kapustą - 19268 przepisów (strona:698/1285)

Barszcz ukraiński z botwiną 124

okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną. Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki kawałek młodej kapusty 1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku(...)obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć

Czerwień i błękit
obiad na upały: makaron soba w sosie sezamowym 165

Jeśli dzisiejszy obiad to sałatka, to tak ;) makaron soba z warzywami stir fry 150 g makaronu soba, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 kolorowej papryki, 1 nieduża cukinia, 2 kapusty pak choi, 150 g grzybów (pieczarki, boczniaki), 1 pojedyncza pierś kurczaka lub druga porcja grzybów, sól i pieprz, olej do smażenia, do posypania: liście selera naciowego lub świeża kolendra(...)imbiru, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta chilli Wymieszaj składniki sosu. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej miną wodą, osącz i zalej sosem. Wymieszaj i odstaw. Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na pół. Pozostałe składniki pokrój w 0,5 cm plastry. Każdy ze składników smaż oddzielnie po 3-4 minuty, niewielkimi porcjami

Eksperyment sobotni
TĘCZOWE KANAPKI PEŁNOZIARNISTE Z WARZYWAMI 196

chcecie...  Te tęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy(...)nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami).  Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu). Kolejno kładź warzywa: kapustę czerwoną, paprykę czerwoną, marchewkę, paprykę żółtą i szpinak. Teraz odkrój pozostawione boki bułek i złóż bułki. Możesz przewiązać je dodatkowo sznureczkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ 151

lodówki. Smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym. Mięso rewelacyjnie smakuje z młodą kapustą zasmażaną.  Przepis znajdziecie tutaj:   Kapusta zasmażana z boczkiem

JejKuchnia
Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki 144

porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper. Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu. Składniki: 700 g kapusty kwaszonej 1 cebula (może być czerwona) 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 średnie marchewki pęczek świeżego kopru sól, pieprz, płaska łyżka cukru - dla kontrastu smaku olej rzepakowy, wg uznania Przygotowanie(...)Kapustę odciskam, drobno szatkuję. Możecie ją przepłukać jeśli wolicie lżejszy smak. Cebulę obieram, razem z papryką kroję w drobną kosteczkę, obraną marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Koper siekam drobniutko. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję olej, mieszam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pak choi z wędzonym tofu 128

choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami

kulinarne odsłony pati
zielona warzywna zupa z makaronem na skrzydełkach... 198

Składniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać(...)teraz wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować z 20 minut wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu

W Mojej Kuchni Lubię
10 kryzysów karmiącego rodzica. Trudna sztuka uczenia dziecka jeść. Masz problem z BLW? Koniecznie zajrzyj! 132

kryzys, to świetna okazja do eksperymentów w kuchni. Właśnie dzięki temu „kryzysowi” odkryłam, że Dziubas aktualnie ma smak na kasze wszelkiej maści. Polubił też makarony, kapustę, cebulę, gruszki, jabłka, które przez 4 miesiące zrzucał ze stołu. Może po prostu Twój maluch potrzebuje zmiany albo … postu ? Patrz punkt następny. Zawsze lubił warzywa, a tu po roku je tylko(...)wtedy post i dobrze się czuję. Uzupełniamy witaminy kaszą i przemyconym tu i ówdzie warzywkiem. Po prostu jemy ich mniej. A potem…. rusza lawina. Jemy wszystko. Wcinamy sałaty, kapustę, szczypior, koper itd itp. Boję się, że stosując BLW moje dziecko się udławi. A nie stosując? Ale wyjaśnijmy wszystko od początku. Po pierwsze odróżnijmy zdrowy odruch zakrztuszenia od zadławienia

Krupeczki
Zupa z młodą kapustą i białą kiełbasą 137

Kapuśniaczek z białą kiełbaską..pycha. biała kiełbasa kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz domowa wegeta listek , ziele koperek Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i marchew.Dodać przyprawy, gotować.W między czasie poszatkować kapustę .Dodać dodać do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Łazanki z boczkiem i oscypkiem 83

najbliżsi, zawsze o nas dbają <3 Dziękujemy Wam za to <3 Przede wszystkim za moc, którą nas obdarowujecie <3 :* Składniki 250 g makaronu łazanki 1/2 młodej kapusty 300 g surowego boczku 1 cebula 1/2 oscypka 250 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy , cały czas mieszając, do chrupkości boczku. Do całości dodajemy poszatkowaną kapustę, ½ część pokrojonego w drobną kostkę sera, dolewamy szklankę bulionu, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy osączony makaron, dokładnie łączymy, dosypujemy posiekany koperek, pozostały ser. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka z laminarią i jajkiem 113

Laminaria (inaczej listownica, kombu) to rodzaj glonów, wiele z ich rodzajów są jadalne. Znam je pod nazwą morska kapusta. Glony te są bogatym źródłem mikro i makroelementów, a w szczególności jodu. Wcześniej nigdzie ich nie widziałam, ale ostatnio znalazłam w jednym z marketów marynowaną kapustę morską białoruskiej produkcji.  Marynowana listownica świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek

Obiad gotowy
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 187

Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście

Słodkie okruszki
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 139

trochę "robocza".  Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki(...)może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności. 3 plasterki jakiegoś grzybka nie uczyniły tej zupy smaczną. Zestaw dziecięcy Pinokio jest w ogóle dość ciekawy, bo w menu uwzględniono białą kapustę, a podano (bez pytania) marchewkę. Celowo piszę "marchewkę", bo nie była to żadna surówka, lecz łyżka zwykłej startej na tarce marchewki skropiona czymś kwaśnym. Frytki nie wyglądały na robione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa marchewkowo – kokosowa 91

przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz płatki migdałowe Wykonanie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 -200 C przez 15-20min. Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz

Raj dla Podniebienia
Ziemniaczane gołąbki w grzybowym sosie 157

Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na ziemniaczane gołąbki. Dzisiaj wracam do tego pomysłu, ale oczywiście w innej wersji. Może nie jest to sezon na kapustę i grzyby, ale wszystkie składniki z łatwością możecie kupić tak czy siak. Świetna propozycja na bezmięsny apetyt. Zastanawiacie się, czy ta receptura przypadnie Wam do gustu? Nie mam wątpliwości. Jeśli lubicie kapustę

Pichceniomania