kapustą - 19268 przepisów (strona:686/1285)

Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 203

Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego(...)wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Marchewka z kapustą pekińską i pomidorkami. Szybka surówka obiadowa. 194

Zapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak z kaszą 137

urozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek". Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach. Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie(...)suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju

Proste Potrawy
Sałatka warzywno-białkowa 177

każdą okazję. Przy okazji przepis na ketchup kliknij link i wszystko wiesz:  Ketchup domowy Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka groszku papryka zielona papryka czerwona 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 200g sera żółtego majonez pieprz sól Przygotowanie: Fasolę i groszek odcedzamy z zalewy. Papryki  kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 592

Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy: kminek, cząber Przygotowanie: Z mąki, jajka i mleko przygotuj ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedź i drobno pokrój. Dodaj do ciasta. Posól, dopieprz, dosypujemy zioła. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, nakładając

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
zapiekane gołąbki bez zawijania 663

składniki: 150 g ryżu 300 g kapusty, białej 350 g mięsa mielonego, wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków mąka do obtoczenia tłuszcz do podsmażenia opcjonalnie: ok. 2 łyżki bułki tartej dodatkowo: natka pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 145

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe 2 litry -4 gałki wieprzowe -kawałek wędzonej skóry wieprzowej (można dać wędzoną kiełbaskę lub boczek albo żeberka ) -koperek PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski -przyprawa podlaska świeżynka -bazylia -oregano -tymianek -majeranek(...)grama WYKONANIE  Do garnka wlewamy wodę wkładamy gałki wieprzowe i wędzoną skórę w/p solimy wodę. Gotujemy do momentu aż skóra będzie miękka około 40 min. Następnie dodajemy posiekaną kapustę,marchew,pietruszkę. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko będzie w miarę miękkie.Teraz dodajemy resztę składników i przyprawy oprócz koperku i prażonej cebulki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koperek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA OBIADOWA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ 108

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAW: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 3 średniej wielkości ogórki konserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszam

JejKuchnia
Kapusta Kiszona z Marchewką 79

Szybko i smacznie :) SKŁADNIKI: 4 średnie marchewki 100g-150g kapusty kwaszonej 1 płaska łyżeczka cukru WYKONANIE: 1.Marchewkę obrać, poszatkować na tarce na średnich oczkach. 2.Dodać kapustę kwaszoną, dodać cukier według uznania. 3.Dokładnie wymieszać

Dziś Ja gotuje
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 144

żeby znaleźć jakiś patent, który zainteresuje Agnieszkę. Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też(...)jest z natury sztywna jak wykrochmalona koszula. Po sparzeniu wrzątkiem staje się jednak elastyczna i plastyczna, zachowuje przy tym zwartość i nie rwie się tak łatwo, jak np. kapusta pekińska. Smakowo bije chińską kuzynkę na głowę. Według nas jest pyszna. Młode ziemniaki z pieca Do gołąbków podaliśmy pieczone młode ziemniaki (wcześniej obgotowane), ze świeżym tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Długo żyliśmy

Niedzielny kucharz
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 149

łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie(...)mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki. Przygotowanie: Krok 1 Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku i rozgnieciony kozi ser. Sypiemy przyprawy: 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, łyżkę soli

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti warzywne z awokado i krewetkami 116

surowymi, chrupiącymi warzywami. Czas: 12 minut Poziom trudności: łatwe Zobacz inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem(...)posól. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw krewetki na 10 minut do nagrzanego pieca. Krok 2 Przygotowujemy spaghetti warzywne. Umyj warzywa. Wycinarką do spaghetti wykrój makaroniki z cukini. Kapustę pokroj na cienkie plasterki, kalarepkę w zapałki, paprykę w słupki, chili w krążki, avocado w kostkę. Krok 3 Przygotuj dresing: wymieszaj sok z połowy cytryny z łyżeczką miodu. Krok 4 Wymieszaj

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 116

gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów(...)Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 186

siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając powstające ciasto(...)Łapiemy za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskamy kształt jak na zdjęciu. Ale oczywiście możecie zrobić taki jak lubicie Artykuł Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Rolada ziemniaczana z mięsem 329

chęci do gotowania :) Zdarza się każdemu, więc wybaczcie ;) Byście się nie gniewali zrobiłam wczoraj coś zupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w przepisach siostry Anastazji roladę ale z farszem z kapusty. Mąż byłby zadowolony, ale jako że ja mniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc(...)razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można dowolnie kombinować z nadzieniem, co też na pewno uczynię następnym rzem dodając choćby suszonych grzybów lub podsmażonych pieczarek.  Wam prezentuję tą, którą mieliśmy

Kuchnia w czekoladzie