grillowania i dzisiejszej niedzieli. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min - PORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej
Gotuję TestujęMając w lodówce resztę kapusty pekińskiej, kilka rzodkiewek i pomidora można zrobić klasyczną sałatko- surówkę do obiadu. Mnie podkusiło dodać do niej awokado, które kupiłam i nie bardzo miałam na nie pomysł oraz aromatyczną czubrycę, którą otrzymałam w ramach współpracy od producenta przypraw Bella-bis . Do rybki smakowała idealnie, myślę że do mięska byłoby równie smacznie :) Składniki(...)osób: 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 5 rzodkiewek 1 duży pomidor 1 awokado 1 łyżeczka czubrycy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado myjemy, przepoławiamy na pół, wyjmujemy pestkę a następnie miąższ do naszego naczynia na sałatkę. Rozdrabniamy go widelcem. Kapustę myjemy i osączamy na papierowym ręczniku. Targamy na małe kawałki i wrzucamy do naszej miski. Umytą rzodkiewkę kroimy
Kuchnia w czekoladziePrezentuję pożywną sałatkę lunchową. Lekka, krucha kapusta pekińska w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką, maślanym awokado, odżywczymi pestkami dyni, aromatyczną oliwą i ulubionymi przyprawami musi smakować wyśmienicie. Warzywa i zdrowe tłuszcze (w tym wydaniu awokado, pestki dyni, oliwa) to bardzo zdrowa kombinacja. Takiego lunchu w pracy pozazdroszczą Wam współpracownicy, takim obiadem w domu ucieszysz rodzinę. Polecam podać/spożywać z chlebkiem(...)siemienia lnianego, kromką dobrego chleba lub bez niczego. Uwielbiam! Składniki na jedną porcję: 1/2 główki organicznej kapusty pekińskiej, 1/3 szklanki plasterków białej rzodkwi, 1/2 awokado, 1,5 łyżki zmielonych pestek dyni, 1 łyżka oliwy extra virgin, ulubione przyprawy (u mnie: suszony koperek, suszona natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, czarnuszka). Wykonanie: Kapustę kroimy i umieszczamy w misce lub pojemniku na lunch
Jeść, by żyć w zdrowiuwierzch sałatki możemy udekorować natką pietruszki. Sałatka gyros Sałatka gyros to królowa wśród sałatek. Na jej wyjątkowy smak składa się pieczona pierś z kurczaka, cebula, ogórek konserwowy, kukurydza, kapusta pekińska oraz sos na bazie ketchupu i majonezu. Warstwy składające się kolejno z pieczonych kawałków kurczaka, wiórek cebuli, kukurydzy, ogórków konserwowych, sosu i kapusty pekińskiej wpływają na efektowny wygląd sałatki
Gotowanie...to proste !Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka(...)soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych pochodzi z serwisu
Kardamonovyzachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni przez najbliższe(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy
psgotujemyramach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym(...)ryżem. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek
Czerwień i błękitDziś proponuję Wam bezmięsny obiad. Kotlety pachną czosnkiem i natką pietruszki. Podane z delikatną i orzeźwiającą surówką z ogórków i kapusty pekińskiej stanowią świetne i lekkie danie obiadowe. Proporcja na 10 kotlecików - 2 puszki ciecierzycy z puszki ( lub odpowiednia ilość ciecierzycy wcześniej namoczonej na noc i ugotowanej - 800 gram ) - 1 średnia cebula - 2 małe ząbki czosnku ( lub jeden(...)formowałam* kotleciki i kładłam na rozgrzany olej. Należy smażyć je do zezłocenia. *Kotleciki formujcie mokrymi dłońmi - masa nie będzie się kleiła do rąk. Surówka: - 0,5 kapusty pekińskiej - 1 duży ogórek szklarniowy Sos: - 2 łyżki oleju/oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 3,5 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkowałam
kawawszklancePolaka.Niespotkałam jeszcze się z tym , że ktoś choć raz w życiu jej nie jadł lub jej nie robił:).Dziś podstawowy przepis na" pekinkę", moją ulubioną.Zapraszam!... 1 kapusta pekińska 1 cebula 1 marchewka 1 jabłko starte 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Koperek 1 pietruszka Sól i pieprz 1 ząbek czosnku ************************ Kapustę pekińską drobno poszatkować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchniSurówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
Smakowy Rajfasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami Sałatka z komosą ryżową, kapusta pekińską i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z pomidorków(...)szczypiorkiem Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami Spaghetti w pomidorach z cukinią Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią
Moja smaczna kuchniaTongbaechu-kimchi to sfermentowana kapusta pekińska, którą przygotowuje się z całych liści, najbardziej popularny rodzaj kimchi w Korei, a jest ich ponad 300, który w zależności od regionu a nawet domu, w którym jest przygotowywane także może się różnić składem. Domowe kimchi, j eden ze zdrowszych pokarmów świata, bez problemu przygotujecie samodzielnie. Główki można przekroić(...)smaku :) Przed podaniem kroimy na jednorazowe kęsy. Komci to świetna samodzielna przystawka ale także dodatek do innych potraw. Czas przygotowania: 3 dni Porcje: 4 Składniki: 2 średnie kapusty pekińskie 1 szklanka grubej soli morskiej 2 szklanki wody 1 rzepa 1 szklanka sosu rybnego 1 szklanka mielonej ostrej papryki 10 cm kawałek imbiru 1 duży por 1 główka czosnku
SzczyptaSmaQKimchi – post dr Dąbrowskiej Kimchi – rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. To nie będzie tradycyjny przepis na kimchi, ale jego wersja dostosowana do reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej. Pikantna, aromatyczna kiszonka świetnie się sprawdza, szczególnie teraz zimą. Dostarczamy sobie dobrych bakterii probiotycznych ale też rozgrzewamy ciało imbirem, ostrą papryczką. Warto(...)wypróbować przepis bo to wspaniały dodatek do warzyw na ciepło czy surówek. PRZEPIS KIMCHI POST DR DĄBROWSKIEJ Składniki kimchi post dr Dąbrowskiej: ok 1 kg kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 cebule dymki 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól do przetworów niejodowana np Kłodawska Jak zrobić kimchi post
Dorota Smakuje