kapustą - 19268 przepisów (strona:696/1285)

Ziemniaczane gołąbki w grzybowym sosie 165

Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na ziemniaczane gołąbki. Dzisiaj wracam do tego pomysłu, ale oczywiście w innej wersji. Może nie jest to sezon na kapustę i grzyby, ale wszystkie składniki z łatwością możecie kupić tak czy siak. Świetna propozycja na bezmięsny apetyt. Zastanawiacie się, czy ta receptura przypadnie Wam do gustu? Nie mam wątpliwości. Jeśli lubicie kapustę

Pichceniomania
Dietetyczne gołąbki 143

czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej  pieprzu czarnego mielonego 1 jajko 1 główka młodej kapusty 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki masła klarowanego WYKONANIE: zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami, cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać(...)masy mięsnej, dokładnie wymieszać,  z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej

Kuchnia Beaty
Sałatka z zupek chińskich 180

ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie  1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy saszetkę z suchymi przyprawami. Zalewamy(...)przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z laminarią i jajkiem 151

Laminaria (inaczej listownica, kombu) to rodzaj glonów, wiele z ich rodzajów są jadalne. Znam je pod nazwą morska kapusta. Glony te są bogatym źródłem mikro i makroelementów, a w szczególności jodu. Wcześniej nigdzie ich nie widziałam, ale ostatnio znalazłam w jednym z marketów marynowaną kapustę morską białoruskiej produkcji.  Marynowana listownica świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek

Obiad gotowy
Domowy ramen z Thermomix 282

łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą(...)minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy

Themo przepisy
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, KAPUSTY KISZONEJ I MARCHEWKI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 155

Klasyka smakuje najlepiej. Dziś są nią kotlety z chyba najpopularniejszą wegańską bazą - kaszą jaglaną. Gdy dodać do niej marchew, kapustę kiszoną i tradycyjne, popularne przyprawy, to otrzymujemy zaskakująco smaczne kotlety. Tak niewiele trzeba, by stworzyć pyszne danie. Z sałatką smakują wyśmienicie. Polecam i chyba jutro robię je znowu, bo bardzo przypadły mi do gustu. A jak wam smakują? Dajcie znać(...)Składniki na 7 kotletów: 1,5 szklanki UGOTOWANEJ kaszy jaglanej, 1 duża, ugotowana do miękkości marchewka,  3 łyżki kapusty kiszonej, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania klejącej masy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego (w zdrowszej wersji - pieczemy). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Surówka ogórkowa z kapustą w 5 minut. 132

Kiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego,  1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, coś zielonego. Kapustę ucieramy, cebulę i zieleninę siekamy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa, bardzo smaczna, dobrze pasuje do każdego posiłku

chleba naszego
Karkówka z jabłkami i żurawiną w cydrze 194

najbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 1 kg chudej karkówki 1 szklanka cydru 4 małe jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki przeciśniętego czosnku 2 listki(...)ósemki. Dodać do mięsa razem z żurawiną. Dusić aż karkówka będzie miękka, a jabłka i żurawina nasączone sosem. Mięso podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką, np. z czerwonej kapusty

Czerwień i błękit
Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką 151

sałatki. Ten przepis to świetny pomysł na japońskie bento box Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Składniki: 1 kubek Japoński Klasyczny Oyakata 1/4 marchewki 2 listki jasnej części kapusty włoskiej 1/4 cukinii 1 ząbek czosnku kilka listków natki z pietruszki Przygotowanie: Makaron Japoński Klasyczny Oyakata , przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy przekładamy do miski. Marchew obieramy razem(...)czosnkiem. Czosnek siekamy z natką pietruszki. Przekładamy do miski z makaronem. Cukinię i marchew kroimy na cienkie paski. Warzywa przekładamy do makaronu. Dodajemy pokrojoną w paski kapustę włoską. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się

Moja smaczna kuchnia
Golonka 107

puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach(...)Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba

KUCHNIA POLSKA
WIOSENNY DETOX DRINK 152

dlatego ważne, aby wspierać swój organizm w czasie tego procesu, aby mieć więcej energii, zachować zdrowie i wspierać jego naturalną moc oczyszczania. Jakie produkty należy wybierać? Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir Zioła

Mała w garnku miesza