Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do mleka lub jogurtu. Zneutralizuje to zapach mułu. J eżeli kapusta z grzybami jest za kwaśna - dodaj do niej nieco poszatkowanej i ugotowanej świeżej kapusty, złagodzi smak dania
JejKuchniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350 g polędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego(...)czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło. Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty. Całość mieszam z makaronem i szczypiorkiem
JejKuchniawyhodować. Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc(...)galaktozy, co czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia
MODA NA BIOpewno coś z niej wymyślę. Tym razem liście i łodygi do tarty, a buraczki na hummus, okazało się, że połączenie doskonałe. Do dania pasuje również sałatka z młodej kapusty z winegretem. Lekkie i zdrowe, wiosenno-letnie danie, nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki na 2-3 porcji Czas przygotowania: 15 min + 35 min gotowe ciasto francuskie(...)masa powinna się ściąć 7. Tartę podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej, świetnie smakuje z hummusem z buraka i surówką z białej kapusty
Słodki Kompromispapryki 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 125 g koziego sera 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 por natka pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek kapusty włoskiej 1/4 selera korzeniowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu sól olej rzepakowy 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku Dodatkowo chipsy z jarmużu (przepis) pestki dyni ewentualnie(...)obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu
Słodki Kompromisinnego pojemnika i zostawić na 30 minut, wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, wymieszać na mocno gorącej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć złociste naleśniki, odkładać na talerz na farsz użyłam kapusty-bigosu ze świąt, kapustę około 70 dag zmiksować z ugotowaną kaszą owsianą (2 woreczki), dodać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą w rozdrabniaczu zmiksować kulę mozzarelli XL 25 dag na drobno
W Mojej Kuchni Lubięcebulą i ogórkiem kiszonym. Tak robiono w moim rodzinnym domu i tak robię ja. A jak wiadomo że rolada to obowiązkowo śląskie kluski i modro kapusta po prostu inaczej być nie może, to jest trio doskonałe. Polecam bo jest pysznie. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 300 g surowego wędzonego boczku 300 g kiełbasy(...)podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na koniec sos zagęścić mąką z wodą. Przed podaniem usunąć nitki. Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDziś zapraszam na bardzo smaczną surówkę do obiadu , pasuję do wszystkiego rodzaju mięsa , ziemniaków czy kasz , to już według uznania smakowych , zapraszam do wypróbowania . Składniki ćwiartka kapusty białej 1 duża marchew 3 ogórki kiszone 4 płaty papryki marynowanej czerwonej sól do smaku pieprz czarny łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki oliwy(...)łyżeczki balsamico szczypta cukru Kapustę kroimy dość cienko , następnie obraną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach , ogórka kiszonego także , następnie paprykę kroję w paski . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dodaje oliwę , balsamico , doprawiam do smaku i bardzo dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączył , i gotowe do podania
Mój SmakWięc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim) 1 jajo 4 łyżki tartego(...)parmezanu sól pieprz Sos beszamel 50 g mąki 50 g masła 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Nie uszkodzone liście wrzucić na wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na każdy liść nakładać farsz
Pysznie & PiękniePrzepis zdobyłem od kolegi z Białorusi, dzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep
Kryzysowa Książka Kucharskapatyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości. Składniki: - duży ziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy musztardą(...)dopełniamy kapustą kiszoną
Kryzysowa Książka Kucharskajeszcze lepszy od 2016. Składniki: 500g piersi z kurczaka Przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) 1 duża czerwona cebula 6 ogórków konserwowych Puszka kukurydzy konserwowej 1 mała kapusta pekińska lub ½ główki większej Ketchup (u mnie pikantny) 3 łyżki majonezu Mały jogurt naturalny (ok. 150-200g) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać porządnie przyprawą, gdyż(...)czerwoną cebulę, na nią pokrojone w kostkę ogórki, a następnie ułożyć odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, polać tak przygotowanym sosem sałatkę. Na końcu na wierzch posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Możecie ją podawać warstwową lub przed samym podaniem wymieszać. Pozostawiam Wam dowolność, gdyż w obu wersjach smakuje świetnie
Fabryka pomysłówsmaki pysznie sobą przejdą i będzie jeszcze lepsza. Gyros z kurczakiem Składniki : około 600 g piersi z kurczaka 1 większa biała cebula 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy kapusta pekińska majonez ketchup olej do smażenia przyprawa gyros Przygotowanie : Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju oprószając przyprawą gyros. Gorące mięso przekładamy do miski, oprószamy warstwą(...)pokrojonych ogórków konserwowych. Kolejno nakładamy warstwę ketchupu i odcedzoną kukurydzę konserwową, która przykrywamy pierzynką z majonezu. Majonez oprószamy przyprawą do gyrosa. Na wierzch nakładamy (najlepiej tuz przed podaniem) poszatkowaną kapustę pekińską
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostatni dzień 2016 roku, przedstawiam przepis na tradycyjny bigos, który jem nie za często, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał! Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego słoiczek przecieru pomidorowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone: 250 g kiełbasy głogowskiej 250 g winerek(...)wieprzowiny filet z kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy
Moja smaczna kuchnia