pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane i pokrojone w większe kawałki 4-5 liści kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej sos sojowy, sól, cukier, pieprz posiekany szczypior lub dymka Pokrój tofu w drobną kostkę, przełóż do miski i zalej 5 łyżkami sosu sojowego. Ugotuj makaron(...)litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczkach ułóż makaron, zalej zupą, posyp zieleniną i podawaj. The Big Salad (Season 6, Episode 2) Ordering a big salad
Qlinarnie i QlinarnieKrem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda(...)tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić sokiem
Kuchnia Danusigołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków. Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki trochę oszukane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;) 3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela(...)kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor
Smakołyki AsiSurówka "Colesław" Składniki: pół główki białej kapusty 3 marchewki 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 2 wędzone udka pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu łyżeczka przyprawy chili con carne sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitku. Kapustę siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Majonez mieszamy z ketchupem. Dodajemy przyprawę
Pobite gary Barbaryvegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami i sosem pomidorowym (vegan) tortilla z marchewką, kapustą, pieczoną ciecierzycą, sosem pomidorowym i sosem z tahini (vegan
More food, love and dreamsszklanka ma 250 ml Nadzienie: ok. 500 g odparowanego pastrami ( 1 kg kawałek parowałam w garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki(...)przygotowanym), ale w taki sposób, aby boki były suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy
Blondynka Gotujeładniej brzmi. Tak bardziej po zachodniemu a " placek" to takie pospolite. Zresztą czy nazwa jest ważna? moim zdaniem to smak się liczy. Składniki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/4 szklanki kapusty pekińskiej - 1 marchewka - 7 siedem pieczarek - 2 jajka - 1/2 małej cebuli - sól, pieprz do smaku Wukonanie - kapustę cebulę posiekać , marchewkę zetrzeć tarką o grubych oczkach, pieczarki pokroić drobno. przełożyć
Eli Gotowaniepojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól(...)razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości. Wszystkie te składniki połączyć ze sobą ( ryż, pieczarki, cebulę i rybę). W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu. Z kapusty usunąć kilka pierwszych największych i odstających liści. Pozostałe odcinać od głąba uważając by ich nie rozerwać. Ja odcięłam 15 które nadawały się do zawinięcia. Każdy liść wkładać na wrzątek i gotować
Poezja Smaków - blog kulinarnyProsta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można(...)groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam Sos czosnkowy: 4 łyżki śmietany
Niespełnione zdolności kulinarneTaka szybka propozycja surówki do obiadu. Ostatnio często robię coś warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka
Piekielna Kuchnia PatiŚmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy zawartość opakowania
kulinarnyswiatdomi750g filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, puszka kukurydzy, 7 kiszonych ogórków, 1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć na dnie miski(...)najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską
Z miłości do słodkości