mnie w połączeniu z kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci...... Składnik: pół główki młodej kapusty pół kalafiora, cukinia(może być żółta i zielona) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory(...)półplasterki i kiełbaskę w plasterki,jak się troszkę podsmaży ,dodaję seler pokrojony w plasterki i cukinię pokrojoną w półplasterki,i dalej przesmażam,dodaję pokrojoną jak na bigos kapustę,i dalej przesmażam,dodaje pomidory,wyciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby kilka łyżek wody.Dorzucam jeszcze obgotowane kalafior z marchewką i pietruszką,koncentrat i przyprawy(curry,kurkumę,sól,pieprz
Swojskie jedzonkoSkładniki kilka plastrów schabu b/k pół główki młodej kapusty pęczek koperku 300 ml bulionu 3 mniejsze marchewki kawałek selera czosnek, sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki (dowolnie.. kostka, paski..) Bulion zagotować i włożyć do niego mięso. Gotować ok 25 minut, a następnie dodać poszatkowaną kapustę z startą marchewką
Gaździnka warzyprawdę spoko. Sama się nie spodziewałam, że będzie aż tak dobra. Z pewnością będę wracać do tej surówki. Latem królują u nas surówki – od tych najprostszych z kapusty pekińskiej czy z czerwonej kapusty , po bardziej wyszukane z mniej popularnych produktów np. z marchewki, mango i kopru włoskiego . Dziś mam dla Was nową inspirację. Moja surówka z cykorii i grejpfruta
Dietologzapach lubczyku <3 Kochamy <3 Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g boczniaków 1 łyżka masła 1 mała cebula 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchew 150 g serka twarogowego z ziołami 1 łyżka mąki świeży lubczyk sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą ( 1,5 litra ), dodajemy ½ łyżeczki soli(...)zupy, gotujemy 15 min. Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do miękkości warzyw. Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę
R'n'G Kitchenciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa smaku każdego rodzaju pierogów. My tego przepisu używamy zarówno gdy robimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się je zagniata, cienko(...)mrożenia. Takie rozmrożone i wrzucone na kilku minut do wrzątku smakują jak świeżo zrobione. Pierogi ruskie obok tych z owocami- np. jagodami i słodką śmietanką oraz tych z kapustą i grzybami to moje ulubione dania obiadowe. A Wy które pierogi lubicie najbardziej? Artykuł Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem pochodzi z serwisu
Arbuziakisera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliProsta, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 50 ml oleju sezamowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki 1 ząbek czosnku cukier sól, pieprz Przygotowanie M Kapustę szatkujemy. Groszek i kukurydzę
R'n'G Kitchenindyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej 1 liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej(...)szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym
R'n'G Kitchenłyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę 300 g młodej kapusty, posiekanej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szkl. wody po pół łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu szczypta chili sól do smaku 1 szkl. mrożonego groszku W dużym(...)garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund. Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy. Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek, mieszamy i gotujemy dalsze 2 minuty. Pysznie smakuje i na ciepło i na zimno
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki mąka pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi
Gaździnka warzyimbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek(...)rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz
Niedzielny kucharzWyjątkowo pyszna zupa kapuściana , którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie. Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o: - ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki - kiełbasę
AniaGotuje.plimbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek(...)rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz
Niedzielny kucharzzupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka 2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy
Szefowa kuchniKotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej(...)mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Do tak przyrządzonych kotletów polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytem