Dziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka
Zasmakuj KuchniSkładniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie biała) trzy ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła ziele angielskie i liść laurowy 1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy(...)Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUAromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler(...)naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem. Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem
Kuchnia w oparachwcale trudne Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, idealnie nadaje się na pożywny lunch do pracy. Polecam Składniki: 1 średnia marchewka 1/2 świeżej papryki słodkiej 1 duża garść poszatkowanej kapusty białej (można też użyć pekińskiej lub włoskiej) 200 g chińskiego makaronu typu ramen 1 ząbek czosnku kilka gałązek zielonej części cebulki dymki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego(...)nuggetsy tofu tofu smażone w plasterkach podpieczone kiełbaski wegańskie Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę kroimy w słupki, z papryki wykrawamy środek i usuwamy nasiona i kroimy w podłużne kawałki. Kapustę szatkujemy na mniejsze (biała) lub większe kawałki (pekińska lub włoska). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Makaron ramen wyciągamy z opakowania na durszlak i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Na nieprzywierającą patelnię
Lamarida.plcóż, zawsze się sprawdzają! Składniki na 8-10 placków: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki zimnej wody 5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej 1 mała czerwona papryka kawałek pora ½ cebuli 5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta natur pikantna z chili Świeżo mielony pieprz(...)smaku Sól morska lub himalajska do smaku Ketchup do podania Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek pokroić na małe kawałeczki. Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki. Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto
Wanilia i KardamonDzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty.Idealne jako samodzielne, można podać je również dowolnym sosem. Zapraszam:) Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej w woreczku 3/4 szklanki kapusty kiszonej z marchewką sałatkowej 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 1 jajko około 2 łyżki mąki 4 plastry prostokątne żółtego sera ( akurat taki miałam, może(...)być w kawałku) oliwa do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masła.Kapustę przelewamy ciepłą wodą i odsączamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Ser mielimy w blenderze.Kaszę lekko rozdrabniamy widelcem. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, ser i mąkę.Wyrabiamy masę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Namoczonymi w wodzie rękoma
Sama słodycz i szczypta chilidobrze znosi przechowywanie, podgrzewanie i mrożenie. Przepis, zmieniony lekko, z bloga Iwony . Składniki: (na mniej-więcej jakieś 5-6 porcji) 1 średnia cebula 3 łyżki oleju 500g kapusty kiszonej 3 łyżki octu balsamicznego + ewentualnie 1-2 łyżki słodkie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę mała garstka rodzynek kilka suszonych śliwek, drobno posiekanych(...)garnka. Wsyp drobno posiekaną cebulę i chwilę podduś na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki (bez pomidorów) i 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości kapusty (okolice 40 minut) - większość wody powinna odparować, mieszaj co jakiś czas. Dodaj pomidory (pastę) i ewentualnie jeszcze nieco octu balsamicznego (1-2 łyżki). Duś kolejne
Lejdi of the housebardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie olej(...)chwilę smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam półtora litra wody, dodaje paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję pokrojona kapustę kiszoną, grzyby i dalej gotuję z 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, natką
wesoła kuchniazupka, która świetnie sprawdzi się w takie chłodne dni jak dzisiaj. Mięso mielone, ryż, aromatyczne warzywa to wszystko razem sprawia , że będzie świetnym obiadem dwudaniowym. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1/2 kg mięsa mielonego szklanka ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1/2 pora - białej części 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela ang 4 ziarna pieprzu(...)listek laurowy papryka słodka mielona papryka ostra mielona kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: *Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy
Z Majeczką w kuchnikosztem wcześniej przygotować. Przepis TU (link) . Uzupełnia niedobór witamin i mikroelementów oraz korzystnie wpływa na proces detoksykacji. Skutecznie gasi pragnienie. Sok z kiszonej kapusty Naturalny probiotyk. Źródło witamin i składników mineralnych (zwłaszcza wit. C i B, a także potasu, wapnia i żelaza). Dodatkowo skutecznie gasi pragnienie(...)ogórków kiszonych Skład bardzo podobny do soku z kiszonej kapusty. Warto pozostawić wodę z ogórków kiszonych i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Naturalny probiotyk, uzupełnia poziom sodu i elektrolitów Sok owocowy Tak jak pisałem wcześniej, nadmierne spożycie alkoholu objawia się także obniżeniem poziomu glukozy (hipoglikemia). Dlatego warto
kuron.com.plZapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli(...)olej do smażenia 1/2 l bulionu Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarneblogu Ślązaczki nie może zabraknąć przepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie. Kluski śląskie z dziurką Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól
Moja smaczna kuchniałyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku(...)niego zaczniemy. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony
Kuchnia w czekoladziePyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki: 1/2 kurczaka 250 g wołowiny z kością szyja z kaczki lub gęsi 250 g podrobów 4 marchewki 3 pietruszki seler średni por 1 cebula 2-3 liście kapusty 2 ząbki czosnku natka pietruszki kilka
magiczna kuchnia KasiKrakersy serowe z rozmarynem Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Empanadas z meksykańskim farszem Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym(...)Grissini Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami Quesadilla z kurczakiem i warzywami Tarta z kurkami Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado Sycący kociołek z mięsem i warzywami Imprezowa frittata
Passions hobbies life