łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki z ciecierzycy bezglutenowa bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo: bułki bezglutenowe do hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj do momentu(...)Obtocz je w bułce tartej. Burgery zawiń w papier do pieczenia i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Bułki przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem, następnie połóż kapustę pekińską/sałatę lodową, a na nią cebulę. Teraz czas na naszego jaglanego burgera, a następnie kolejną porcję sosu. Na koniec ułóż pokrojonego pomidora i ogórki. Burgery zawiń w papier
Via Gustocieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu z kapustą Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo – jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu z kompankę(...)równocześnie jest lekkie i zdrowe. Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry
Niedzielny kucharzZupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)Wykonanie: Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy
Pomysłowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mała kapusta pekińska, większa marchewka, nieduże jabłko, sól, pieprz, 3-4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam, drobno szatkuję. Marchewkę i jabłko obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki surówki mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchniaPrzepis pochodzi z zimowych warsztatów z Karolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie! Składniki: kapusta kiszona 500 gram 2 jabka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego(...)czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka ale już zdejm z ognia
AZgotuj!przeciwzapalnie i jest genialnym przeciwutleniaczem. Przepis pochodzi z książki "Tylko zupy" Wydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu(...)warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie mango i czarnuszka do podania Rozgrzej oliwe z oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki i seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku
Z Kuchni Do Kuchniwapnia, żelaza, cynku i magnezu. Składniki : 300 g ryżu czarnego jaśminowego Radix- Bis 1 cebula 1 duża marchewka 4 pieczarki 2 łyżki masła 1 malutka cukinia 1mała kapusta pak choi 1 łyżeczka ziół prowansalskich na czubek noża papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie : Do garnka wlewamy(...)soli, następnie wsypujemy ryż przepłukany na sicie wodą. Gotujemy około 45 minut na małym ogniu bez przykrycia. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: pół kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 marchew por pęczek szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu sok z cytryny Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Por i szczypiorek drobno pokroić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić i wymieszać z majonezem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościskrzydełka zwane są za granicą „sticky wings” właśnie dzięki marynacie która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Podałam je z ryżem i sałatką z białej kapusty, do której należy dodać sos z octu jabłkowego oleju i cukru mi chwilę poczekać, aż kapusta nieco zmięknie. Skrzydełka są lekko sodko-pikantne, naprawdę pyszne. Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem
nietylkopasta.pls.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty - por ( jasno zielona cześć ) - 1/3 czerwonej papryki - 2- 3 ogórki konserwowe - łyżka oleju, np. słonecznikowy - kilka kropel octu lub soku z cytryny - łyżeczka cukru - sól, pieprz(...)Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Por drobno kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem, odstawimy do odparowania. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Wszystkie warzywa razem łączymy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny ( 1 łyżeczka ), dokładnie mieszamy, skrapiamy olejem i odstawiamy
Kulinarne przemysleniapomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody lub lekkiego bulionu szczypiorek natka kolendry lub pietruszki makaron sojowy 1 szklanka mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć(...)oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną na sitku). Z mąki, odrobiny wody
zadanie-gotowanieprzygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam
wyjątkowa kucniakolację lub szybki obiad. Niewiele składników oraz szybkość przygotowania sprawiła ,że na stałe wtargnęła do mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno
la cucharawraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany do zup 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki oraz pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz. Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek. Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć
Gosia gotujesmakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu 4 łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania) olej(...)ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy i przekrawamy na pół poprzecznie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż cebula się zeszkli
Lamarida.pl