kapustą - 19268 przepisów (strona:709/1285)

Czerwona surówka a'la Coleslaw 185

Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki

Milion Smaków
Rozgrzewający rosół z dynią 197

chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 1/2 pora kawałek kapusty 2-3 łodyżki lubczyku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka puree z dyni 1/2 papryczki chilli, bez pestek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony(...)patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr), doprowadzamy

My Culinary Art
Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem 173

Doskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie

Na Ciasteczkowych Papierach
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 154

zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła

potrawyregionalne
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 206

sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi z indyka(...)kapustę pekińską... Tortilla prawie gotowa... na koniec sos. Powinno się nałożyć tyle składników,żeby tortillę udało się zawinąć ...co jest nie lada wyzwaniem ;) Natomiast efekt końcowy wizualny a raczej smakowy jest rewelacyjny! A poza tym jest to fajne danie na kolacje i spotkania z przyjaciółmi ....tylko nie zapomnijcie o serwetkach bo jak nieumiejętnie ją zwiniecie to niestety serwetki niezbędne

potrawyregionalne
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 203

często przyrządzana jest warstwowo. Ja jednak wolę wersję wymieszaną. Ale propozycję podania i wykonania pozostawiam każdemu wedle uznania. Składniki: Ilość w zależności od ilości sałatki pierś z kurczaka kapusta pekińska kiszone ogórki kukurydza konserwowa cebula biała i czerwona majonez jogurt ketchup (opcjonalnie) ww.czerwona świeża papryka (ja nie dodałam) mieszanka przypraw do gyros sól pieprz granulowany czosnek oliwa Pierś z kurczaka(...)przełożyłam ją do miseczki, wsypałam mieszankę przypraw do gyros,  zalałam oliwą i odstawiłam do lodówki. Pokroiłam cebule i obrane ze skórki kiszone ogórki. Dodałam opłukaną konserwową kukurydzę. Pokroiłam kapustę pekińską. Podsmażyłam na oleju przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka. Dodałam ją do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszałam. Majonez połączyłam z jogurtem,doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku. Można jeszcze

potrawyregionalne
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 221

propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby  1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru dymka 2-3 ząbki czosnku grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej(...)rozgrzałam olej sezamowy. Kolejno wrzucałam do niego: pokrojoną w piórka cebulę.  Pokrojony imbir i czosnek.  Marchew i pietruszkę.  Słupki pora i pokrojone grzybki mun. Pokrojone liście kapusty pekińskiej. Wykroiłam z nich twarde części.  Ostatni składnik to kiełki fasoli mung.  Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu. Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny. Przyprawiłam solą

potrawyregionalne
Sałatka krabowa z grejpfrutem 219

sałatki krabowej może nasycić głód i być świetnym lunchem. Składniki: 1 opak. paluszków krabowych (250 g) 1 dojrzałe awokado 1 spory czerwony grejpfrut 3 jajka na twardo 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 puszki ananasa 125 g sera żółtego w kawałku 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub zwykłego 1 łyżka majonezu(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także

Pociąg Do Kuchni
buraczki z białą kapustą 171

Idealna do obiadu sałatka z trzech składników. Łatwa i jak na zaprawiane sałatki- szybka do zrobienia.  Składniki: 2 kg buraczków 2 kg białej kapusty 500 g cebuli zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Buraczki ugotować i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka z pekińskiej i marchewki 140

wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Ta, choć przygotowana z prostych składników to bomba witaminowa. Składniki: 2 marchewki kawałek kapusty pekińskiej ćwiartka selera kilka gałązek koperku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka pekińska z kukurydzą 183

chrupiąca sałatka będzie pasowała nie tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów.  Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 zielonego ogórka mała cebula 1 marchewka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wyciskana surówka z kapusty 149

Surówki robię najczęściej z tego co akurat znajdę w lodówce. Dlatego za każdym razem mam inną do obiadu.  Składniki: 1/3 główki kapusty białej 1/2 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 1 mała czerwona cebula 1 mała płaska łyżeczka soli 1 łyżka majonezu pieprz Kapustę zeszatkować, nasolić i odstawić na pół godziny a następnie odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę, ogórka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki "gołąbkowe" 181

użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.  Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić(...)Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem  wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka kebabowa 184

ostrym sosem czosnkowym.  Składniki: 1 duży filet z kurczaka  1 szklanka pikantnego ketchupu 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros 4-5 ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju(...)ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem. W misce układać wszystkie składniki warstwami tak, aby na samej górze była kapusta polana sosem czosnkowym. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kapuścianka z parówkami 172

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca. Składniki: kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość(...)litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia