śledziowe. Ta jest pyszna, ale radziłabym ją zjeść tego samego dnia co została przygotowana. Ze względu na dodatek pekinki, po jakimś czasie podchodzi wodą. Mimo to polecam. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 marynowanych filetów śledziowych 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy kilka ząbków marynowanego czosnku sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno pokroić, filety pokroić w grubą kostkę
Kuchnia domowa AniSurówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio! Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej Read More Artykuł Surówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja pochodzi z serwisu Thermomania
Thermomaniabardziej na warzywach i tak powstały krewetki z warzywami. Krewetki z warzywami - przepis na 2 porcje Do przygotowania krewetek będziesz potrzebować: 200g krewetek, łyżkę oleju, 5 ząbków czosnku, 1/4 kapusty pekińskiej, marchewkę, pół brokuła, cebulę, 2 łyżki sosu ostrygowego, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę syropu z agawy, sól do smaku. 1. Czosnek posiekaj, a cebulę(...)pokrój w piórka. Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Kapustę pokrój, a brokuła rozdziel na różyczki. 3. W garnku w wodzie z solą ugotuj obraną marchewkę. 4. Kiedy marchewka zmięknie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze kilka minut. 5. Na patelni rozgrzej olej, usmaż krewetki z czosnkiem i zdejmij z patelni
Z notatnika dietetykaponownie smażę naleśniki na słodko, w sam raz do pracy! Specjalnie dla Was zebrałam najlepsze przepisy na naleśniki, które są na blogu, mój faworyt to ostatnio krokiety z białą kapustą . Naleśniki kukurydziane Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Naleśniki z masłem orzechowym i bananami Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami(...)Krokiety z białą kapustą
Moja smaczna kuchniaCulinary Ukraine (uwaga: tylko po ukraińsku!). Uwierzcie, że jak zrobicie raz, będziecie chcieli jeść codziennie!!! Ragu Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu): - 1 cukinia - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 nieduże ziemniaki - 2 marchewki - 1/2 bakłażana - 1/2 cebuli - 1 pomidor - 50g mąki - olej - pęczek koperku - kilka listków natki pietruszki - ząbek czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki i jedną(...)marchewek kroimy w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości. 2) W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę, czosnek, połówkę cukinii i bakłażana kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. W trakcie smażenia na cienkiej tarce ścieramy resztkę marchewki i wrzucamy na patelnię. Pomidora kroimy na małe kawałki i dorzucamy
Roślinożerni urlopowiczeSkładniki (2 porcje): - 100 g makaronu ryżowego - 100 g fasolki (np. szparagowej) - 1 marchewka - 100 g kiełków fasoli mung - 50 g wiórków kokosowych - odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki) - 2 limonki - olej - sól, papryka chilli Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy olej. Dodajemy obrana fasolkę. Smażymy tak dobre 5-10 minut (aż trochę zmięknie). Marchewkę kroimy w słupki(...)wrzucamy na patelnię. 2) Gotujemy makaron ryżowy. 3) Jeśli używamy świeżych kiełków, wrzucamy na patelnię. Jeśli używamy kiełków z puszki, można dodać później. Kapustę (pak choi) kroimy w średniej wielkości paski i dorzucamy do reszty warzyw. Po kilkudziesięciu sekundach dodajemy wiórki kokosowe, przyprawy i sok z dwóch limonek. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilkę, aż wszystko będzie
Roślinożerni urlopowiczearomatów! Jak przygotować najlepszy bulion warzywny? Do bulionu używam marchwi, korzenia pietruszki, selera - korzenia i łodyg z liśćmi, cebuli. Niedawno (góra tydzień temu!) przekonałam się do dodawania liścia kapusty - ten "patent" przyniosła do naszej kuchni nowa współlokatorka - co kraj to obyczaj! Tradycja mówi, żeby dodawać ziela angielskiego i liści laurowych. Ja "od siebie" dodaję jeszcze kilka goździków dla zaostrzenia(...)wodą. Sprytnie, szybko, zdrowo! Bulion warzywny - przepis podstawowy Składniki: litr zimnej wody 2 marchwie 1 duży lub 2 mniejsze korzenie pietruszki seler - korzeń i liście 1 cebula 1 liść kapusty 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki pół łyżeczki kozieradki 2-3 orzechy włoskie sól do smaku (opcjonalnie) Bulion warzywny - przygotowanie: Wszystkie warzywa obierz i opłucz lub tylko
Gary Bez dnakrewetkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować: 20 krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 2 jajka, 50g sosu sriracha, 1/4 kapusty pekińskiej, czerwoną paprykę, 200g ryżu jaśminowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, łyżeczkę syropu z agawy, opakowanie kiełków słonecznika, sól, pieprz, pieprz Cayenne. 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj(...)Krewetki wymieszaj z łyżką sosu sojowego i pieprzem Cayenne. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, dodaj sos sriracha, krewetki i smaż kilka minut. 5. Następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, paprykę i ugotowany ryż. 6. Po chwili dodaj roztrzepane jajko i mocno wymieszaj. 7. Na koniec dodaj sos ostrygowy, resztę sosu sojowego i syrop z agawy i jeszcze
Z notatnika dietetykaSKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 250 g makaronu świderki, ugotowanego 1 czerwona papryka 2 cebule sól, przyprawa kebab 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1/4 część kapusty pekińskiej 1 ogórek konserwowy, kilka pieczarek ( mogą być konserwowe(...)cebulę przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i przyprawa do kebaba, wlewamy trochę oleju i podpiekamy aż płyny odparują. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony ogórek, poszatkowaną kapustę pekińska, podsmażone mięso i lekko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy oprócz sera, wylewamy na makaron i lekko mieszamy. Posypujemy serem i zapiekamy około 25 minut
Kulinarne Fantazje MarioliŚwietne połączenie makaronu z leśnymi grzybami. Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 300 g mrożonych prawdziwków 100 ml bulionu grzybowego 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 250 g kapusty 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na maśle smażymy grzyby, dodajemy posiekaną cebulę. Po chwili wrzucamy szatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wrzucamy osączony makaron, posiekaną natkę. Składniki łączymy, doprawiając solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: (porcja na 6-8 osób) (pojemność naczynia żaroodpornego 3,5 l) Frytki Aviko Zig Zag 750 g Filet z Kurczaka 500 g Kapusta pekińska mała Papryka czerwona 1/2 Ogórek zielony średniej wielkości Cebula czerwona mała Pomidorki cherry 4 sztuki Kukurydza 1/2 puszki Ser żółty 150 g Majonez 4 łyżki Jogurt naturalny 2 łyżki Czosnek 2 ząbki Przyprawa gyros(...)godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przygotować miskę pokroić do niej warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, ogórka oraz pomidory. Całość wymieszać. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Frytki przesypać na blaszkę i upiec wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe przesypać do naczynia żaroodpornego
Kulinarne przygodywłaśnie w cieście francuskim. Polecam! Na takie karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 małe ząbki czosnku 2 pełne łyżki masła Sól, pieprz do smaku Ziarna kminku lub jeśli ktoś woli- sezamu 1 żółtko (ubite białko można dodać do farszu(...)szklimy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, a jak wyparuje nadmiar wody wrzucamy zmielone mięso drobiowe. Podsmażamy chwilkę, jeśli trzeba dodajemy troszkę masła. Kapustę przelewamy na sitku wodą, by nie była zbyt kwaśna i drobno siekamy. Dodajemy do farszu. Podsmażamy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Jeśli chcemy użyć białka, które
Kuchnia w czekoladziedorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych np. na maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję(...)oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzepisami , a przekonacie się ze kuchnia szkocka jest niezwykle smaczna i różnorodna. Najsmaczniejsze w 2019 W 2019 roku największą popularnością cieszyły się proste, domowe zapiekanki, banalna surówka z czerwonej kapusty i pyszne jajka faszerowane awokado. Pieczeń z mięsa mielonego Zapiekanka makaronowa w cieście Pie z kurczakiem i porem Jajka faszerowane awokado Surówka z czerwonej kapusty Plany na 2020 Najważniejszy plan
Codzienne Gotowaniepikantna Po świętach już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu. Składniki: kapusta pekińska - 0,5 szt papryka czerwona - 1 szt pomidory - 3 szt seler - kawałek cebula - 2 szt listek laurowy - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarna oliwa z oliwek majeranek papryka ostra(...)szczypta papryka słodka - 1 łyżeczka sól i pieprz woda - 0,5 szkl natka pietruszki Przygotowanie : Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liście i ziarenka ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu z 5 minut. Selera obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć
Kuchnia Danusi