kapustą - 19268 przepisów (strona:714/1285)

Majerankowe placki ziemniaczane 173

łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki. Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor. Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą). ----- Podobne: Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Placki wielowarzywne Placki ziemniaczano-cukiniowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z młodych warzyw na maśle 184

Składniki : mały kalafior 1/3 małej główki młodej kapusty 2 ziemniaki 1 marchew i pietruszka cebula, natka sol, pieprz, majeranek, papryka mielona, liść laurowy, kilka kropel maggi Przygotowanie ; Umyty kalafior pokroić na małe różyczki, a umytą kapustę pokroić na"kluseczki" Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki Do około

Proste Potrawy
zupa gołąbkowa 189

kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki odrobina pieprzu i chili sól do smaku 2 łyżki oleju natka(...)dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności

6niebo
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 211

Świetna i błyskawiczna portugalska zielona zupa Caldo Verde, której przepis zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Jej podstawowymi składnikami są ziemniaki, bardzo drobno pokrojona zielona kapusta galicyjska  couve gallega  (niedostępna w Polsce) oraz pikantna kiełbaska chourico.  W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także

cool and minty
BARSZCZ UKRAIŃSKI 120

SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi(...)czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.  Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia.  Teraz wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 114

DODATKOWO : kartofelkraut-ciapkapusta surówka z czerwonej kapusty                                                         PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej(...)doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.  Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 143

Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło(...)osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu.  Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów oraz kapust na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA GOŁĄBKOWA 123

SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu, ugotowanego 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew, mała pietruszka 500 ml płynnego przecieru 1 l bulionu 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju 1 liść lubczyku koperek do posypania(...)czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 180

mogę się zdecydować, czy aby nie lepsze niż pierwsza przystawka!   Delikaty pierożek cappelletti z farszem z sera Emilgrana i tapioki, podany na musie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver, z wyraźnym owocowym smakiem i ziołowymi nutami(...)mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina. Dla tego

Spektrum Smaku
Warzyw kubek - dietetyczny i zdrowy posiłek na szybko :) 168

jakimś czasie koktajle gęstnieją jeszcze bardziej niż po odczekaniu zalecanych 2-3 minut. Warzyw Kubek dostępny jest w 8 wariantach smakowych i tym samym 8 różnych "funkcjach": ODCHUDZANIE - kapusta, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, koperek, natka selera, pomidor, cebula, por  ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia, kolendra  WIGOR - seler, pietruszka, pasternak, pieprz, kolendra, liść laurowy WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka, liść(...)laurowy, pieprz  ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula, por, marchew, pomidor, bazylia DETOKS - kapusta, szpinak, kalafior, natka pietruszki, koperek  URODA - marchew, pomidor, papryka, kolendra  ODNOWA - dynia, seler, pomidor, cebula, pieprz, majeranek  Warzyw Kubek można kupić w różnych wariantach pakietowych - dwutygodniowych, miesięcznych. A na pierwsze spróbowanie polecam wybrać ten z 16 saszetkami.  Więcej informacji o tych produktach znajdziecie

Zdrowie na języku :P
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 181

Składniki: 25 płatów papieru ryżowego sos chili do maczania sajgonek olej do smażenia Na farsz: ª       1/3 kapusty pekińskiej ª       ½ marchewki ª       125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª       mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki(...)łyżeczka octu ryżowego §       1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw

Bazując na smaku
Barszcz ukraiński z chorizo 200

pożywna zupa. Buraki ugotowałam osobno w łupinach, dzięki czemu zachowały cały swój smak. Składniki: 4 średnie buraki 4 średnie ziemniaki 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" kawałek młodej kapusty 1 puszka pomidorów 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej 3-4 łyżki koncentratu buraczanego sól, pieprz, kminek, majeranek posiekany koperek ocet winny Buraki ugotować w łupinach. Odcedzić, obrać pokroić(...)grubą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w plastry, ugotować z poszatkowaną kapustą z kminkiem. Dodać pomidory w puszce, ugotowaną fasolę, pokrojone buraki. Dodać majeranek, sól i pieprz. Wlać koncentrat barszczu, dodać posiekany koper, można zakwasić octem

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty 367

Bardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych. 1/2 główki młodej kapusty 1 jabłko 2 marchewki Sól Pieprz 4 łyżki majonezu Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem

VioletoweKucharzenie
Udana sałatka z selera naciowego 125

mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa

I tu będę miała takie te
ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 133

zdrowsze) od tych z barów.   Składniki: 2 bagietki 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty(...)piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem

Z Majeczką w kuchni