szybko . Jeśli ktoś woli zupę z ciecierzycą ale w wersji bardziej kalorycznej to zachęcam do spojrzenia tutaj . Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki mleka kokosowego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz kurkuma curry gałka muszkatołowa(...)liście. Zagotowujemy. cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do wody. Dokładamy marchew z groszkiem. Gotujemy przez ok. 5 minut. Kapustę pekińską siekamy nożem. Dokładamy do zupy. Dodajemy ciecierzycę. Zabielamy mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, wyraźny smak. źródło: przepis własny Ilość
Pobite gary Barbaryobieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Kotlety podaj z ziemniakami i Prostą surówką z kapusty i marchewki Prosta surówka z kapusty i marchewki
Gospodyni MiejskaRavioli ..u mnie z kapustą i grzybami ..córka akurat takie najbardziej lubi...no i niestety brak zdjęcia z efektu końcowego.. 2,5 szkl.mąki 1 szkl. gorącej wody sól dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę wysypać na blat i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne
Moje domowe kucharzenienijak ma się do oryginału. SKŁADNIKI: Jogurt naturalny Majonez (u mnie na 3/4 jogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy, dodajemy do jogurtu i majonezu. Dosypujemy curry, ewentualnie smak łamiemy
Kopystką po garachnaszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule(...)bulionu wołowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką
R'n'G Kitchenpoddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem. Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut(...)niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut. Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, poddusić w odrobinie wody
To co kochamłyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego(...)marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnywarzyw z kurczakiem Czas wykonania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi olej do smażenia sos sojowy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz, mieszamy i odstawiamy(...)zrumieni dodajemy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy zamrożone warzywa. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy przez około 10 minut, aż warzywa się rozmrożą. Na koniec dodajemy pokrojoną w paski kapustę i wrzucamy kiełki. Mieszamy i smażymy 5 minut. doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą i gotowe. Smacznego
Kulinarne przygody Gatitysię na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania) sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)pieprzem. W tym czasie obrać warzywa i gotować w około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować
Karola gotujeSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, masło 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki włoszczyznę obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić(...)wsypac do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawą i smażymy na oleju. 2 Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę. 3 Na kukurydzę kładziemy kurczaka. 4 Kurczaka posypujemy ogórkami oraz czerwoną cebulą. 5 Całość przykrywamy cienką warstwą posiekanej kapusty pekińskiej i smarujemy majonezem oraz ketchupem. 6 Sałatkę wykańczamy kolejną warstwą pierzynki z kapusty. Artykuł Sałatka Gyros pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliizrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;) Składniki 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 100 g kapusty pekińskiej 2 dymki ze szczypiorem 200 g mrożonych krewetek 200 g fasoli mamut 135 g makaronu konjac 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie Normal(...)sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 5-6 min. Do zupy wrzucamy osączony z zalewy makaron, lekko podgrzewamy. Mąkę
R'n'G Kitchensałatki gyros jest ta z dodatkiem marynowanych pieczarek- pyyycha! Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-) Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś(...)kebab-gyros pół opakowania, olej do smażenia, sos: majonez 6 łyżek, ketchup 6 łyżek, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną
kulinarne odsłony patikawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati(...)garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera naciowego. Artykuł Akademia Kulinarna GoCook
Ugotowane pozamiatanepołączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej) 80 dag ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 5 ziarenek angielskiego(...)surowy burak, czosnek, cukier, 2 łyżki octu oraz pomidory i zmaż na małym ogniu około 3 minuty. · Przełóż do garnka z wodą, poszatkowaną kapustą, kminkiem, liśćmi laurowymi, angielskim zielem i gotuj przez 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie, zmniejsz gaz, dodaj fasolkę, ugotowane, pocięte w kostkę ziemniaki razem z wodą, w której się
Moja Mama Gotuje