koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt. cebula 1 szt. korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt. kapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt. gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier(...)spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz
Kuchnia Paulettesfasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych buraczków Poltino - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka smalcu - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego(...)białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony
Apetyczna babeczkafakt, że podjął się pracy w Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć(...)pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food SquareKapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję(...)część zamrażam bo po pierwsze taki przemarznięty jest jeszcze lepszy, a po drugie mam przed samymi świętami więcej czasu na wypieki.” „Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta; Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa; I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie Soki żywne, aż z brzegów naczynia
Wiem co jemsię tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych
Ugotowane pozamiatanemojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu • 1 szklanka cukru • 2 szklanki wody • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Ogórki(...)skórką pokroić w plastry, posolić. • Cebulę pokroić w półplasterki, posolić. • Kapustę poszatkować, posolić. Każde z warzyw posolić osobno i odstawić na godzinę, aż zmiękną. • Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. • Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. • Warzywa przełożyć
To co kochamkeczupu • 1/2 szklanki octu balsamicznego • 2 łyżki cukru brązowego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka • 1/2 małej kapusty pekińskiej • 1/4 szklanki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka cukru brązowego • sól, pieprz do smaku Dodatkowo • bułki kajzerki 8 sztuk • gotowy sos BBQ Wykonanie: • Cebulę(...)podzielić na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli mięso jest zbyt suche, dodać 2-3 łyżki sosu BBQ. Sałatka • Wymieszać wszystkie składniki sosu z pokrojoną drobno kapustą pekińską. • Bułki przekroić na pół, na dolnej połówce położyć mięso, na mięso sałatkę i przykryć drugą połową bułki
To co kochamkażdy z nas . Składniki bazy: 200g mix owoców morza (może być mrożona ) 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok wyciśnięty z jednej limonki 4 łyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka(...)owoce morza W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imbir korzeń, pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa, paprykę słodka Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Możemy zrezygnować
Viola cooks with passionProsta , nieskomplikowana SURÓWKA do obiadu , pełna witamin i minerałów .Świetna na zimowe miesiące. 25 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona cebula 0.5 puszki groszku drobnego konserwowego olej sól pieprz szczypta kminku i cukru ******************************************** Kapustę kiszoną posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę,groszek odcedzić z wody,marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wszystko że sobą wymieszać,przyprawić i polać odrobiną oleju.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnemoja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna! Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno
BlendmanSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 3 zupki chińskie – Vifon kurczak curry (ostra) 0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej jedna kulka mozzarelli 1 czerwona papryka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu Do miski wsypujemy pokruszony makaron z zupek chińskich. Do szklanki wsypujemy wszystkie przyprawy i tłuszcz, które były w torebkach i zalewamy wszystko do pełna gorącą wodą. Dokładnie mieszamy(...)talerz. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie na złoty kolor – odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, cebulę i mozzarellę w drobną kostkę, a kapustę pekińską szatkujemy i wszystko przekładamy do miski z makaronem, dodajemy też wcześniej przygotowanego kurczaka Mieszamy dodając po jednej łyżce majonezu. Smacznego
Moje-pitraszenieDoceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się
mojewypiekiinietylkowłaśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone , a konkretnie odmiany La Berafatt. Składniki: 20 dag kapusty kiszonej 1/2 jabłka 1/2 marchewki 1/2 małej cebuli szczypta cukru szczypta pieprzu łyżka oliwy Sabino Leone La Berafatt Przygotowanie: Amur smażony - pycha Kapustę lekko rozdrabniamy nożem. Marchew i jabłko ścieramy
Kuchnia po mojemu