wcześniej wspominałam że bardzo lubię surówki do ziemniaczków itp , wiec dziś proponuję bardzo smaczną surówkę , być może znajdzie swoich zwolenników . Składniki ( dla 4 osób ) Pół główki kapusty białej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jabłko 2 buraki gotowane 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz czarny 1 mała papryka chilli(...)ziaren 5 łyżek oliwy Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , jak mamy wszystkie produkty dodane, doprawiamy do smaku, dodaje olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy,po wymieszaniu surówki, gotowa do podania
Mój Smaktemu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną(...)kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki. Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu. Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę. Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy ze śmietaną
Pan i Pani Smith w kuchnimoże trafić do jednego „gara”. Ja uwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą. W moim woku znalazły się: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej(...)sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca (ok. pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem z natką
Kucharzycatrzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się prezentują w słoiczku. składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty 400 g cebuli
Monia miesza i gotujemąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła stopionego łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 300 g grubych kabanosów łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko łyżka maku łyżka sezamu Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać(...)wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mała główka młodej kapusty lub połowa większej spory kawałek pora z białą częścią 2 średnie jabłka 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, natkę bardzo drobno. Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Por cieniutko pokroić w pół krążki i posolić
W garach u Gosifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; U mnie, młoda kapusta pekińska 3-4 marchewki kawałek białej części pora pęczek zielonego koperku 1 czerwona papryka Olej kujawski„3 ziarna” Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Kapustę drobno
W garach u Gosiindyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej majeranek czarny pieprz listek laurowy 5 łyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę(...)odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku
Tradycyjna Kuchniawystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki(...)kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę
Bulliowspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę
Bullioekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki – 100 ml PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę(...)obrać i pokroić w kawałki. Pokroić również cukinię i kurczaka. Obrać ziemniaki i pokroić. Przełożyć wszystko na blachę. Dodać kapustę, olej lub oliwę, wodę i przyprawy. Piec 30 – 40 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, przełożyć na talerz. Zetrzeć ser na górę
kuchniabellissima.wordpress.comwszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 szklanka octu 10% Buraczki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego
talerz przyjemnościpodać. 5 szt tortilli 1 podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku Filet z kurczaka pokroić(...)nieduże kawałki,oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym
Kolorowa kuchnia Elki