kapustą - 19268 przepisów (strona:713/1285)

Sałatka z parówkami 131

Sałatka jest sycąca,składa się z niewielu produktów,jest prosta w przygotowaniu i smaczna.Z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół papryki czerwonej pół ogórka sałatkowego pół pęczka rzodkiewek 3 parówki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy drobno i przekładamy do miski.Paprykę kroimy w kostkę,ogórka w półplasterki a rzodkiewki i parówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Golonka z indyka w kapuście 114

indyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej majeranek czarny pieprz listek laurowy  5 łyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę(...)odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 150

wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki(...)kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka coleslaw 136

wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę

Bullio
Surówka coleslaw 173

wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę

Bullio
SŁODKIE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA 184

ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki – 100 ml PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę(...)obrać i pokroić w kawałki. Pokroić również cukinię i kurczaka. Obrać ziemniaki i pokroić. Przełożyć wszystko na blachę. Dodać kapustę, olej lub oliwę, wodę i przyprawy. Piec 30 – 40 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, przełożyć na talerz. Zetrzeć ser na górę

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka z buraczków i białej kapusty 153

wszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 szklanka octu 10% Buraczki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego

talerz przyjemności
Kebab w tortilli 136

podać. 5 szt tortilli  1 podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki  przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku  Filet z kurczaka pokroić(...)nieduże kawałki,oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym

Kolorowa kuchnia Elki
Farszynki z kapuchą kiszoną 192

ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione. 90 dag ugotowanych ziemniaków  25 dag mąki ziemniaczanej  2 jajka  sól  dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ]  Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około

Moje domowe kucharzenie
Potrawy na Wielkanoc 118

gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa(...)Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany

Codziennik Kuchenny
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 131

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał(...)koreański. Jedynym czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 152

chleb jest liśćmi oklejony?  Pieczenie chleba na liściach miało praktyczne znaczenie - chroniły spód chleba przed przypaleniem. Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Więcej na ten temat możecie dowiedzieć się czytając blog Ł. Łuczaja .    Mój wypiek jest inspirowanym babcinymi wypiekami, ale nie taki sam. Do pieczenia liściach(...)formowano bochenki, a ja wykorzystałam formę, którą wyłożyłam liśćmi. Jeśli zechcecie wykorzystać mój pomysł, to najlepiej użyć cienkich liści chrzanu. Do formy nie nadają się liście kapusty, bo są dosyć grube i upieczony chleb miałby zakalcowaty spód. Skła dniki zaczynu: 2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego) 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej

Codziennik Kuchenny
Stamppot czyli tłuczone ziemniaki z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałatą i jabłkami 197

razem z suszonymi pomidorami. Stamppot to proste danie z tłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam na inne Stamppoty: Stamppot z kiszoną kapustą, chrupkim boczkiem, jabłkami i rodzynkami Stamppot z czerwoną kapustą, marchewką i selerem z dodatk. rodzynków Oczywiście każdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami SKŁADNIKI na 4 porcje

Sztuka gotowania w/g Samiry
KLUSKI ŚLĄSKIE 254

dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć(...)garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz  tutaj. Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz  tutaj

Zrób to smacznie
Krokiety z pieczarkami i serem 128

zewnątrz i miękkie, aromatyczne w środku. Dodajcie do nich sosu pomidorowego, czosnkowego lub jogurtu z koperkiem a Wasze danie zamieni się na coś wyjątkowego. Uwielbiam krokiety, szczególnie z kapustą i grzybami, ale widziałam też wiele przepisów z pieczarkami, jajkami, szpinakiem. Wszystkiego trzeba spróbować;) Zakwalifikowałam je do sekcji Kolacje, gdyż najczęściej je o tej porze jemy, ale równie dobrze można smakować(...)przez cały dzień;) Postanowiłam wypróbować z innym farszem niż tradycyjnym - z mojego rodzinnego domu - farszem z kapustą i grzybami. Dziś farsz z pieczarek i sera z dodatkiem świeżego koperku. Składniki: 6 naleśników 600 g pieczarek 120 g tartego żółtego sera 1 średnia cebula bułka tarta do panierki jajko sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk garść świeżego koperku drobno posiekanego masło

Zasmakuj Kuchni