opowiedzieć o swoich świątecznych zwyczajach, zwłaszcza tych kulinarnych. Mimo, że mieszkamy na Lubelszczyźnie, w każdej rodzinie przygotowywane są inne wigilijne potrawy, jak na przykład łupcie, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą, albo barszcz czerwony podawany z jajkiem. Dzielimy się przepisami na ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie(...)roku na stole mieliśmy kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , pierogi z grzybami od Angeliki , śledzie z rodzynkami Doroty , wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe
Obiad gotowywhile making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions(...)herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie
Martyna Cookskurczaka · 2 ogórki konserwowe · 4 paski papryki konserwowej · 10 dag kapusty pekińskiej · ½ torebki ryżu · ½ pęczka szczypiorku · Bułka tarta do panierki(...)plastry i delikatnie rozbijamy, solimy. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do naczynia. 3. Dodajemy pokrojone drobno ogórki oraz paprykę. 4. Następnie poszatkowaną kapustę oraz posiekany szczypiorek. 5. Doprawiamy paprykę oraz solą, dokładnie mieszamy . 6. Gotowy farsz układamy na środku mięsa. 7. Zwijamy w roladki. 8. Panierujemy w roztrzepanym jajku
Kulinarna Chwilaindyka dostępnych w sklepie. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – kotlety z cukinii – kotlety mielone – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z INDYKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDRAMI
nietylkopasta.plfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki mały eksperyment, a nadaje gołąbkom nowego, smakowego wymiaru. Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek(...)cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Studzimy. Obtaczamy w mące, jajkach
R'n'G Kitchenciekawi smaku sałatki? Zapraszam do jej wykonania :) Składniki: * 1 puszka ananasa (około 10 krążków) * 1 puszka kukurydzy konserwowej (użyłam kukurydzy Rolnik ) * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół główki kapusty pekińskiej * 4 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa
Zrób to smacznienapisać 3 przepisy konkursowe nim dobiegną końca! Gyrosa specjalnie przedstawiać nie trzeba- toż to poniekąd król wszelkich imprez domowych, no może oddając tylko berło sałatce jarzynowej ;) Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duża czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanej papryki(...)kosteczkę kroimy także ogórki oraz paprykę konserwową, a kukurydzę odcedzamy. Układamy warstwami: Kurczak- cebula- połowa sosu majonezowego- połowa ketchupu- kukurydza- papryka-ogórek-pozostały sos majonezowy- pozostały ketchup- posiekana kapusta pekińska. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kuchnia w czekoladzieRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować. Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki(...)maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G KitchenSkładniki : połowa małej główki białej kapusty połowa pęczka koperku 4-5 cebulek dymek ze szczypiorem 1 duża marchew sól , pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, posypać odrobiną soli i ucisnąć by szybciej zmiękła Po ok. 15 min.kapustę wygnieść, odcisnąć ewentualny sok Dodać pokrojony koper, szczypiorek z cebulką, zetrzeć marchew Składniki posypać lekko pieprzem, wymieszać Polać sosem przygotowanym z miodu, soku
Proste Potrawykebab Bardzo smaczna surówka warzywna z dodatkiem sosu czosnkowo-majonezowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kebabów, burgerów, hot-dogów oraz jako surówka do obiadu. Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 pomidor 1 ogórek zielony Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól(...)pieprz *** Kapustę drobno siekamy *** *** Cebulę i papryki kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory oraz ogórka kroimy w większą kostkę *** *** Przygotowujemy sos: majonez i śmietanę lub jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz niewielką ilością soli i pieprzu *** *** Tak przygotowany sos mieszamy z warzywami. W razie potrzeby całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Surówkę wkładamy do lodówki na około pół godziny
Blog z ApetytemTakie pierogi smażone u mnie zawsze są na Wigilię,ale tak naszła nas ochota na takie pierogi , więc zrobiłam je dzisiaj.Polecam, dziś akurat u mnie nadzienie to grzyby z kapustą,ale mogą być też same grzyby. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ grzyby lub kapusta z grzybami] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać
Moje domowe kucharzenieobiadu. Składniki: 1 seler korzeniowy (około 500 g) 150 g mrożonego groszku 1 por (biała część) 250 g marchewki 1 łyżeczka sosu ostrygowego 50 ml kwasu z kiszonej kapusty 100 ml. bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Seler i marchewki kroimy w kostkę. Por siekamy. Na maśle smażymy seler, marchew i por. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, dolewamy kwasu z kiszonej kapusty. Gotujemy 10 min. Dodajemy sosu ostrygowego, cukier. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchensztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną(...)papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir i czosnek.Dodaj mrożony groszek. Smaż przez chwilę. Na koniec dodaj pokrojone w paski brzoskwinie. Wymieszaj całość
wiecejwarzyw.plświata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą(...)kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenżurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku(...)rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą
Korniszonki