kapustą - 19268 przepisów (strona:721/1285)

Pierogi po łemkowsku 113

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości(...)odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem 100

ostrym sosem i rzeżuchą aczkolwiek śmiało możecie ubiec się do klasyki i podać je standardowo z ziemniakami.  Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem SKŁADNIKI : około 8-9 liści kapusty białej (niewielkie) 400 g mielonej piersi z kurczaka 250 g szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 100 g ryżu białego sól i pieprz do smaku  olej kokosowy  do podania: ulubiony(...)doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem - podduszamy około 10 minut.  Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, dodajemy do kurczaka ze szpinakiem - mieszamy.  Uzyskany farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy sola i gotujemy przez około godzinę. Podajemy z ulubionym sosem i rzeżuchą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orientalna surówka z młodych warzyw 140

rodzinę. Warto ją wypróbować również, gdyż dzięki dodatkowi ostrej papryczki na pewno delikatnie podkręci nasz metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Orientalna surówka z młodych warzyw średnia/duża kapusta pekińska (można użyć lodowej) 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 296

majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę

Smak mojego domu
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 124

Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć(...)talerzu, skropić dobrą oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kapustę wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ułożyć na środku buraczkowego carpaccio. Lekko zwinięte plasterki łososia ułożyć na wierzchu piramidy. Skropić lekko cytryną. Całość udekorować koperkiem

zadanie-gotowanie
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 170

czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego; Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska; Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej; Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły(...)talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich składników pofarbowałam jajka jedynie przy pomocy łupin orzecha, łupin z cebuli, liści czerwonej kapusty, octu, kurkumy i łusek czerwonej cebuli. Oto efekty mojego barwienia :). Na zakończenie, chciałam wszystkim życzyć wesołych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych osób. No i może taki skromny

Smiling Shrimp
Zrazy z karkówki 237

SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam(...)duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką.   Zrazy podałam z pyszną sałatką Nadwiślicką z czerwonej kapusty z jabłkiem, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z WĘDZONĄ MAKRELĄ - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 258

czasu do czasu ponieważ podczas wędzenia tracą one na jakości i wartości składników .Zapraszam więc na pyszną ,smaczną sałatkę z wykorzystaniem wędzonej ryby. Danie ma 300 KCAL. ćwierć główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski 100 g. 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku -6g. kawałek wędzonej makreli -100 g. 1 rozgnieciony ząbek czosnku - 3 g. 1 łyżeczka majonezu light -5 g. chrupkie(...)pieczywo -11g. herbata miętowa niesłodzona bez ograniczeń ***************************************************** Kapustę pekińską wymieszać ze szczypiorkiem i kawałkami wędzonej ryby.Majonez wymieszać z czosnkiem i dodać do kapusty.Jeszcze raz wszystko że sobą wymieszać.Podawać z chrupkim pieczywem i herbatą miętową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa postna z Wołynia 119

odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 146

której obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas

Mieszam w Garnku
Zakwas na biały barszcz 112

białego barszczu lub przelać do butelki i wstawić do lodówki. Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność, że to prawdziwy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry z kurczaka na obiad 131

łatwe w przyrządzeniu curry z kurczaka na każdą okazją. Curry z kurczaka Składniki: 4 – 6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 1 por 350 g białej kapusty, poszatkowanej 1 czosnek solo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej 2 łyżki rybnego sosu(...)świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry

codojedzenia
Surówka z kapusty pekińskiej z kolendrą 129

Pyszna zdrowa surówka do obiadu Składniki • 1/2 główki kapusty pekińskiej małej • 1 marchewka • 1 cebula czerwona • pęczek pietruszki • pęczek kolendry • sok z 1/2 cytryny • troszkę skórki z cytryny • syrop klonowy może być miód lub cukier • olej rzepakowy • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Kapustę pokroić na małe kawałki Pokroić cebulę w talarki , dodać startą marchew na grubej tarce i posiekaną pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 149

już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą(...)szczęście domownicy też, więc staram się często coś z niej przygotować. Jest w końcu bardzo zdrowa. A wspomniane gołąbki na pewno zrobię, gdy tylko dostanę na wiosnę młodą kapustę. Już nie mogę się doczekać.... Mniam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function

Anioszek w kuchni
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 153

czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką ziemniaczana – 1 płaska łyżka * pieprz ziarnisty(...)ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy

Ostra na Słodko