kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:70/199)

Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 301

czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej  pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka gyros 68

pyszna warstwowa przekąska imprezowa, idealna na każde możliwe przyjęcie. Składniki 1 pierś z kurczaka przyprawa gyros cebula 4-5 ogórki konserwowe lub kiszone papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej 3 duże łyżki majonezu i 3 łyżki keczupu Przygotowanie Pierś pokroić na grube paski, posypać przyprawą i smażyć z obu stron. Po usmażeniu zostawić na talerzu(...)mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Majonez i keczup wymieszać. Na spód położyć pokrojoną pierś z kurczaka i równomiernie posypać cebulę, ogórki, paprykę, kukurydzę, polać sosem i posypać kapustą pekińską. Autor przepisu: Ewa Artykuł Sałatka gyros pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 198

płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką, 2 mniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W  moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy resztę przypraw i dodać olej. Tak powstałą marynatą natrzeć wcześniej przygotowaną kaczkę(...)piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.*  Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy

Plate of Joy
Wietnamskie zawijaski – Sajgonki 263

się chrupiące tylko już nie śnieżno białe ale brązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego kurczaka - niemalże posiekanego. Razem smażymy. Na koniec gdy już nasze składniki są miękkie dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską - całość przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków i sosem sojowym (sosu nie żałujemy). Makaron kruszymy drobno (ok 2 cm kawałeczki) zalewamy wrzątkiem. Gdy zmięknie odcedzamy i dodajemy do reszty

sierotka maRysia w kuchni
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 157

boczniakami, a do tego makaron :) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 szklanki makaronu wermiszel 1 opakowanie boczniaków 1 mała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie(...)warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie

vegetanie
Zapiekanka tostowa 2940

zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu. Zrobię następnym razem. Szybko i smacznie.  Mi wyszło z jak widać na zdjęciu sześć dużych, porcji. Składniki 1 chleb tostowy 1 mała kapusta pekińska 200 g szynki w plasterkach 200 g sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek(...)tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą

O kuchni z uczuciem
Pieczone gołąbki bez zawijania 157

Zapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli(...)olej do smażenia 1/2 l bulionu Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chińska patelnia 201

kiedyś wygrałam, w jakimś konkursie. Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, i i mbir do smaku. Przygotowanie(...)paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i  pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki

Państwo Wojtczuk gotują
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 163

może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej(...)papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być

Kuchnia Paulettes
Sałatka na weekend – 12 najlepszych propozycji 545

window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie przygotowałam dla was zestawienie najciekawszych pomysłów na sałatki, które będą idealną opcją na weekend. Znajdziecie tutaj wspaniałe przepisy na sałatki z szynką, serem, jajkiem, kapustą pekińską, na imprezę i na rodzinne spotkanie. 1. Sałatka weekendowa przepis na: Przepiski 2. Sałatka z marynowanymi pieczarkami przepis na: AlleDobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Sałatka cebulowa z korniszonami przepis(...)Kuchnia na Wypasie 5. Sałatka z tuńczykiem warstwowa przepis na: Kulinarne Przygody 6. Sałatka z bekonem i jajkami z sosem vinegret przepis na: Qchnia Po Prostu 7. Sałatka z kapusty pekińskiej przepis na: Pani M – Kuchnia Smakowita 8. Sałatka z ananasem, szynką i serem przepis na: Kolorowe Garnki 9. Sałatka warstwowa z ryżem i kurczakiem przepis na: Kolorowy Przepisownik

BabskiePorady.pl - Przepisy
Sajgonki 268

chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem(...)etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i nakładamy farsz i zawijamy

Smaki Natalii
Słoneczny kurczak curry 158

Uwielbiam potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe. Składniki: 1 1/2 piersi z kurczaka, 2 jabłka, 2 cebule, 2 marchewki, garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę(...)starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą i dusimy. Kuskus zalewamy wodą dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżkę oliwy. na patelnię dodajemy grubo starta marchewkę i poszatkowaną kapustę pekińską. Zdejmujemy z ognia, na patelnię wkładamy kuskus i wszystko razem mieszamy

Państwo Wojtczuk gotują
Fantazja jęczmienna na liściu kapusty 116

Kupiec" 1 łyżeczka masła sklarowanego 2 łyżki kiełków na patelnię 1 cebula 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka) 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych) 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz świeżo zmielony do smaku Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut. Pokruszone orzechy(...)Dodaj dynię, kiełki,  tymianek i smaż  wszystko  5 minut.         Dodaj orzechy, dopraw solą i pieprzem.  Na talerze wyłóż liście kapusty pekińskiej, ułóż gorącą kaszę i rozłóż warstwę dyni z orzechami

Gotuj Sam!
Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem i orzechami włoskimi. 157

Składniki: mniejsza kapusta pekińska, mała czerwona cebula, puszka ananasów (po odlaniu soku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa(...)niekoniecznie, ale wtedy będzie wyczuwalna gorycz) i przełamać na pół. Paprykę, ananasa, ogórka, kapustę pekińską i cebulę pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem z majonezem, solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania