kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:72/199)

🥗 Sałatka makaronowa z kapustą pekińską i kurczakiem 🥗 54

Składniki: Makaron drobny (u mnie orzo w kształcie ryżu) 200 g Filet z kurczaka 2 Kapusta pekińska mała 400 g Por biała część i jasnozielona mały ( u mnie 75g) Kukurydza puszka Papryka czerwona Ogórki konserwowe 6 średnich Natka pietruszki garść Majonez 3 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana 2 łyżki Ketchup łyżka Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa lub ulubione przyprawy(...)Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do dużej miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską oraz por. ( Por dodatkowo można posolić, wygnieść i odstawić na kilka minut, aż zmięknie).  Nadepnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ogórki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, puszkę kukurydzy oraz ugotowany

Kulinarne przygody
Wieprzowy gyros z cebulą 149

kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania:  młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką  PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy(...)podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne 10 minut. Podajemy z sosem kebab-gyros FOLWARK  oraz w mojej kompozycji młode ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką.  Jak już wspomniałam inspiracją do mojego dzisiejszego dania jest Sos kebab-gyros FOLWARK , który otrzymałam do przetestowania - za współpracę dziękujemy :) Wracając do samego sosu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kebab shoarma w plackach tortilli 53

shoarmą w plackach tortilli. Shoarma w tortilli z sosem czosnkowym. Zdrowsza wersja niezdrowego fast-fooda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KEBAB 4 placki pszennej tortilli szpinakowej 2 pomidory ćwiartka kapusty pekińskiej ćwiartka papryki 1 opakowanie kebab shoarma z nogi kurczaka (gotowy, tylko do podgrzania, do kupienia w Lidlu) SOS CZOSNKOWY 200 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku(...)pośpiechu, warto posiłkować się gotową shoarmą z Lidla. Mięso jest już przyprawione i upieczone, więc podgrzej je jedynie na rozgrzanej patelni. Na połowie placka tortilli szpinakowej ułóż poszatkowaną kapustę pekińską, plastry pomidora i papryki. Warzywa polej dużą porcją czosnkowego sosu. Na wierzchu ułóż shoarmę. Zwiń tortille we wrapy: zagnij dół w kierunku środka i zwiń w rulon zamykając nadzienie wewnątrz

ProstePesto.pl
Sałatka Gyros 111

dodatkiem typowego dla gyros zestawu przypraw, dodatek pomidorów , świeżych ogórków i czerwonej cebuli . Pozostałe dodatki to już ewidentnie nasza polska wariacja. Mam na myśli ogórki konserwowe , kukurydzę konserwową , kapustę pekińską i ketchup . Jak się jednak przekonacie za chwilę, odrobinę zmieniłam najbardziej popularną wersję tej sałatki, by miała nieco więcej wspólnego z oryginałem. Sałatka Gyros to idealna sałatka na imprezę . Jest(...)samym dole i sałatą na samej górze. Sałatka Gyros – lżejsza wersja W mojej wersji sałatka Gyros nie ma ketchupu, który najczęściej pojawia się jako kolejna warstwa po kurczaku. Kapustę pekińską zastąpiłam chrupiącą i bardziej soczystą sałatą lodową. Zmniejszyłam też zdecydowanie ilość majonezu – zamiast jednej warstwy majonezowej mamy tu sos na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnku i koperku

Na-talerzu.pl
Chińskie pierożki z mięsem – przepis 71

jajko 1 łyżeczka imbiru mielonego 50 ml sosu sojowego jasnego Lee Kum Kee 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Lee Kum Kee 1 łyżka oleju sezamowego 1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej sos: 50ml sosu sojowego jasnego Lee Kum Kee 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka oleju sezamowego szczypta płatków chili 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Jak zrobić chińskie pierożki z mięsem: Najpierw(...)wyjść zwarte, elastyczne, gładkie. Potem przygotowujemy farsz. Najpierw cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego cebulę i czosnek, drobno posiekaną kapustę pekińską. Potem czas na przyprawy. Do mięsa dodajemy sos sojowy jasny i ciemny, imbir, olej sezamowy oraz jajko. Zaraz potem wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka. Potem

Dorota Smakuje
Warstwowa sałatka gyros 112

się tej sałatki, sama z siebie wyszłam z inicjatywą by przygotować ją na jakiś weekend. Od tamtej pory robimy ją dość często i na różne okazje. Składniki: mała kapusta pekińska 500g piersi z kurczaka 1/2 ogórka zwykłego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 małych ogórków korniszonych majonez ketchup przyprawa do kurczaka, ewentualnie zmieszane: zioła prowansalskie, pieprz, sól, papryka Przygotowanie: 1. Pierś(...)ketchupem. 3. Drobno posiekaną pekinkę wykładamy na ketchup, a zaraz po niej kukurydzę. Smarujemy to majonezem. 4. Kolejna warstwa to ogórek korniszony, oraz zwykły pokrojone na kosteczkę. Całość przykrywamy kapustą pekińska oraz odrobiną ketchupu. W skrócie od dołu: 1. pierś z kurczaka 2. ketchup 3. pekinka 4. kukurydza 5. majonez 6. ogórek kiszony oraz zwykły 7. pekinka 8. ketchup Układanie

My World by Dagmara Rek
Ryż z zielonymi warzywami 92

kolor, więc kolacja była także ucztą dla moich oczu 😄 Ryż z zielonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki.   1. W osolonej wodzie(...)móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę . 7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym szczypiorem i ulubionymi kiełkami

Z notatnika dietetyka
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 424

znaczy? Zobaczcie w przepisie! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ: * mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g * kapusta pekińska – 10 g * cebula – 1 szt * szczypiorek – 1 mały pęczek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * czosnek – 3 ząbki * imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku * olej(...)folię – dostawiamy na ok. 30 minut. FARSZ: Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem. Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. CIASTO: Każdy kawałek ciasta dzielimy na 10 części, formujemy kulki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na krążki

Ostra na Słodko
Sałatka do syta 378

Dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu.  SAŁATKA DO SYTA – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 /2 puszki kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona 1 ogórek świeży 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku(...)kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros, solą, pieprzem oraz papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidorki koktajlowe oraz ogórka kroimy w ćwierćplasterki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cukier, sól, pieprz

Przepiski.pl
Sałatka azjatycka 77

jego bardzo delikatny smak i zapach świetnie przyjmuje sosy, aromatyczne składniki, ciekawe dodatki. Jest bezglutenowy. PRZEPIS SAŁATKA AZJATYCKA Składniki: 100g azjatyckiego makaronu z zielonego groszku 1 marchewka 2 liście kapusty pekińskiej 1 mały słoiczek pędów bambusa marynowanego 1 pęczek rzodkiewek 150g orzeszków ziemnych listki zielone buraka 1 łyżka czarnego sezamu sos: 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki sosu słodkiego chili(...)instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, odrobinę siekamy w mniejsze nitki. Następnie marchewkę obieramy i kroimy w drobną zapałkę lub w spiralki za pomocą temperówki do warzyw. Potem liście kapusty pekińskiej drobno siekamy. Zaraz potem odsączamy pędy bambusa a rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Następnie do makaronu dodajemy wszystkie składniki sałatki. Potem przygotowujemy sos, mieszając lub miksując jego wszystkie składniki

Dorota Smakuje
TACOS Z KURCZAKIEM 325

DODATKOWO :  sos czosnkowy  kapusta pekińska, poszatkowana  kolendra lub natka pietruszki do posypania  czerwona cebula pokrojona w talarki                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę(...)garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli.  Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 359

sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam! Składniki: ·         2 pikantne zupki chińskie ·         ½ kapusty pekińskiej ·         1 podwójny filet z kurczaka ·         2 czerwone papryczki peperoni(...)podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia. Majonez, musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl 294

Sałatka warstwowa gyros Składniki(dla 4-6 osób): 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa gyros puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula czerwona 1 papryka czerwona 1/2 słoika ogórków konserwowych ½ kapusty pekińskiej Ketchup pikantny Majonez olej do smażenia Sałatka warstwowa gyros – Przepis Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, skrapiamy 2 łyżkami oleju, obsypujemy przyprawą gyros i pozostawiamy(...)przeźroczystej salaterce układamy warstwami wszystkie wcześniej przygotowane składniki zaczynając od usmażonego kurczaka, następnie układamy cebulę, warstwę ketchupu, i kolejno warstwy kukurydzy, ogórka, papryki i majonezu, na koniec posypujemy szatkowaną kapustą pekińską Smacznego!! sałatka warstwowa gyros http://www.ksiega-smaku.pl/salatka-z-brazowego-ryzu-i-pora-z-pomaranczami-serem-i-orzechami/ Artykuł Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Sałatka warstwowa gyros 70

które trzeba usmażyć i ugotowania jajek. Zaczynamy… Sałatka warstwowa gyros – składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa gyros odrobina oliwy 4-5 ogórków konserwowych 5 jajek 1/4 kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy majonez ketchup Sałatka warstwowa gyros – przepis Najlepiej jest przyprawić mięso dzień wcześniej aby przeszło przyprawami. Kroimy je na mniejsze kawałki, w kosteczkę(...)gotujemy jajka. Cebulę, jajka (ugotowane i ostudzone), ogórki konserwowe kroimy w dość drobną kosteczkę. Kapustę drobno siekamy. A teraz pora na warstwy w naszej sałatce (zaczynamy od dołu): Usmażona pierś z kurczaka Cebula pokrojona w kostkę Ketchup Ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę. Majonez Kapusta pekińska Kukurydza Jajka pokrojone w kosteczkę Majonez Ketchup   Smacznego ! Artykuł Sałatka warstwowa gyros pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanpka z kurczakiem z rożna 95

kanapka z kurczakiem z rożna. Kanpka z kurczakiem z rożna Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski/talerzyki, talerzyk śniadaniowy. Przygotuj składniki: długą bułkę, kilka liści sałaty lodowej lub kawałek kapusty pekińskiej, 2-3 pomidorki śliwkowe, malutką cebulę, kawałek piersi kurczaka z rożna, pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułów majonez lub inny sos, sól, pieprz ziołowy. Bułkę przekrój wzdłuż na pół(...)umyj, osusz i pokrój na plasterki. cebulę obierz z łupinek i pokrój w cienkie piórka. Majonez wymieszaj z pieprzem ziołowym. Bułkę posmaruj w środku majonezem. Rozłóż na niej sałatę (kapustę pekińską), cebulę, pomidory i kiełki. Warstwy warzyw możesz lekko posmarować majonezem. Na wierzchu rozłóż kurczaka. Całość udekoruj kleksami majonezu i przykryj wierzchem bułki

blog.moje-pasje.info
SAŁATKA GYROS 146

Prosta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można(...)groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam Sos czosnkowy:   4 łyżki śmietany

Niespełnione zdolności kulinarne
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 123

towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz(...)wszystko dokładnie zmiskować na gładką masę. Nadzienie: pierś z kurczaka obgotować bądź przesmażyć na suchej patelni po czym pokroić w kostkę. Dodać pokrojone suszone pomidory, porwaną na mniejsze kawałki kapustę pekińską i doprawić do smaku. I tak jak poprzednio: tortillę smarować sosem, nakładać nadzienie i zawijać. Odstawić na 15 minut i kroić na mniejsze kawałki. Podwójnie smacznego :) I zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!