minut PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami, który wykonamy w zaledwie w kwadrans! Klopsiki duszone w młodej kapuście PRZEPIS TUTAJ Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł(...)makaronem i utopione w sosie serowym to bardzo szybkie i smaczne danie, które wykonamy w jednym garnku. Takim obiadem z pewnością naje się cała rodzina! Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską PRZEPIS TUTAJ Smaczne, tanie, łatwe i szybkie danie, idealne rozwiązanie na lunch, kolacje albo jako przekąska na przyjęcie. Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł na obiad
Blog z Apetytemcytryny do skropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy(...)lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem
Szkrab Je SamPyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania. Składniki 7 młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1/2 główki kapusty młodej 1/4 brokułu 1 por 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki kurkumy koperek sól, pieprz Przygotowanie M W garnku gotujemy(...)wody. Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę
R'n'G Kitchenmięsa. Może być ona dla Was bazą do dodania podsmażonych skwarek, kiełbaski czy innego rodzaju mięsa. Ja lubię taką postną - z dużą ilością koperku. Składniki: - 2 główki młodej kapusty - duży pęczek koperku - 1,5 łyżki masła - 3-4 łyżki soku z cytryny - 1,5-2 łyżki płaskie cukru - 0,5-3/4 szklanki wody - sól, pieprz Kapustę kroimy
CookYourselfgorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpolecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi
mojewypiekiinietylkojajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży(...)bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPlacki ziemniaczane mogą być nudne? Otóż nie ! Przekonajcie się sami, na ile ciekawych sposobów możemy je przygotować! Oto 20 smacznych przepisów :) 1. Placki ziemniaczane z młodą kapustą 2. Placki ziemniaczane z kurczakiem na ostro 3. Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 4. Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 5. Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 6. Placki ziemniaczane(...)Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 14. Placki ziemniaczane z twarogiem 15. Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 16. Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 17. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 18. Placki ziemniaczane z jabłkami na słodko 19. Placki ziemniaczane z marchewką 20. Placki ziemniaczane z cukinią
Tradycyjna KuchniaPierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką
Moje domowe kucharzeniemożemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ Składniki: ok. 0,5 kg schabu 2-3 ząbki czosnku po 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu 3 liście laurowe 0,5 litra(...)zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam surówkę z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE
Blog z ApetytemProsty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę Coleslaw - jedną z najbardziej znanych i lubianych surówek. Podstawowym składnikiem jest biała, szatkowana kapusta, drobniutko starta marchew i pyszny, nadający charakteru sos. Jeszcze raz sprawdza się reguła, że proste rzeczy są najlepsze! Najbardziej smakuje po paru godzinach spędzonych w lodówce. Gorąco polecam :)8 szklanek białej kapusty
Krokusowy DomSKŁADNIKI 600g kapusty 1,8l bulionu 300g kalafiora 170g marchwi 300g ziemniaków sól pieprz 1 łyżka koperku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki lubczyku WYKONANIE: .Do bulionu wrzucić kapustę poszatkowaną , chwilkę gotować, dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, a na końcu różyczki kalafiora. Całość gotować do miękkości. Na samym końcu dodać przyprawy
Dziś Ja gotujebyć dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste i tanie, ale są też źródłem niekończących się inspiracji. A w nowej książce z wydawnictwa Edgard można zakreślać sobie nie tylko ulubione przepisy, ale też(...)fotografii kulinarnej. Co bym ugotowała z “Placki niebanalnie”? Dobrze wyglądają placki ryżowe z halloumi, kukurydziane z łososiem i warzywami, placki z guacamole i kotlecikami z kalafiora, fuczki z kiszonej kapusty, placka z jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką. Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki
Ugotowane pozamiataneKuchnia chińska Składniki 1 l bulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok. 5 cm 300 g schabu 300 g makaronu chińskiego mie 150 g pieczarek 4 dymki Przygotowanie Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, Ugoto Ugotowałem Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem(...)pozostały sos sojowy, miód i trochę bulionu. Smażyłem ok. 5 minut, aż mięso zbrązowiało, często je obracałem, dolewałem co jakiś czas bulion. Do garnka z wywarem włożyłem połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotowałem 3 minuty na wolnym ogniu
R'n'G KitchenWARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki(...)kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy je piec. Olej, ajvar i przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatę wylać na warzywa i dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie były nią pokryte. Pieczemy 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczone warzywa podajemy z tofu pokrojonym
HealthyCreations