dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)cebuli. Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę. Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól do smaku, wymieszać i zalać pozostałą wodą. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem. Dodać śmietankę i wymieszać. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i wymieszać z całością
zadanie-gotowanieSkładniki: żeberka wieprzowe mała główka białej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta por mały kalafior 2 cebule 6 pomidorów 2 marchewki natka pietruszki ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby) sól pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą(...)Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie paski, por w plastry o średniej grubości, cebulę (połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry i ziemniaki na talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną
Ukojenie Podniebieniakminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni(...)dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła. Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij
codojedzeniajuż jest i szybciutko dzielę z Wami kochani , dopóki są świeże warzywa.Bigos jest lekkostrawny i świetny na teraźniejszą porę.Polecam. 4 duże kalarepki 1 mała główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej(...)Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaczne mięsko do obiadu lub na ciepłą przekąskę. 0,5 kg schabu bez kości 1 duża cebula 1 papryka 1 nieduża cukinia 10 pieczarek 4 spore marchewki Pół niedużej kapusty pekińskiej przyprawa pikantna do grila sos amerykański lub majonez olej rzepakowy Vegeta, sól, pieprz Mięso pokroić na kotlety, przekręcić przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić(...)solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić: cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w półplasterki, kapustę posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić vegetą, pieprzem i przyprawą do grila. blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę warzyw. Ułożyć kotlety, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem. Blachę nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika
Praktyczna plsię oprzeć i mam dla was przepis na zasmażane buraczki , które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną z kminkiem i modrą kapustę zasmażaną . Są u nas częstym dodatkiem do obiadu. Buraczki zasmażane są gęste i słodkie, do tego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieście niemal świętem było kiedy otwierali pierwszy ogromny hipermarket. Wszystko w nim było. Absolutnie wszystko. Człowiek stał w kolejce jak to ciele... Artykuł Słowacka zupa z kapusty włoskiej pochodzi z serwisu gotować
gotować!niektóre przepisy po roku, to niezłe hieroglify wyszły ;) Składniki : 150g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oleju z prażonych orzechów 2 pieczarki brązowe 3 łyżki canihua garść młodej kapusty kilka pestek granatu 1 dymka 3 papryczki chili oliwa z oliwek extra vergine Przyprawy : pieprz czarny curry trawa cytrynowa kmin rzymski chili jalapeno kruszone Canihua(...)wkładamy po 5 minutach, czyli musi się parować 25 minut. Kroimy w plastry pieczarki brązowe i wkładamy je na trzecim poziomie na 10 minut. W między czasie kroimy kapustę, polewamy ją oliwą i dodajemy pestki granatu, a papryczki chili w plasterki. Po wyłączeniu się parowaru, nakładamy wszystko na talerz :) Życzę wszystkim smacznego i dajcie znać, czy w ogóle ktoś
Parowar FacetaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: nieduża kapusta pekińska, 250 g pomidorków koktajlowych, nieduży ogórek zielony, garść ziaren słonecznika, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos sałatkowy włoski Prymat. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, siekam. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka w małą kostkę. Ziarna słonecznika prażę
JejKuchniamłodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki owsiane extremalne ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bułki(...)cytrynową ; blog: Smiling shrimp Śniadanie idealne - domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym ; blog: Be Fit Be Strong Domowe czekoladki bounty ; blog: Daria o zdrowiu Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym ; blog: Czerwień i błękit Sałatka na smaczny i zdrowy lunch do pracy ; blog: Take it Izzy Batoniki bounty ; blog: Smiling shrimp Koktajl biało-czerwony ; blog
Weekendy w domu i ogrodziekolację lub szybki obiad. Niewiele składników oraz szybkość przygotowania sprawiła ,że na stałe wtargnęła do mojego menu. Mam nadzieję, że i u Was też tak będzie:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 cebula 30 dag szynki 1 pęczek koperku pieprz sól majonez Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską, cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę. 2. Dodać kukurydzę oraz drobno
la cucharafolię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili. Składniki: 12 porcji filetów(...)smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe układam w naczyniu, solę lekko z obu stron, przykrywam naczynie pokrywką, ryby odpoczywają. Podaję z ziemniakami, surówką z kapusty lub ulubionymi warzywami strączkowymi. Smacznego
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki
JejKuchniapowstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy(...)Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. 2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem
Szefowa kuchnitydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek FoodSaver
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata