można pominąć w tym przepisie) 300-350 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (mam zawsze w lodówce, przepis tu ) 50 g mąki z ciecierzycy (około 2 czubatych łyżek) 100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego). Posmaruj ciasto połową
greenscarfprzyrządzenia. Możemy podać ją do obiadu do drugiego dania. Składniki surówki doskonale się łączą z sosem czosnkowym z ziołami włoskimi firmy Fanex , który nadaje doskonały smak. Składniki: Pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula czerwona Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół pęczka natki pietruszki Saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę
Bajeczna KuchniaWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny gorący kapuśniaczek. Nic tak nie stawia na nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od firmy Becla. Zapraszam :) Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla(...)ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora około 6 ziemniaków 2 litr y wody 1 szklanka Kiszonej kapusty Orzech 1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną, zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis Liście kapusty pekińskiej oddzielamy i odparzamy w gorącej wodzie około 4-5 min.Piersi kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.musiałam zrobić ;) Pyszniutkie, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju placuszki. Fajne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych. Spróbujcie sami ! Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 1 jajko 1 cebula 1/3 szkl mąki pszennej sól,pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.Łączymy. Kapustę odciskamy , drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę
magiczna kuchnia Kasipieczarkami, wtedy nie będą takie czasochłonne. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka(...)razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane
Di gotujeDania bez mięsa nie muszą być nudne, więc proponuję gołąbki, które jak wypróbujecie smakują wybornie. SKŁADNIKI: Kapusta włoska 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki chilli ( opcjonalnie) 2 jajka sól Kapustę obrać z liści i obgotować porcjami
harrisaJuż przywykłam do tego że zawsze do obiadu robię lekka szybką sałatkę, poniższa jest naprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką
Piekielna Kuchnia Patiktórego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy wołowe, pyzy oraz kapusta modra
Szybko Tanio SmacznieWitajcie :) Co powiecie na pyszne roladki ? z marchewką, serkiem, suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl(...)zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni i koło 1/5 godziny aż mięso będzie miękkie. Można podlać wodą wtedy szybciej zmiękną. Roladki podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, proste i szybkie danie. Z naszym ulubionym makaronem. Lubimy tradycyjne, polskie dania. Składniki 200 g makaronu łazanki 1/2 małej główki kapusty 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 70 ml bulionu warzywnego kminek mielony sok z cytryny sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem(...)przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia. Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem. Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem
R'n'G Kitchenjakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina(...)ziarenka ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając
Mienta blogMożna użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup(...)150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę
Di gotujeTradycyjne polskie połączenie :) Mielone, ziemniaki i surówka z kapusty na ciepło. Przepis na: Mielone Surówka z kapusty czerwonej Ziemniaki, najlepiej z koperkiem
Tradycyjna Kuchnia