Smaczna i efektowna surówka do obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem
Bajeczna Kuchnianie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp Zapraszam więc po moją wersję surówki Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku
Niespełnione zdolności kulinarnegołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo(...)pomidorów z puszki 4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 200 ml wody sól ,pieprz mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki
Ladylaura.Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę
W kuchni u MonikiIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczki octu balsamicznego 1-1,5 łyżeczki płynnego miodu Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem Kapustę pekińską drobno siekamy, ja wcześniej wycinam większą część białego środka. Pomidorki przekrawam na pół, oliwki kroję w kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki
Piekielna Kuchnia Patidzieci zwykle wyjadają kurczaka. Kto nie próbował to musi koniecznie to nadrobić. pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros papryka ogórek konserwowy cebula czerwona kukurydza majonez ketchup kapusta pekińska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawa dość grubo. Można też posolić dla lepszego smaku. Odstawić do lodówki na godzinę, a potem przysmażyc. Następnie odsączyć go z tłuszczu(...)pokroić i drobna kostkę. Majonez, jogurt i ketchup wymieszać razem na sos, a k apustę posiekać na drobno. Układać w salaterce warstwami : kurczak, cebula, sos, papryka , kukurydza, ogórki, kapusta, sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepierwszy upiekłam kaczkę. Smak tego mięsa pozytywnie mnie zaskoczył. Kaczkę podałam na obiad, a mięso, które zostało dodałam do sałatki, którą pokażę wkrótce na blogu. Mięso idealnie pasuje do kapusty ze śliwką i grzybami lub do surówki z kiszonej kapusty . Prosty, wręcz klasyczny przepis znalazłam na Smacznej stronie Tesco . Składniki: 1 kaczka 1 kg jabłek 150 g masła
Czerwień i błękitwykrawamy kwadraty o wymiarach 14 cm x 14 cm. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki z wodą. składniki na farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 200 g białej kapusty, drobno poszatkowanej 120 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę mały kawałeczek zielonego pora wykonanie: Mięso(...)kurczaka milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego w cienkie paski pora. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Na środek każdego kwadratu z ciasta umieszczamy ok. 2 łyżki farszu
Domowy Smak Jedzeniaświątecznym i noworocznym lenistwie czas wrócić do codzienności. W przerwie do końca roku nie gotowałam nic wielkiego – przygotowałam paszteciki z kapustą (wykorzystując wigilijną kapustę z grzybami), zjadaliśmy upieczone mięsa i ryby. Spotykaliśmy
Szybko Tanio SmacznieSałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną(...)kapustę, obrane pokrojone jabłka i ogórki. Żółtka utrzeć z musztardą , wymieszać ze śmietaną, dodać do sałatki, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać
Tradycyjna KuchniaBarszczyk do picia, do pierożków, uszek, do poprawy nastroju, itp. Składniki: -1,5 kg czerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z kwaszonej kapusty -cebula -ząbek czosnku -garść suszonych grzybów -susz owocowy ( jabłko, gruszka, śliwka ) -sól, pieprz Buraki obieramy i kroimy w słupki. Suszone grzyby moczymy i odsączamy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy susz owocowy, grzyby(...)buraki, cebulę i czosnek. Gotujemy do miękkości buraków. Odcedzamy, dodajemy sok z kapusty, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem i zagotowujemy. Smacznego
Maminek kulinarnycukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Do posypania: mak lub sezam Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno olej, do smażenia sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku Ciepłą wodę wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć(...)niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki
Czerwień i błękitjest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a to świadczy tylko o tym ,że warto ją zrobić do obiadu :) Składniki: 1 mała kapusta pekińska bądź 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy około 4 liście z części zielonej poru (można zamiennie dać szczypiorek) 1 mała cebula - opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki stołowe majonezu sól(...)pieprz do smaku (polecam z przewagą pieprzu) Wykonanie: Kapustę pekińską drobno kroimy, następnie: cebule (jeżeli ktoś chce dodać, ja wole bez bo sam por ma w sobie już wyrazisty smak), por, dodajemy majonez z jogurtem,całą puszkę odsączonej wcześniej kukurydzy, pieprz sól i wszystko razem mieszamy Na koniec pozostało nam delektować się pysznością - gdy raz zasmakujemy już nigdy nie przestaniemy
W Moim Magicznym DomuPyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona(...)słodka 2 łyżeczki Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam
Różowa kuchniaSkładniki: Frosta Fish nuggets 1 opakowanie, surówka z kiszonej kapusty te pyszne porcje Frosta Fish nuggets przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam(...)swojemu" Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ porcje Frosta Fish nuggets włożyć do kosza i ustawić 12 minut ilość surówki wg uznania: kiszoną kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulę, do smaku doprawić pieprzem, cukrem, olejem rzepakowym, czosnkiem niedźwiedzim porcje Frosta Fish nuggets są kruche, soczyste............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię