colesław nie tylko ze sklepowej półki lub na mieście smakuje dobrze. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki. Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków. Składniki: 1 kg białej kapusty - średnia główka 2 marchewki 1 większa cebula Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu Kielecki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego(...)łyżki cukru pudru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę dobrze umyj, usuń zewnętrzne twarde liście, a resztę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekaj. Następnie przygotuj sos do sałatki mieszając w misce wszystkie składniki do sosu, doprawiając do smaku. Wszystkie drobno posiekane i starte na tarce warzywa połącz
Zasmakuj Kuchniktórej dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka śmietany woda(...)dowolny bulion dodatkowo: śmietana i koperek do ozdobienia Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy
Czary - gary w kuchniekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam(...)innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego
Chilli Czosnek i Oliwalatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do zupy tuż przed podaniem, przyprawić solą
Camilla w kuchniwhile making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions(...)herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie
Martyna CooksSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 4 jajka M 2 średnie pomidory 4 łyżki sosu czosnkowego (jak zrobić sos czosnkowy znajdziecie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Dip-czosnkowy.html pół pętka kiełbasy, np. gospodarza sól, pieprz wedle uznania łyżka miodu Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, pokrój w cienkie plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj łyżkę miodu, chwilę(...)karmelizuj. W misce ułóż pokrojoną w paseczki kapustę pekińską, dodaj jajka, pomidory pokrojone w kosteczkę, plasterki kiełbaski, polej sosem, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tuńczyk – 2 puszki Cebula czerwona – 1 duża szt Kapusta pekińska -4-5 liści Seler naciowy Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny -2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka obrać i posiekać na średnią kostkę(...)Dodać posiekaną cebule i posiekane liście kapusty, seler naciowy opłukać i pokroić w cienkie plasterki skropić sokiem z cytryny oraz oliwą, doprawić do smaku
Camilla w kuchnigulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały do smaku olej rzepakowy - około 5 łyżek Wykonanie: Przepłucz raz kapustę
Zasmakuj Kuchnikości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy(...)podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne 10 minut. Podajemy z sosem kebab-gyros FOLWARK oraz w mojej kompozycji młode ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką. Jak już wspomniałam inspiracją do mojego dzisiejszego dania jest Sos kebab-gyros FOLWARK , który otrzymałam do przetestowania - za współpracę dziękujemy :) Wracając do samego sosu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię
kgwjanczewowzbogaci się o kolejne smaki. Istnieje spora liczba potraw z grzybami, które cieszą się w kuchni polskiej sporym uznaniem. Na pierwszy rzut można wziąć chociażby krokiety z grzybami oraz kapustą. Oczywiście są one bardzo pożywne, ale także i smaczne, a w dodatku nie zawierają w sobie aż tak dużo kalorii, co jest ich największym atutem. Krokiety tego typu bardzo często(...)sytuacji z pomocy przepisów kulinarnych. Krokiety można przyrządzić na wiele sposobów, a od nas samych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców
CodogaraJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało kto słyszał o jarmużu i jest przede wszystkim wykorzystywana do dekoracji półmisków i potrwa. Jarmuż właściwości zdrowotne Posiada w sobie ogromne ilości przeciwutleniacza ( sulforafanu ), który ma właściwości antynowotworowe . Zawiera spore ilości witaminy K , niezbędnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki(...)wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre U nas Kapusta z grzybami
Kocham Czekoladękurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany świeża(...)osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem. Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku i świeże zioła. Gotowałem na wolnym ogniu 120 min, po czym wywar przecedziłem przez gazę. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Do przecedzonego wywaru dodałem ryż
R'n'G KitchenChyba każdy zna jej smak. Mnie kojarzy się z domem rodzinnym. U mnie zazwyczaj w duecie z rybą lub gulaszem. Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula kminek 1 łyżeczka cukru pieprz olej Przygotowanie Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Marchewkę i jabłko obierz ze skórki
Kukuleczki