Sałatka z selerem konserwowym i wędzoną piersią z kurczaka 423Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam
W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i z wędzonym kurczakiem. 259Składniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości
W kuchni u Moniki
Sałatka gyros 439składniki * 1 podwójny filet z kurczaka * 1 puszka kukurydzy * 1/2 kapusty pekińskiej * 3-4 małe cebulki * 3-4 ogórki konserwowe * 2 łyżeczki przyprawy gyros * majonez * ketchup pikantny lub łagodny * olej do smażenia Sposób wykonania Filety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną(...)naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem. Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem. Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem. Można chwilę schłodzić w lodówce. Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą
Mix smaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 250gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku: pół kapusty pekińskiej pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale m archewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki) 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia szklanka bulionu
Mama z miasta
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 206jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu(...)kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego lub ryżowego (opcjonalnie) przyprawy: 1 łyżka nasion kolendry, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka plasterków świeżego
Even Better Food
Tortilla z kurczakiem i warzywami 227mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli(...)mięsny: Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut. Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu pokroić w grubsze paski. Dodatki warzywne: Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki. SOS Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać
Kuchnia Danusi
Ukraina - Owocowe czyli warzywne ragu 187Culinary Ukraine (uwaga: tylko po ukraińsku!). Uwierzcie, że jak zrobicie raz, będziecie chcieli jeść codziennie!!! Ragu Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu): - 1 cukinia - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 nieduże ziemniaki - 2 marchewki - 1/2 bakłażana - 1/2 cebuli - 1 pomidor - 50g mąki - olej - pęczek koperku - kilka listków natki pietruszki - ząbek czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki i jedną(...)marchewek kroimy w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości. 2) W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę, czosnek, połówkę cukinii i bakłażana kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. W trakcie smażenia na cienkiej tarce ścieramy resztkę marchewki i wrzucamy na patelnię. Pomidora kroimy na małe kawałki i dorzucamy
Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z zupek chińskich 203Składniki: 2 zupki chińskie (1 łagodna i 1 pikantna) 1 duży filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 por 1/2 kapusty pekińskiej sól, pieprz majonez przyprawa do kurczaka (np. gyros) Sposób wykonania: 1. Mięso obsypać przyprawą do kurczaka, ugotować i wystudzić. Pokroić w kosktę. 2. Makaron z zupek chińskich połamać i zalać wrzątkiem, odstawić, aż spęcznieje(...)Kapustę pekińską posiekać. 4. Paprykę pokroić w kostkę. 5. Makaron odcedzić z nadmiaru wody, dodać pozostałe składniki, majonez i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. 6. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: Pasja smaku
Kuchnia domowa Ani
Sałatka awokado z kumkwatem 180Sałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić
Pij soki wyciskane
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 176kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona(...)papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z zupek chińskich 409wyszła mi naprawdę spora micha (3 x większa niż ta na zdjęciu). 800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (*) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę - odcedzić. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się
Di gotuje
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 204kapusty pekińskiej zazwyczaj robimy różnego rodzaju surówki... no bo co tu innego wymyślić? A ja mając w lodówce niewykorzystane 2 główki pomyślałam, że może tak "spłodzić" pekiński bigosik? :) jest wędlina, są pieczarki, jest przecier... co więcej trzeba? Wymieszać smaki - nic więcej! A więc do dzieła! Składniki: 3szt kapu s ty pekińskiej 2 kiełbasy podwawelskie lub inna wędlinka(...)Całość smażymy ok 15minut. Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichcenie
Pyszna i prosta sałatka z gotowanym mięsem z rosołu 106Składniki: Mięso ugotowane 250 g po obraniu ( u mnie mięso z rosołu kurczak i indyk) Kapusta pekińska mała 1/2 ok.200 g Papryka czerwona Ogórek konserwowy 4 Kukurydza 1/2 puszki lub 1 mała Cebula czerwona mała Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana 2 łyżki Sól Pieprz koperek 1/2 pęczka Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską, rozdrobnione mięso, pokrojone
Kulinarne przygody
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 259Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskane
Kebab 220kolendry, drobno posiekanej sól, świeżo mielony pieprz Składniki na cebulkę: 3 czerwone cebule, pokrojone w pół-krążki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 6 płatów tortilli, przekrojonych na pół CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: białą fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę(...)minut. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Cebulę skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek, odstawiamy na bok. Kapustę pekińską drobno siekamy, odstawiamy na bok. 3. Mięso wyciągamy z lodówki, dzielimy na 12 równych części. Z każdego formujemy wąskie, podłużne kotleciki na wysokość około 2 cm. Bardzo dokładnie rozgrzewamy
My Culinary Art
Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 305Delikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne(...)kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem 110jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki(...)oliwy extra virgin Ziarna słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Kapustę cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Kimchi z kalarepą 184Składniki: 1 kapusta pekińska 1 kalarepa 30 g cukru 30 g soli 1 marchewka 1 pęczek dymki 6-7 ząbków czosnku 30 g świeżego imbiru 50 g cukru 50 g sosu sojowego 50 g sosu rybnego 1,5 łyżeczki chilli Sposób wykonania: Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie każdą z nich na paski. Kalarepę obieramy i kroimy na cieniutkie
Qchnia po prostu
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i porem 210jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a to świadczy tylko o tym ,że warto ją zrobić do obiadu :) Składniki: 1 mała kapusta pekińska bądź 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy około 4 liście z części zielonej poru (można zamiennie dać szczypiorek) 1 mała cebula - opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki stołowe majonezu sól(...)pieprz do smaku (polecam z przewagą pieprzu) Wykonanie: Kapustę pekińską drobno kroimy, następnie: cebule (jeżeli ktoś chce dodać, ja wole bez bo sam por ma w sobie już wyrazisty smak), por, dodajemy majonez z jogurtem,całą puszkę odsączonej wcześniej kukurydzy, pieprz sól i wszystko razem mieszamy Na koniec pozostało nam delektować się pysznością - gdy raz zasmakujemy już nigdy nie przestaniemy
W Moim Magicznym Domu