jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy(...)garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy na wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto
Moja smaczna kuchniakilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi? To chińska kapusta o ciemnozielonych i mięsistych białych łodygach zebranych w rozetach. Pak choi stosuję często w mojej kuchni zamiast białej kapusty. Jest o wiele delikatniejszy w smaku, a i szybko go się
codojedzeniamaksymalnie rozgrzanym oleju jest soczysta i wyjątkowo smaczna, do tego aromatyczne grzyby shiitake, blanszowana pak choi, ugotowany ryż i obiad gotowy Polecam Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 2 kapusty pak choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki oleju(...)olej, wrzucić zamarynowane mięso i pokrojone grzyby. Smażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kapustę pak choi przekroić wzdłuż i wrzucić do gotującej się wody. Ustawić mały ogień i gotować 4 minuty. Odcedzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smakmoje smaki. RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente(...)dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż
Bon appetit mon amienajlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół z kurczaka Składniki: 1 korpus kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 kapusty włoskiej 1/4 selera kawałek pora sól do smaku Przygotowanie: Korpus z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na średnim ogniu. Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni(...)szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową. Zmniejszamy ogień. Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera. Gotujemy przez minimum 2 godziny. Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki. Najlepiej smakuje z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami
Moja smaczna kuchniaprzejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag. Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów. ćwiartka czerwonej kapusty marchew czerwona cebula oliwa z oliwek łyżka maku łyżka nasion słonecznika sól i pieprz do smaku listki świezej mięty sok z połówki cytryny lub ocet winny jogurt naturalny* Kapustę
AZgotuj!dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Składniki na farsz: 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona puszka kukurydzy majonez pieprz sól ketchup Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w kostkę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZapraszam na lekkie wrapy z sałaty. Polecam gdy jesteśmy na diecie lub mamy ochotę na coś lekkiego. Składniki: 4 największe i całe liście sałaty masłowej 2 liście kapusty pekińskiej 1/3 ogórka zielonego 1 pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki 5 plastrów pieczonej szynki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy wszystkie warzywa(...)osuszamy. Liście sałaty odkładamy a liście kapusty pekińskiej kroimy drobno. Ogórek obieramy i kroimy w pół plastry a pomidor w ósemki-przekładamy do kapusty.Mieszamy i dodajemy kukurydzę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodajemy majonez, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.Na środek każdego liścia sałaty układamy 2-3 łyżki sałatki( sałątkę układamy pionowo zostawiając boki i spód sałaty wolne). Dół
słodkie i nie tylko historie kulinarnegrzybami. No zrób coś z suszonymi grzybami. A że suszone grzyby to mój przysmak, to chętnie się podzielę dwoma przepisami, bo nijak nie wyjdzie jeden. Zrobimy krokiety z kapustą i grzybami, oraz zupę grzybową. Potrzeba będzie: Czytaj więcej
Tylko pysznieSurówka z czerwonej kapusty z jabłuszkiem i koperkiem to idealna surówka do każdego obiadu, gorąco polecam ten prosty przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam
W kuchni u MonikiSKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i uznania -koncentrat pomidorowy -magii -liść laurowy -ziele angielskie -owoc jałowca -pieprz ziołowy i czarny -sól warzona nie jodowana -warzywa suszone (spora ilość) -papryka słodka -wywar z parzenia wędzonek lub woda jeśli ktoś nie posiada(...)ustawiamy na małym ogniu przykrywamy. Między czasie można dodać jeszcze wody jeśli będzie taka potrzeba. Co 15-20 min mieszamy i ponownie przykrywamy. Powtarzamy te czynności do póki kapusta nie zacznie robić się miękka. Gdy tak się stanie dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu(...)jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić
Czerwień i błękitzaadoptować każdy pomysł by święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów. Potrawy mięsne serwujemy z warzywami i np.surówką z kapusty kiszonej. Pieczeń, kotlety lub pieczoną rybę można też pokropić odrobiną cytryny, co doda smaku i znowu pomoże w trawieniu. " Diabeł tkwi w szczegółach " i na pewno w święta(...)Dbając o takie szczegóły jak: harmonogram posiłków wg diet rozdzielnej, powstrzymanie się od deserów po śniadaniu, pamiętanie o pH kwasowym żołądka przy potrawach białkowych - cytryna, ogórki i kapusta kiszona można spokojnie przetrwać święta bez pokutowania: złego samopoczucia w święta i dodatkowych kilogramów po świętach. Najczęściej składane życzenie to: "Zdrowych, spokojnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze... " Można te życzenia zrealizować
Dieta Rozdzielna i Zdrowiećwiczenia siłowe i budowe masy mięśniowej, która jest mi potrzebna do innej zaplanowanej dyscypliny sportowej... 😄 Składniki: 200g dowolnego makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 1/4 kapusty pekińskiej (jak duża) lub połówka małej puszka kukurydzy konserwowej sól pieprz majonez Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek, paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę pekińską drobno
Dieta Rozdzielna i Zdrowie