skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku ulubiony makaron sól, pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Przygotowanie Normal(...)garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy. Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną
R'n'G Kitchensmaku... po prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek. Składniki: 2 bagietki 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez keczup- u mnie PARCZEW Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki(...)posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem
Z Majeczką w kuchniogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków. A przepis na ogórki małosolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 główki młodej kapusty - 1 -2 pomidory - 1 marchew - 1 łyżka posiekanego kopru - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka ziół dalmatyńskich - przyprawa koperkowo ziołowa Sposób przygotowania 1. Kapustę pokroić drobno,dodać startą marchewkę pomidor pokroić na małe kawałki 2. Jogurt wymieszać z majonezem dodać przyprawę i zioła wymieszać dodać
W królestwie smaków Beatyziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-) SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą 4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią 1 płaska
Czary - gary w kuchniprześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto rośnie w wiklinowych koszyczkach (stąd na każdym bochenku piękny wzór odciśnięty na skórce), każdy bochenek spoczywa na świeżym liściu kapusty. Następnie wędruje do pieca po uprzednim nakłuciu bochenka. Po pewnym czasie jest z niego wyjmowany. Każdy bochenek jest sprawdzany czy już jest dostatecznie upieczony. Piekarz stukając od spodu(...)kilogramowym jeszcze ciepłym chlebem możemy stwierdzić, że jego zapach w samochodzie w trakcie podróży do Warszawy był „nie do wytrzymania”. Zapach świeżego chleba w połączeniu z zapachem pieczonego liścia kapusty był po prostu obłędny. Zjedliśmy go do ostatniej kromki i pomimo że zajęło nam to ponad tydzień chleb był świeży, pachnący, nie kruszył się, nie spleśniał – był po prostu bardzo
królestwo garówcebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćSkładniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)plasterki. Por w krążki, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać i poddusić na tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkebab - gyros 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju Surówka: kilka liści kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Kapustę kroimy w cienkie paski, koperek drobno siekamy, kukurydze odsączamy; łączymy z jogurtem i przyprawami. Gotowe kebaby podajemy z surówką (i ewentualnie z frytkami
Czary - gary w kuchnikapusta pekińska - 50 dag marchewka - 2 szt ogórek zielony krótki -1 szt rzodkiewki -1 pęczek jogurt naturalny - 150 ml ocet winny -1 łyżeczka cukier sól pieprz zioła do sałatek natka pietruszki Warzywa oczyścić i umyć. Kapustę poszatkować, ogórki i rzodkiewkę pokroić na półplasterki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej. Dodać sól, cukier, pieprz, ocet winny, zioła do sałatek, natkę
Camilla w kuchniskładników. Nie wymaga, ani dużo pracy, ani nakładów finansowych. Robię ją bardzo często do obiadu lub mięsa z grilla. Polecam bo jest pyszna! Surówka z kapusty pekińskiej w kolejnej odsłonie :)) Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe mała puszka groszku (200g) najlepiej drobnego 1 marchewka 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany koperek lub natka pietruszki
Walijskie Pichcenieszkoda... Póki co przywołajmy więc wiosnę na talerzach, np. przy pomocy takiej właśnie surówki :-) Łatwej w przygotowaniu, takiej która z pewnością ożywi nie jeden obiad... SKŁADNIKI 1 małą kapusta pekińska 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, rzodkiewkę w półplasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Jogurt łączymy
Czary - gary w kuchnibyła obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplasterki. Jak już cebulka straci kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny wtedy dodać posiekaną kapustę i suszone grzybki. Smażyć tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie spieszyć się Jak będzie przesmażone to uzyskacie lepszy smak sosu. Wlać sos Passata, dodać listki laurowe, ostrą paprykę, świeże oregano porwane
Kuchnia Pokoleńkapusta pekińska - 4-5 dużych liści rzodkiewka - 1 pęczek marchewka -2-3 szt seler korzeń - kawałek jabłka - 2 szt pomidor średnie - 2-3 szt sól pieprz olej cukier zioła do sałatek sok z cytryny warzywa i jabłka oczyścić, obrać i opłukać, z kapusty usunąć gruby nerw i cienko pokroić, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, pomidory sparzyć
Camilla w kuchni