kapustą - 19268 przepisów (strona:711/1285)

Sałatka gyros inaczej 223

wierzchu dodał jej smaku i koloru. Idealna imprezowa sałatka. Smakuje i wygląda. ;-) 2 piersi z kurczaka 3 średnie cebule czerwone 6 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona szczypiorek majonez ketchup przyprawa gyrosa olej 1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy 2-3 łyżki oleju i doprawiamy przyprawą do gyrosa(...)miski (najlepiej szklanej) czekamy aż ostygnie 2. Następnie układamy warstwami kolejno: cebulę, którą kroimy w kostkę, ketchupem, ogórki, które także kroimy w kostkę, kukurydzę z puszki, majonez, paprykę, poszatkowaną kapustę i posiekany szczypiorek

Szefowa kuchni
Kapuśniak za słodkiej kapusty 157

Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha. Składniki 1 1/2 litra wody 300 g wołowiny ( szponder ) ćwiartka białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka mały seler mały por 4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy szczypta kminku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia(...)zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które

R'n'G Kitchen
Te słynne CHIPSY Z JARMUŻU 167

Wszyscy mają jarmuż-chipsy, mam i ja ;) A tak na serio, do tej pory jakoś nie przemawiało do mnie jedzenie przypalonej kapusty i używałam jarmużu głównie zmrożonego do koktajli. Dziś jednak zabrakło mi miejsca w zamrażalniku (wypełnionym jarmużem ;)), żeby upchać kolejną porcję, więc postanowiłam spróbować tych słynnych chipsów, no i zrobiłam na próbę 1 blaszkę. Zniknęła w mgnieniu oka, więc(...)pewnością będzie jeszcze u nas ten następny raz. Zdjęcia nie oddają cudownej lekkości i chrupkości upieczonych liści, naprawdę zaskoczyło mnie TO! Cóż, czasem warto zaryzykować zjedzenie np. zjaranej kapusty

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu. 284

porcji 1 mała główka kapusty włoskiej 1 czerwona słodka papryka 3-4 łyżki śmietany 18% lub majonezu sól pieprz Sposób wykonania :   Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany

Przepisy i porady kulinarne
Kociołkowanie 244

gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa marchew buraki sól, pieprz kilka wierzchnich liści kapusty Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku. Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku(...)układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny.  Podczas pieczenia kociołka bardzo istotne jest przygotowanie ogniska

Codzienne Gotowanie
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 185

plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać. Smacznego! * pak choi - kapusta chinska (nie mylić z kapustą pekińską

Codzienne Gotowanie
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 168

ładne duże, równe płaty z piersi indyka opakowanie cienko pokrojonego boczku pół słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki serka mascarpone kilka zielonych oliwek sól, pieprz Surówka*: biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście) 1 duża marchewka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Surówka*: Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie
Lahmacun - turecka pizza 208

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pulled pork czyli następca hamburgera 319

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z kapusty. To amerykański grillowany klasyk, który stał się ostatnio modny, nie bez powodu ponieważ jest nieziemsko pyszny. Zachęcam Panie do przygotowania tego dania dla swoich mężczyzn, będą wniebowzięci :-). PS: Przygotujcie składniki

Marta Gotuje
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 181

często robiła takie kotleciki i nam smakowały :)  Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :)  Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką . Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustę czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl(...)kotletów  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek  Zasmażana kapusta firmy Orzech

Sama słodycz i szczypta chili
Farszynki 1142

mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem(...)masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Surówka do obiadu z gruszką 125

obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej. Składniki : * pół średniej kapusty pekińskiej  * ogórek zielony * 2 pomidory * 2 średnie gruszki * łyżka majonezu * łyżka śmietany  * łyżeczka oleju lnianego * 2 łyżeczki soku z cytryny  * sól, pieprz  Przygotowanie : Kapustę umyć

Magiczne Życie Marty
Rolady śląskie wołowe 205

mięsa i garnka, który posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Z gotowych rolad przed podaniem odwinąć nici. Rolady śląskie najlepiej podawać z kluskami śląskimi i z buraczkami lub niebieską kapustą (tzw. modra kapusta po śląsku). Idealnym dodatkiem będzie również miód pitny (u mnie Miód Pitny Niesycony Palacio Mel). Osobiście muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu piłam miód pitny

Passions hobbies life
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 484

łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany(...)minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz warzywny 180

Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry(...)paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni