nudzą. Przeważnie łączę składniki, które akurat mam w domu i zawsze wychodzi coś pysznego a przede wszystkim zdrowego. Bez surówki nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki: ćwiartka czerwonej kapusty 1/2 pora (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 jabłko łyżka majonezu łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Kapustę zeszatkować drobno. Pora pokroić w plasterki, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarobi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem. Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża oleju Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka(...)usmażyć na oleju. Kapustę zeszatkować, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem połączyć i odstawić w chłodne miejsce. Sałatka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się przegryzą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 kawałków papryki konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju puszka kukurydzy 1/2 szklanki rodzynek szklanka makaronu świderki 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Paprykę pokroić w drobne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Jogurt i majonez wymieszasz, dodać pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę zeszatkować. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, żeby smaki się połączyły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku. Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć(...)złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić. Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNormal 0 21 CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka Normal 0 21 Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Camilla w kuchnibabcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami
Rozpustne gotowaniepewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik. Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól(...)pieprz Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka
Czerwona Porzeczkarobi inaczej-ale mimo to jest to jedna z najpopularniejszych sałatek-ja moją mieszam od razu nie robię warstwowo jak większość i taką lubię najbardziej,a wy? SKŁADNIKI: KAPUSTA PEKIŃSKA, 4-5 KORNISZONÓW CEBULKA KUKURYDZA PIERŚ W KURCZAKA PRZYPRAWA GYROS MAJONEZ,KETCHUP,SÓL, PIEPRZ prażona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na kawałki,dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojone w grubszą kostkę korniszony
Swojskie jedzonkomięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem(...)smażyć ok 15 min mieszając, na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kapustę pekińską, przemieszać kilka razy i zakończyć smażenie. Mięso przełożyć do miski i dodać kaszkę i przestudzić. Doprawić sosem sojowym, dodać jajka i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie i na każdy nakładać łyżkę nadzienia, zawijać tradycyjne sajgonki. Smażyć na złoty kolor przed podaniem. Podawać z surówką
Gotowanie jest łatweoliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw. Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko(...)Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki. W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem. Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć
Gotowanie jest łatwestronę na kolejne 3 minuty. Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy od naszych smaków: - 1 średni pomidor - 1 zielony ogórek - 1 małosolny ogórek - 1 marchewka - 1/8 młodej kapusty - 1/4 pęczka pietruszki zielonej - 1 mała papryka ( u mnie odmiana blondy) - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona) - kilka liści sałaty - 1 mały podwójny filet z kurczaka - 1/2 łyżeczki soli(...)gdyż mięso będzie łykowate. Warzywa: Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną pietruszką. Każdą bułkę nakroić tak, aby powstała kieszonka. Dno bułki wyłożyć sałatą aby soki z warzyw jej nie namoczyły. Wewnątrz układać warzywa na przemian
kawawszklancełyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają(...)nadmiar i kłaść na rozgrzany olej z masłem. Smażyć na rumiano ( u mnie po 8 minut z każdej strony wystarczyło). Ser pokroić w kosteczkę. Na talerze rozłożyć poszatkowaną kapustę / sałatę. Porozkładać równo na niej wątróbkę, na każdej położyć kosteczkę sera*. Ułożyć zamarynowaną cebulkę. Polać sosem. Podawać na ciepło lub już jak wątróbka wystygnie. Na zimno jest równie smaczna. * jeżeli zrezygnujemy
kawawszklanceFasolka duszona, z dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi itd! Idealna! Składniki: ¾ szklanki białej fasolki, 3 szklanki wody, 30 dag pieczeni, 1 główka białej kapusty (mała), 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, sól do smaku, pieprz do smaku, liść laurowy natka pietruszki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Warzywa opłukać, obrać, drobno posiekać
Tradycyjna Kuchnia