kapustą - 19268 przepisów (strona:708/1285)

Sałatka ananas i sezam 240

Sałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze

Pij soki wyciskane
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 452

pyszne!   Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie

Kulinarne Inspiracje
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 160

dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki

Pobite gary Barbary
Wigilijna kapusta z grzybami 183

takie dania, które smakują wyjątkowo tylko raz w roku. Jeśli przygotujecie je kiedy indziej, nagle czegoś im brakuje. Dla mnie jednym z takich dań jest wigilijna kapusta z grzybami . Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu(...)wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie Więcej

Okolice Palnika
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 122

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól  pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2143

wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej

Karo in the Kitchen
Restauracja Bon Appetit w Krakowie 146

przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika z puree z selera i gruszką... Nie przytoczę dokładnych nazw dań, gdyż niestety nie odnalazłam ich na stronie internetowej restauracji. Kasztany z kapustą (nie wpadłabym

Karola gotuje
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 125

SKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam

Gotowanie Patki
Śląski kapuśniok 164

surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone  grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki(...)smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę,  zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy

Gotuj Sam!
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO JAPOŃSKU 136

już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki oliwy sól cukier pieprz Do dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną(...)Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Ptzed podaniem udekorować groszkiem,marchewką i kapustą pekińską.Smaczmwgo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
30 przepisów do przygotowania w grudniu 149

gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana

Moja smaczna kuchnia
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 128

koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt.  cebula 1 szt.  korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt.  kapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt.  gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki  ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście  sól i pieprz do smaki cukier(...)spaghetti 1 op.  METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz

Kuchnia Paulettes
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 139

fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka smalcu    - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego(...)białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony

Apetyczna babeczka
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 156

fakt, że podjął się pracy w Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć(...)pastą bakłażanową  Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie  Pieczone jabłko z sosem cytrusowym  Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław

Food Square