kapustą - 19268 przepisów (strona:667/1285)

Jarzynka do obiadu 81

obiadu. Składniki: 1 seler korzeniowy (około 500 g) 150 g mrożonego groszku 1 por (biała część) 250 g marchewki 1 łyżeczka sosu ostrygowego 50 ml kwasu z kiszonej kapusty 100 ml. bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Seler i marchewki kroimy w kostkę. Por siekamy. Na maśle smażymy seler, marchew i por. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, dolewamy kwasu z kiszonej kapusty. Gotujemy 10 min. Dodajemy sosu ostrygowego, cukier. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Słodko – kwaśny stir-fry 126

sztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia – 1 łyżka Przygotowanie: Sok z brzoskwiń wymieszaj z przecierem pomidorowym, skrobią, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i mieloną(...)papryką. Odstaw na bok. Marchewkę, paprykę, cebulę i kapustę pokrój w cienkie paski. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na suchej, gorącej patelni. Następnie dodaj olej i smaż do momentu, aż trochę zmiękną. Na patelnię wlej sok wymieszany z przyprawami, imbir i czosnek.Dodaj mrożony groszek. Smaż przez chwilę. Na koniec dodaj pokrojone w paski brzoskwinie. Wymieszaj całość

wiecejwarzyw.pl
Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji 70

świata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą(...)kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 154

żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku(...)rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym    Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 123

żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku(...)rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym    Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą

Gotujemy i jemy
Bigos z dynią 102

Składniki : mała główka białej kapusty ok. 40- 50 dag ok. 30 dag pokrojonej dyni ( u mnie piżmowa) spora garść suszonej żurawiny sól, olej Przygotowanie : Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka na olej, dodać ok.  1/4 szklanki wody, przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodać pokrojoną w dość drobną kostkę dynię, wymieszać Gdy składniki będą miękkie

Proste Potrawy
Kapsalon – holenderski przysmak 724

smażenia sól do smaku *** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab-gyros olej do smażenia Sałatka: ok 250g kapusty pekińskiej 2-3 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli Sos: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól(...)się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu *** *** W czasie smażenia frytek przygotowujemy sałatkę, ser, sos i mięso. Sałatka: kapustę pekińską kroimy niezbyt drobno, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki

Blog z Apetytem
Soki wspomagające odchudzanie – 3 przepisy z wyciskarką Hurom H100S 101

burakiem najlepiej odstawić na jakieś pół godziny po przygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek.   Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin Składniki: ćwiartka kapusty 2 marchewki pomidor pół cytryny Przygotowanie Kapustę i marchew kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Pomidora i obraną ze skórki cytrynę w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce

e-PrzepisyKulinarne
Brukselka z patelni – karmelizowana z musztardą Dijon 96

Czytelników nienawidzących tych małych kapustek – odczarujcie brukselkę dając jej drugie życie – dojrzałe i naprawdę smaczne! Tych, którzy tak jak ja są w #teambrukselka, namawiać na wypróbowanie przepisu nie muszę! Kapusta warzywna brukselska , popularnie nazywana brukselką, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. To co jemy to główki liściowe – małe, zbite i mocno zielone minikapustki. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy

Karo in the Kitchen
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 132

porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czosnek(...)możemy przecisnąć przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy przez 3 minuty pastę. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy aby powstała jajecznica. Dorzucamy mrożoną lub świeżą, ugotowaną fasolkę szparagową i kapustę/szpinak. Podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż i smażymy przez 3-4 minuty. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażamy jajko

Czarnawisienka
Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros 102

zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu 2 małe ogórki konserwowe 1 duża cebula 2 płaskie(...)wykładamy na warstwę ketchupu. Na to wykładamy warstwę kukurydzy. Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu). Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania). Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczone udka z kurczaka w sosie cytrynowym 99

propozycja obiadowa to pieczone udka kurczaka w słodko-kwaśnym, cytrynowym sosie z dodatkiem miodu i imbiru. Ja podaję je z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, oraz z sałatką z białej kapusty. Pospolite dość udka z kurczaka w niepospolitym, lekko orientalnym wydaniu. Pieczone udka z kurczaka w sosie cytrynowym 6 udek z kurczaka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka przyprawy „5 smaków” sól(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Upieczonego kurczaka polać ciepłym sosem i  podawać od razu z ryżem i sałatką z kapusty

Smaczny zeszyt
Barszcz po ukraińsku 78

Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek  pora 2 marchewki pietruszka kawałek  selera 5 małych buraków kawałek  kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego(...)family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pęczek koperku 4 łyżki śmietany Przygotowanie: Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być

Smaczny zeszyt
Pierogi rusie 161

Pierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków

Monka gotuje
Najlepsze zapiekanki na jesień – 10 przepisów 138

Aromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom. Zobacz przepis Zaoiekanka z kapusty ryżu i indyka   Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Zobacz przepis Zapieknaka tartiflette   Prosta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana

Niedzielny kucharz