Nasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy
R'n'G Kitchenkurczaka, przyprawa do kurczaka, ok. 3 łyżek oleju 4 małe ogórki konserwowe, pół cebuli, ketchup, puszka kukurydzy, ser żółty, pół jogurtu naturalnego, sałata (u mnie masłowa, w oryginale kapusta pekińska), Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na małej ilości oleju, Wsypać do półmiska. Następnie pokroić ogórki konserwowe w kosteczkę i wysypać na mięso. Układamy(...)Następnie kroimy cebulkę kosteczkę i wysypujemy na ogórki. Całość polewamy ketchupem i wysypujemy puszkę kukurydzy. Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać kukurydzę. Następną warstwą jest jogurt. Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki, sałatę rwiemy na kawałki palcami. Wykładamy na wierzch. Sałatka pasuje do frytek czy ziemniaków przy obiedzie
W kuchni bez szafekSkładniki: 5 liści kapusty pekińskiej 6 ogórków konserwowych 1/3 pora 1 mała marchewka 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka grubego szczypioru 4 łyżki majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Z liści kapusty wykrawamy twarde, białe części i kroimy w paski razem z porem. Ogórki kroimy w półplasterki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Szczypior drobno szatkujemy
Qchnia po prostutaka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA(...)1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTaki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami. Składniki na 4 osoby: 1 nieduża kapusta pekińska 1 i 1/2 szkl wody (może być bulion) 200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej 1/2 główki cebuli jeśli jest duża(...)kostkę i przesmażamy na oleju. Przesmażone przekładamy do gotującej się wody z warzywkiem. 2. Na tej samej patelni przesmażmy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. W tym czasie cienko kroimy kapustę pekińską i przekładamy do gotujących się warzyw. 3. Kiedy zmniejszy swoją objętość dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przesmażona kiełbasę. Dodaje też trochę soli i pieprzu oraz paprykę słodką. Koncentrat możemy
Gotowanie...to proste !Kapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki. Eksperyment uważam za udany. Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez
Kuchnia w opałachKolorowa ,zdrowa sałatka mojego własnego pomysłu,świetna na kolację lub dla gości.Prosta w zrobieniu,orzeźwiająca ze względu na mandarynki.Bardzo polecam. 1 mała kapusta pekińska 1 duża puszka mandarynek 1 duży zielony ogórek 2-3 pomidory duże 1słoiczek ciecierzycy 1 duża czerwona papryka 1 świeża papryczka chilli Sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4 ząbki czosnku 1 jogurt grecki sól pieprz `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę pekińską
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimała kapusta pekińska 2 opakowania czosnkowego sosu sałatkowego 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić
Świat Domowej KuchniDzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste. Kotlety
Eli Gotowaniepotem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI Składniki: 0,5 kapusty pekińskiej 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis 1 jabłko 2 kawałki papryki konserwowej 1 garść świeżych listków bazylii 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Jak zrobić sałatka(...)kiszonymi rzodkiewkami: Najpierw kapustę pekińską szatkujemy drobno. Potem jabłko kroimy w drobna kosteczkę. Następnie rzodkiewki kroimy w plasterki lub inne dowolne kawałki. Zaraz potem paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę a nawet siekamy nożem tworząc z niej relish. Potem listki bazylii rwiemy na kawałki. Finalnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Ależ to jest pyszne
Dorota SmakujeSkładniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić
Olga Piecze i Gotujełyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie trwało najdłużej. Samo smażenie zajmie może(...)drobną kostkę. Kurczak dla odmiany też w kostkę ;) ale w dość drobną. Seler w cieńkie talarki a marchewka w cieńkie paseczki ( lub w takie w jakie się uda). Poszatkować kapustę pekińską (części zielone i białe). W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, trzymamy duży "ogień". Wrzucamy: cebulę, imbir, chili i czosnek mieszamy i smażymy około 1 minuty, aż cebula
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/blogu. Zapraszam do zakładki PRZEKĄSKI . SAŁATKA HIT IMPREZY – PRZEPIS Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 cebula czerwona 1 ogórek świeży 1 papryka czerwona 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu(...)push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Kapustę pekińską drobno siekamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, ogórka w ćwierćplastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Przepiski.plSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam
W kuchni u MonikiSkładniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości
W kuchni u Moniki