kapustą - 19268 przepisów (strona:689/1285)

Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 574

Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy: kminek, cząber Przygotowanie: Z mąki, jajka i mleko przygotuj ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedź i drobno pokrój. Dodaj do ciasta. Posól, dopieprz, dosypujemy zioła. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, nakładając

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
zapiekane gołąbki bez zawijania 654

składniki: 150 g ryżu 300 g kapusty, białej 350 g mięsa mielonego, wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków mąka do obtoczenia tłuszcz do podsmażenia opcjonalnie: ok. 2 łyżki bułki tartej dodatkowo: natka pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 132

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe 2 litry -4 gałki wieprzowe -kawałek wędzonej skóry wieprzowej (można dać wędzoną kiełbaskę lub boczek albo żeberka ) -koperek PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski -przyprawa podlaska świeżynka -bazylia -oregano -tymianek -majeranek(...)grama WYKONANIE  Do garnka wlewamy wodę wkładamy gałki wieprzowe i wędzoną skórę w/p solimy wodę. Gotujemy do momentu aż skóra będzie miękka około 40 min. Następnie dodajemy posiekaną kapustę,marchew,pietruszkę. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko będzie w miarę miękkie.Teraz dodajemy resztę składników i przyprawy oprócz koperku i prażonej cebulki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koperek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA OBIADOWA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ 99

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAW: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 3 średniej wielkości ogórki konserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszam

JejKuchnia
Kapusta Kiszona z Marchewką 69

Szybko i smacznie :) SKŁADNIKI: 4 średnie marchewki 100g-150g kapusty kwaszonej 1 płaska łyżeczka cukru WYKONANIE: 1.Marchewkę obrać, poszatkować na tarce na średnich oczkach. 2.Dodać kapustę kwaszoną, dodać cukier według uznania. 3.Dokładnie wymieszać

Dziś Ja gotuje
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 131

żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też(...)jest z natury sztywna jak wykrochmalona koszula. Po sparzeniu wrzątkiem staje się jednak elastyczna i plastyczna, zachowuje przy tym zwartość i nie rwie się tak łatwo, jak np. kapusta pekińska. Smakowo bije chińską kuzynkę na głowę. Według nas jest pyszna. Młode ziemniaki z pieca Do gołąbków podaliśmy pieczone młode ziemniaki (wcześniej obgotowane), ze świeżym tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Długo żyliśmy

Niedzielny kucharz
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 137

łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie(...)mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki. Przygotowanie: Krok 1 Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku i rozgnieciony kozi ser. Sypiemy przyprawy: 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, łyżkę soli

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti warzywne z awokado i krewetkami 100

surowymi, chrupiącymi warzywami. Czas: 12 minut Poziom trudności: łatwe Zobacz inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem(...)posól. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw krewetki na 10 minut do nagrzanego pieca. Krok 2 Przygotowujemy spaghetti warzywne. Umyj warzywa. Wycinarką do spaghetti wykrój makaroniki z cukini. Kapustę pokroj na cienkie plasterki, kalarepkę w zapałki, paprykę w słupki, chili w krążki, avocado w kostkę. Krok 3 Przygotuj dresing: wymieszaj sok z połowy cytryny z łyżeczką miodu. Krok 4 Wymieszaj

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 107

gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów(...)Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 166

siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając powstające ciasto(...)Łapiemy za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskamy kształt jak na zdjęciu. Ale oczywiście możecie zrobić taki jak lubicie Artykuł Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Rolada ziemniaczana z mięsem 323

chęci do gotowania :) Zdarza się każdemu, więc wybaczcie ;) Byście się nie gniewali zrobiłam wczoraj coś zupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w przepisach siostry Anastazji roladę ale z farszem z kapusty. Mąż byłby zadowolony, ale jako że ja mniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc(...)razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można dowolnie kombinować z nadzieniem, co też na pewno uczynię następnym rzem dodając choćby suszonych grzybów lub podsmażonych pieczarek.  Wam prezentuję tą, którą mieliśmy

Kuchnia w czekoladzie
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 122

raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka – barszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć(...)słodkawą brioszką połączenie absolutnie doskonałe, które błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet

królestwo garów
Zupa gołąbkowa 242

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały słoiczek (ok 150g) koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami do momentu ścięcia się mięsa i zmiany jego jasnoróżowego koloru. Zalewamy wodą, bulionem i dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem ryżu. Gotujemy do miękkości kapusty- ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i tym razem gotujemy aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Kwaśnica góralska 137

idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone na kawałki wraz z kapustą

Jadło i czytadło
Sałatka fajita z kurczakiem i warzywami 113

idealna po świątecznym jedzeniu. Co prawda nie czuję się przejedzona świątecznymi potrawami ale z chęcią wrzuciłam na ruszt coś innego i lekkiego. Ostatnio w sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska. Smakuje jak zielona ale ten fioletowy kolor…Prezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste(...)czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonych płatków chili ½ łyżeczki młotkowanego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli 500 g piersi z kurczaka Sałatka 1 mała główka kapusty pekińskiej 2 gałązki jarmużu 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 duże awokado kiełki rzodkiewki pietruszka lub kolendra do posypania Zacznij od przygotowania marynaty. Przeciśnij czosnek przez

codojedzenia