa, ryż i siekana kapustka - w wersji z kapustą młodą, starą lub nawet pekińską

AniaGotuje.pl
Prażonka z kociołka, bliżej natury 134

kiedy dużo czasu spędzamy w ogrodzie, na działkach i na różnych piknikach idealnie nadajcie się na tworzenie oryginalnych prażonek w kociołkach. Składniki na 8 litrowy garnek: - kilka liści białej kapusty (młodej lub starej) - 3 kg ziemniaków - 5 dużych czerwonych cebul - 2 kolorowe papryki - 1 por - 3 marchewki - 1 pietruszka - boczek lub kiełbasa opcjonalnie jeśli robicie prażonkę mięsną - pól szklanki oleju(...)łyżki  Vegety Natur z koperkiem - pieprz Wykonanie: 1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy. Jeśli używacie kiełbasy lub boczku to kroimy je plastry. 2. Boki i spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty, na spód dajemy tłuszcz. Pokrojone warzywa przekładamy warstwowo i posypujemy przyprawami. 3. Wcześniej przygotowujemy stabilne palenisko. Rozpalamy ogień pod garnkiem i przez min. 3 godziny utrzymujemy średniej wielkości ogień. Zbyt

Apetyczna babeczka
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą 93

Sezon na młodą kapustę się zaczął ,wiec nie może zabraknąć moich ulubionych łazanek właśnie z młodą kapustą.Pyszny obiad dla całej rodziny,który przygotujecie w 30 min. Zapraszam po przepis

Swojskie jedzonko
Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem 119

kojarzy się z daniem sytym, aczkolwiek ciężkim i w wielu przypadkach trudnoprzyswajalnym. Ta wersja jest jego lżejszą i równie smaczną odmianą.… Czytaj dalej Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem

Pij soki wyciskane
Wołowina bavette po chińsku / Bavette beef in a Chinese way 61

same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy

Martyna Cooks
Świeża sałata z winogronami i bakłażanem / Fresh salad with grapes and eggplant 74

while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions(...)herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie

Martyna Cooks
Ależ to jest pyszne! – Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami 102

potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI Składniki: 0,5 kapusty pekińskiej 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis 1 jabłko 2 kawałki papryki konserwowej 1 garść świeżych listków bazylii 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Jak zrobić sałatka(...)kiszonymi rzodkiewkami: Najpierw kapustę pekińską szatkujemy drobno. Potem jabłko kroimy w drobna kosteczkę. Następnie rzodkiewki kroimy w plasterki lub inne dowolne kawałki. Zaraz potem paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę a nawet siekamy nożem tworząc z niej relish. Potem listki bazylii rwiemy na kawałki. Finalnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Ależ to jest pyszne

Dorota Smakuje
Sałatka orientalna z kurczakiem 117

kurczakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 filety z kurczaka, 100g orzechów włoskich, jajko, pół żółtej papryki, pół zielonej papryki, marchew, pół małej czerwonej kapusty, łyżkę oleju rzepakowego, sól do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 3 łyżeczki sosu rybnego,  sok z limonki, łyżeczkę cukru brązowego, łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę oleju sezamowego, szczyptę pieprzu cayenne(...)Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie opanieruj w orzechach. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, po czym osącz je na ręczniku papierowym. 6. Paprykę, marchew i kapustę pokrój w cienkie plastry. 7. Składniki na sos dokładnie wymieszaj. 8. Do pokrojonych warzyw dodaj kurczaka, zalej sosem i wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Zupa " Zielono mi " 86

marchewkę i ziemniaczki. Zupka świetnie wpływa na przemianę materii i zawiera w sobie mało kalorii więc możecie ją jeść do woli ;) Zupa " Zielono mi" - mała główka  młodej kapusty - pęczek szparagów - ziemniaki - według uznania - 2 marchewki - fenkuł - średnia cukinia - pęczek świeżego koperku - seler naciowy - sól, pieprz do smaku Kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka z pora II 91

małe - 1 duża gruszka albo dwie małe - puszka groszku ( duża lub mała , zależy jak lubicie) - 5 jajek ugotowanych na twardo - 5 małych ogórków konserwowych -  porządna garść posiekanej kapusty pekińskiej - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka łagodnej musztardy - 1 łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora myję , kroję a następnie siekam na cienkie półplasterki. Jajka(...)ogórki kroję w kostkę. Gruszki i jabłka obieram , pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę taką samą jak jajka i ogórki. Wszystko wrzucam do miski. Dokładam do tego kapustę, odsączony groszek i mieszam. Z majonezu, jogurtu, musztardy, miodu, soli i pieprzu robię sos ( oczywiście poprzez dokładne wymieszanie składników). Dodaję go do sałatki i dokładnie mieszam

Kuchnia Pełna Emocji