innych cudnych pamiątek,przywiózł przepis na pysznego kurczaka. Musicie spróbować, jest łatwy i szybki w przygotowaniu,za to smakuje niebiańsko pysznie:) składniki: filet z kurczaka ćwiartka średniej główki białej kapusty kilka listków sałaty masłowej słodka zielona i czerwona papryka jedna papryczka chilli jedna cebula jeden ząbek czosnku łyżka sosu sojowego świeża kolendra sól pieprz olej roślinny Na rozgrzanej patelni(...)olejem podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę,paprykę słodką,chilli i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy przez chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Cytryna&Co.Sałatka warstwowa gyros Składniki(dla 4-6 osób): 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa gyros puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula czerwona 1 papryka czerwona 1/2 słoika ogórków konserwowych ½ kapusty pekińskiej Ketchup pikantny Majonez olej do smażenia Sałatka warstwowa gyros – Przepis Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, skrapiamy 2 łyżkami oleju, obsypujemy przyprawą gyros i pozostawiamy(...)przeźroczystej salaterce układamy warstwami wszystkie wcześniej przygotowane składniki zaczynając od usmażonego kurczaka, następnie układamy cebulę, warstwę ketchupu, i kolejno warstwy kukurydzy, ogórka, papryki i majonezu, na koniec posypujemy szatkowaną kapustą pekińską Smacznego!! sałatka warstwowa gyros http://www.ksiega-smaku.pl/salatka-z-brazowego-ryzu-i-pora-z-pomaranczami-serem-i-orzechami/ Artykuł Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuMoje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy(...)drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu). Dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam wodą tak, by woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę. Kiedy
Pieprzyć z Fantazjąsosem sojowym i ewentualnie solą. Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy w ciemne miejsce. Po przygotowaniu rosołu, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy razem z pokrojona kapustą pak choy i olejem sezamowym. Siekamy również szczypiorek. Do misek wkładamy dużą ilość makaronu. Wkładamy duży kawałek podzielonego na części mięsa, marchew, ugotowane jajko oraz posiekany szczypiorek, podsmażona kapustą
ChilliJemykomponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegarnka wlać wodę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Doprawić delikatnie solą. Nie za dużo, ponieważ czasami kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę
Kuchnia PokoleńSzybka surówka obiadowa. Składniki 1 średniej wielkości kapusta pekińska 2 marchewki 4 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli pęczek koperku lub 3 łyżki mrożonego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pieprz sól do smaku Sposób Kapustę poszatkować, marchewkę, ogórki oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa
Kuchenne aromatyPrzepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu(...)ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE : Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy
Kulinarne Fantazje Mariolistartego 4 parówki dip: 1 łyżka śmietany gęstej do zup 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz pozostałe: 1 łyżka mąki pszennej 0,7 litra oleju Sałatka: kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki. Ciasto: Do miski wsypuję mąki, dodaję proszek do pieczenia, jajko,paprykę(...)parówkami. Nie smażę więcej niż po jednej bo będą się przyklejać. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dip: Składniki dipu mieszam i doprawiam. Sałatka: Składniki sałatki kroję, układam na kapuście pekińskiej, polewam oliwą, posypuje koperkiem suszonym i natką pietruszki
wesoła kuchniadrobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą(...)czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smażyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekanego pomidora i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać kapustę i fasolę i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawać mięsem z wywaru, z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem
Cztery Fajerygrzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą -zrazy wołowe
Moja Książka Kucharskanatka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU ) przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu(...)selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić
Rodzinka w kuchniczym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego
R'n'G Kitchenjego cennych właściwościach i polecał selera do leczenia wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób(...)wykonania : S elera umyj dokładnie, obierz cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę
Przepisy i porady kulinarneMięsopusty, zapusty, Nie chcą państwo kapusty, Wolą sarny, jelenie I żubrowe pieczenie. Mięsopusty, zapusty, Nie chcą panie kapusty, Pięknie za stołem siądą kuropatwy jeść będą. A kuropatwy zjadłszy, Do taneczka powstawszy, Do tańca małmazują i tak sobie popijają. „Kiermasz wieśniacki”, tekst z początku XVII wieku »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture